Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 2 september 2017

Genealogisch blog 223



Opvallend verschil

De Betuwse afdeling van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) hield op vrijdag 1 september n.l. voor de derde keer in successie een zogenaamde buitendag. Geen traditionele afdelingsavond met een lezing, maar een middag een interessante plaats bezoeken. Dit jaar was de keuze op Oranjestad Buren gevallen. Ca. 30 personen verzamelden zich rond 13.30 uur in de Dependance van het Marechaussee Museum, waar koffie en appelgebak klaar stonden, want de afdeling vierde tevens zijn 33-jarig bestaan. Onder de aanwezigen bevonden zich twee Canadese leden van de afdeling, die toevallig op vakantie in Nederland waren en de buitendag even wilden meepakken.

De Canadese leden van de afd. Betuwe van de NGV
De Canadese leden van de afd. Betuwe van de NGV

Zeer opvallend was, dat de mensen die gewoonlijk de verenigingsavonden bezoeken bij deze buitendag nauwelijks aanwezig waren, maar dat er voornamelijk echtparen de middag bezochten, die zich niet of nauwelijks laten zien op de verenigingsavonden. Blijkbaar spreekt zo’n buitendag hele andere leden van de vereniging aan dan de traditionele avonden. Bij navraag vernam ik, dat het genealogisch café dat de afdeling elke maand organiseert in het Regionaal Archief Rivierenland door weer andere mensen wordt bezocht.

Buren
Buren

Nadat afdelingsvoorzitter Peter van Boheemen iedereen welkom had geheten, volgde een lezing door de heer J. Tolboom over de geschiedenis van Hotel-restaurant “De Prins” en de familie Beekman, de familie van zijn echtgenote. In een boeiend verhaal nam de heer Tolboom de aanwezigen mee in de wederwaardigheden van de familie Beekman en de geschiedenis van het markante etablissement. 

J. Tolboom
J. Tolboom tijdens zijn lezing

Na de lezing en een korte pauze begon onder leiding van een gids een wandeling door Buren, aanvankelijk in de regen. Als eerste volgde een bezoek aan de St. Lambertuskerk. In deze kerk ligt Maria van Nassau begraven. Zij is de dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmond, die weer de schatrijke erfdochter was van Maximiliaan van Egmond, de graaf van Buren. Maximiliaan woonde in het voormalige kasteel Buren, dat waarschijnlijk het grootste renaissancekasteel in Nederland is geweest. Na de dood van Stadhouder Fredrik Hendrik in 1647 raakte het kasteel in verval. De Burense domeinraad besloot in 1804 het kasteel voor afbraak te verkopen. Veel ornamenten van het kasteel zijn tegenwoordig terug te vinden in de gevels van huizen in de stad.
Met het huwelijk van Willem de Zwijger en Anna van Egmond van Buren in 1551, dat op 8 juli werd voltrokken door de aartsbisschop van Keulen, begon de relatie tussen Buren en het Huis van Oranje. Zowel Willem als Anna waren toen 18 jaar oud en nog van Roomse huize. Naar verluidt is Keizer Karel V ook bij hun huwelijksplechtigheid aanwezig geweest. De festiviteiten rond het huwelijk van Willem en Anna vonden plaats in Kasteel Buren. Naast een vroeg overleden kind kregen Willem en Anna nog twee kinderen Philips Willem en Maria. Het huwelijk tussen Willem en Anna heeft slechts zeven jaar geduurd, want Anna overleed op 24 maart 1558. 

Maria van Nassau
Maria van Nassau

Het weeshuis in Buren is de meest tastbare Oranjenalatenschap in Buren. Het weeshuis werd op initiatief van Maria van Nassau (1556-1616) in 1612 gesticht. Maria stelde daarvoor fl. 32.000 aan fondsen en landerijen beschikbaar. De weeskinderen kwamen uit Buren zelf en uit andere Oranjebezittingen als Acquoy, Leerdam en IJsselstein. Er was plaats voor 12 jongens en 12 meisjes. Maria van Nassau zelf heeft de officiële opening van het weeshuis in 1618 niet meer meegemaakt. Na haar dood werd de gravin van Buren bijgezet in de grafkelder van haar familie in de St. Lambertuskerk. In die kelder waren eerder haar grootvader en overgrootvader bijgezet, evenals haar ouders Maximiliaan van Egmont en Françoise de Lannoy.

Toegang tot de grafkelder van Maria van Nassau
Toegang tot de grafkelder van Maria van Nassau

Korte tijd na het overlijden van Maria raakte de grafkelder in vergetelheid. Pas rond 1870 werd de kelder herontdekt. Anatomisch onderzoek heeft toen aangetoond, dat in de grafkelder inderdaad Maria van Nassau en haar familie in lodenkisten begraven lagen.
Na het bezoek aan de St. Lambertuskerk ging de wandeling door Buren richten de nog enige stadspoort, het weeshuis (tegenwoordig is daarin het Marechausseemuseum gevestigd) en de synagoge en vervolgens terug naar het punt van vertrek. Daar volgde nog een genoeglijk samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Rond 17.00 uur was het weer tijd om op huis aan te gaan.
De nog jonge traditie van een jaarlijkse buitendag (kosten € 7,50 per lid en € 10,00 voor partners) voor de leden van de afd. Betuwe van de NGV verdient het ten zeerste de komende jaren voorgezet te worden, zowel inhoudelijk als voor de onderlinge contacten tussen de leden.

Tiel, 2 september 2017
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten