Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 10 september 2022

Genealogisch blog 651

 

Vondst

Ik heb altijd het onbestemde gevoel gehad, dat mijn ouders, Albertus Leonardus Richardus Welling (1922-1983) en Hendrika Theodora Bosman (1924-1964) de enige verbinding vormden tussen de beide Amersfoortse families. Het gevoel, dat er tussen de beide families op de een of andere wijze nog een verbinding zou moeten bestaan, heeft me nooit los gelaten. Ik heb alleen nooit verder gericht onderzoek gedaan om antwoorden te vinden op de opgeworpen vraag. Totdat…..

Totdat ik gisteren bij de voorbereiding van een nieuw Genealogisch blog over Wilhelmus (Willem) Feer bij toeval nog een verbinding ontdekte tussen de families Welling en Bosman. Weliswaar geen directe, rechtstreekse verbinding, maar een indirecte via aangetrouwde partners. Misschien een zwakke verbinding, maar toch! Mijn jarenlange gevoel klopte dus.

Terwijl ik de kinderen van Willem Feer en Alijda Welling aan een nader Genealogisch onderzoek onderwierp om over hen in een nieuw Genealogische blog de juiste data te kunnen weergeven, kwam ik erachter, dat oudste zoon Adrianus, die ook wel Jurdanus, Daniƫl of Daan genoemd werd, op 23 oktober 1822 in Amersfoort in het huwelijk trad met Joanna Teunissen Kleverwal, die een dochter was van Teunis (Toon) Berens Kleverwal en Johanna Jansen.

Toen ik de achternaam Kleverwal las gingen er bij mij verschillende bellen rinkelen. De achternaam Kleverwal komt ook een aantal keren voor in de stamboom van de familie Bosman, de familie van mijn moeder. Zou Joanna Teunissen Kleverwal behoren tot de familie Kleverwal in mijn stamboom van de familie Bosman? Als ik dat kon aantonen, dan was er nog een verbinding, zoals mijn gevoel al jaren was.

Geertruij Bosman, die leefde van 1771 tot 1844, was op 9 juli 1799 in Voorst getrouwd met Willem Berens Kleverwal, die het doopsel ontving op 16 november 1768 in Duistervoorde en die overleed op 13 november 1838 overleed in Voorst.

Huwelijksakte Wolter Bosman en Johanna de Haan

Geertruij Bosman was het oudste kind van Wolter Bosman (1751-1828) en Johanna Gerrits de Haan (1751-1819). Geertruij was de oudste zus van Wouter/Wolter/Wouterus Bosman, die rondliep op deze aarde van 1791 tot 1870. Wouter trad in het huwelijk met Hermina Berendina Stapelbroek op 23 februari 1824. Deze Wouter was de overgrootvader van de vader van mijn moeder, Hendrikus Gregorius Bosman (1900-1972).

Willem Berens Kleverwal was, net als de hiervoor genoemde Teunis Berens Kleverwal, een zoon van Berend Kleverwal, die op 23 januari 1797 in Apeldoorn werd begraven, en van Jenneken of Joanna Janssen. Berend en Jenneken kregen in totaal vijf kinderen. Willem Berens Kleverwal was een broer van Teunis (Toon) Berens Kleverwal, wiens dochter Johanna dus in het huwelijk trad met Adrianus Feer. Daarmee was een tweede verbinding gelegd tussen de families Bosman en Welling, zij het een verbinding via aangetrouwde partners.

Ik ga dit Genealogisch blog verder met het verhaal over Wilhelmus (Willem) Feer. Willem ontving het doopsel op 2 mei 1754, daarbij was zijn tante Ida Feer de getuige en dus zijn meter. Willem, al 34 jaar oud, trouwde in de kerk “t Zand in Amersfoort op 10 oktober 1788 met Jannetje van den Bergh, nadat zij op 26 september 1788 in ondertrouw waren gegaan. Jannetje was eerder in 1779 getrouwd met ene Steven Boshuizen. Uit dat huwelijk is een kind voortgekomen, een dochter, die Dirkje heette. Enkele jaren later overleed Steven Boshuizen. Jannetje van den Bergh stierf zelf voor 1793. In dat jaar hertrouwde Willem Feer op 25 januari met Alijda (ook Aaltje genoemd) Welling. Alijda was een dochter van Toon Welling (1734-1795) en Lijbe van Kalken (1746-1799). Zij werd gedoopt in de Kromme Elleboogkerk in Amersfoort op 16 oktober 1767. Bij haar doopsel was haar tante Wijnanda Welling de getuige.

Bij het burgerlijke huwelijk van Willem Feer en Alijda Welling waren Margaretha en Aaltje Wouters de getuigen. Het kerkelijke huwelijk van Alijda Welling en Willem Feer vond al plaats op 20 januari 1793 in de kerk ’t Zand. Willem Feer was toen van beroep wever. Voor de liberale gift (belasting) verklaarde Willem in 1793 geen fl. 1000 te bezitten, waardoor hij die belasting niet hoefde te betalen. Woonden Willem en Alijda aanvankelijk in de Amersfoortse Koningsstraat in de wijk Camp, later verhuisden ze naar Bloemendal 158.

Het huwelijk van Willem Feer en Alijda Welling werd gezegend met zeven kinderen. De oudste was dochter Hendrijntje van 31 mei 1793. Moeder Alijda was dus al zwanger toen ze trouwde met Willem Feer. Hendrijntje overleed op 30 april 1865 om 17.00 uur.

Het huwelijk van zoon Adrianus met Joanna Kleverwal duurde maar 4 jaar, want Joanna overleed op 24 maart 1826 in Amersfoort. Twee jaar later, om precies te zijn op 7 mei 1828 beloofde Adrianus eeuwige trouw aan de 33-jarige Clara Rijksen of Riksen, een dochter van Reinerus Rijksen en Jacoba Wikkadie. Adrianus Feer stierf op 71-jarige leeftijd op 11 januari 1866.

St. Joriskerk, Amersfoort

De tweede dochter van Willem Feer en Alijda Welling heette Antonia. Zij werd op 15 november 1797 in de kerk ’t Zand katholiek gedoopt. De kleine Antonia werd maar drie jaar oud. Haar stoffelijke resten vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats bij de St. Joriskerk. Het wekt enigszins verbazing, dat leden van de katholieke familie Feer begraven werden op de begraafplaats bij de protestantse St. Joriskerk. Destijds waren katholieken formeel uitgesloten van openbare ambten, maar dat betekende niet dat katholieken en protestanten niet met elkaar omgingen in het dagelijkse leven. Menigmaal ontvingen pas geboren katholieke kinderen het doopsel in een van de Nederduits Gereformeerde kerken. Er was destijds ook nog geen officiĆ«le katholieke begraafplaats in Amersfoort. Vandaar de ter aarde bestelling op de begraafplaats bij de St. Joriskerk, die vrij groot was.

Ook zoon Jacobus Feer was geen lang leven beschoren Hij werd begraven op 20 maart 1800 na een leven van slechts 26 dagen. Ook deze jongen vond zijn laatste rustplaats bij de St. Joriskerk, evenals Antonius van 2 november 1805, het jongste kind van Willem Feer en Alijda Welling, dat overleed op 4-jarige leeftijd.

Tussen de jonggestorven Jacobus en Antonius, baarde moeder Alijda Welling nog een dochter en een zoon. De Dochter was Antonia, die op 25 september 1801 ter wereld kwam. Zij bereikte de leeftijd van 75 jaar en overleed in Amersfoort op 5 december 1876. De zoon van 5 juni 1804 kreeg de naam Gerrit. Toen hij overleed op 4 oktober 1856, was hij 52 jaar oud.

Willem Feer overleed in Amersfoort op 2 juni 1815, ’s morgens vroeg om 4.00 uur. Zijn zwager Nol Welling deed bij de Gemeente Amersfoort mede aangifte van zijn overlijden.

Akte van overlijden van Alijda Welling

Aan het leven van Alijda Welling kwam een einde op 8 augustus 1827, ’s nachts om 3.00 uur. Nog dezelfde dag werd haar overlijden aangegeven door aanspreker Jan Koopman. Korte tijd na het overlijden van Alijda verkochten haar erfgenamen hun huis aan het Bloemendal en enkele weilanden aan de Hogeweg in Amersfoort, die in het bezit waren van Willem en Alijda.

 

Tiel, 10 september 2022


 


 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten