Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 14 juni 2016

Genealogisch blog 64



Portmeirion

Wie in Groot Brittannië reist komt vroeg of laat onder de indruk van de enorme hoeveelheid (ruïnes van) kastelen, die het Verenigd Koninkrijk telt. In elke stad of dorp is er wel een. Je kunt al die (ruïnes van) kastelen, volgens mij, verdelen in twee categorieën: woonkastelen, waartoe ik gemakshalve ook de vele imposante landhuizen reken, en verdedigingskastelen of burchten, bedoeld om ongenode vreemdelingen buiten de deur te houden.

Bijna alle kastelen hebben of hadden een indrukwekkende centrale hal met een nog indrukwekkender trappenhuis naar de bovenverdiepingen. In veel van die trappenhuizen kijken vroegere bewoners van de kastelen toe of je wel met respect voor hun bezittingen naar boven schrijdt. Soms hangen er complete stambomen. Allemaal bedoeld om te laten zien, dat de Britse adel het van oudsher aan niets ontbrak. Het gewone volk moest voor de landheer werken en mocht in kleine huisjes op gepaste afstand van het kasteel wonen. Zo ontstonden veel dorpen.

In de 19e eeuw aapten de nieuwe rijken van de industriële revolutie de oude adel vrolijk na en bouwden gigantische landhuizen, waar wel een klein dorp in zou kunnen wonen. Je moest tenslotte laten zien wat je waard was, is het niet.

Sir Bertram Clough William-Ellis
Sir Bertram Clough William-Ellis



De excentrieke Britse architect Bertram Clough Williams-Ellis (1883-1978) vond een simpel landhuis niet genoeg. Hij wilde een heel dorp, naar eigen smaak gebouwd op een door hemzelf gekozen plek. Hij kocht daartoe in 1925 voor minder dan £ 5000 een stuk land, genaamd Aber lâ, aan de kust ten Zuiden van de plaats Porthmadog in Noord Wales. Hij vond zijn nieuwe bezit aanvankelijk een stuk verwaarloosde wildernis. Om de aantrekkelijkheid te vergroten, veranderde Clough allereerst de naam in het mediterraans klinkende "Portmeirion". Hij had er grootse plannen mee, hier moest zijn dorp verrijzen met behoud van zo veel mogelijk natuurlijke elementen uit de omgeving. Clough was niet voor niets oprichter en president van de Campaign for the Protection of Rural Wales.

In 1939 waren de meeste gebouwen rond de centrale plaza opgetrokken, variërend van oosters tot gotisch, maar de meeste in kleurrijke Italiaanse stijl. Als architect stond Clough bekend om zijn kleurrijke bouwstijl. Portmeirion is een bonte verzameling van gebouwen geworden, van luxueus hotel tot kerk. Wie Portmeirion gezien heeft begrijpt, dat hier films en tv-series als "The Prisoner" zijn opgenomen en dat Noël Coward hier inspiratie opdeed voor zijn toneelstuk "Blithe Spirit".

Portmeirion
Portmeirion

Tot 1976 werkte Clough Williams-Ellis aan de invulling van allerlei details met veel gevoel voor de beplanting. Met name de veelkleurige rododendrons en de vele esdoorns passen perfect bij de felgekleurde bouwwerken. Dagelijks zijn enkele lieden in de weer om de schitterende tuinen in ware lusthoven om te toveren.

Clough was in 1915 getrouwd met Amabel Strachey (1894-1984). Het paar kreeg twee dochters, t.w. Susan (1918-2007) en Charlotte, en één zoon genaamd Christopher (1923-1944). In overeenstemming met de traditie behaagde het de Britse vorstin om Bertram Clough Williams-Ellis in 1972 tot de adelstand te verheffen. Hij was daarmee de oudste persoon die ooit in de adelstand werd verheven. Voor zijn verdiensten was hij al in 1958 onderscheiden tot Commander of the Order of the British Empire.

Je vermaakt je al gauw enkele uren in Portmeirion, dat tegenwoordig een toeristische attractie is met diverse winkeltjes en een restaurant. Het dorp is geen particulier bezit meer, maar eigendom van de Ymddiriedolaeth Clough Williams-Ellis Foundation. Alle huizen, of zoals de Britten liever zeggen cottages, waarin geen winkeltjes zijn gevestigd, zijn tegenwoordig in gebruik als luxe, prijzige vakantieverblijven. Een bezoek het achterliggende subtropische bos kan met een treintje gemaakt worden om de benen de aanzienlijke hoogteverschillen te besparen.

Harlech Castle
Harlech Castle

Een bezoek aan Portmeirion is goed te combineren met een bezichtiging van de enkele kilometers zuidelijker gelegen ruïne van Harlech Castle, dat in vroeger tijden per schip bereikbaar was. Koning Edward I liet deze burcht tussen 1283 en 1289 bouwen. Lopend over de hoge kasteelmuren, kun je je makkelijk voorstellen, dat Harlech Castle een moeilijk te nemen fort is geweest dat zonder moeite de wijde omgeving controleerde. De burcht heeft een prachtig uitzicht op Tremadog Bay in het Westen en op Nationaal Park  Snowdonia met Mount Snowdon (1085 m.) in het Noorden. 

Wales
Noordelijk deel van Wales

Tiel, 14-0-6-2016





Geen opmerkingen:

Een reactie posten