Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 30 mei 2020

Genealogisch blog 454

30 mei 2020

Vandaag zouden 30-40 leden van de familie Welling, die oorspronkelijk uit Amersfoort afkomstig is, bijeenkomen in kerkelijk centrum “De Brug” in Amersfoort. De geplande bijeenkomst zou plaatsvinden ter gelegenheid van de presentatie van mijn nieuwste boek met de titel “De Amersfoortse familie Welling”.
De presentatie van het boek zou de aanleiding zijn om met veel bekende en onbekende familieleden bijeen te komen. Oude relaties zouden opgepoetst kunnen worden, nieuwe relaties zouden voortvarend uit de startblokken kunnen komen. Het zou een feestelijke bijeenkomst worden.

Het boek "De Amersfoortse familie Welling"
Het boek "De Amersfoortse familie Welling"

Tijdens de jaarlijkse (achter)nevendag in Amsterdam in 2018 lanceerde ik het voorstel een genealogisch boek te maken over de familie Welling. De aanwezige neven reageerden enthousiast. Meer dan een jaar heb ik gewerkt om de droge genealogische feiten op een aantrekkelijke wijze te op een rijtje te zetten. Zoveel mogelijk afbeeldingen waren daarvoor nodig, en, als het enigszins kon, bij zoveel mogelijk personen een aansprekend verhaal om de betreffende persoon beter uit de verf te doen komen. Ik heb diverse familieleden benaderd om de feiten die ik wilde presenteren op hun juistheid te controleren. Van hen kwamen de eerste reacties op de inhoud:

“Je bent er maar druk mee. Knap en verbazingwekkend waar je al de informatie vandaan gehaald hebt. Ik heb het met veel belangstelling gelezen.”
Je bent goed bezig.”
“Overigens een mooi en indrukwekkend boekwerk.”
Deze reacties vormden voor mij een stimulans om door te gaan. Toen ik de inhoud bijna compleet had en ervan overtuigd was, dat er geen onjuistheden in het uiteindelijke boek zouden komen te staan, benaderde ik neef Marco Welling, omdat hij door zijn werk verstand heeft van vormgeving. Marco ging aan de slag en legde mij enige tijd later een vormgeving voor die mij zeer aansprak. Diverse keren hebben we de inhoud heen en weer gemaild om een lange rij (typ)fouten in de tekst te verbeteren.
In de tussentijd liet ik mijn gedachten erover gaan hoe ik het boek zou willen publiceren. Zou ik in zee gaan met een uitgever? Dat zou als voordeel hebben, dat een grote oplage mogelijk zou zijn door verkoop aan derden, maar een groot nadeel was, dat ik dan van alle levende personen, die in het boek genoemd worden, schriftelijke toestemming zou moeten krijgen voor publicatie van hun gegevens om niet in strijd met de regels voor privacy te handelen. Dat zou voor mij heel veel werk betekenen en lang gaan duren.
Ik was er al snel uit, dat het boek in eigen beheer uitgegeven moest gaan worden en alleen te koop moest zijn voor familieleden. Geen problemen met de privacyregels.Hoe doe je dat een boek uitgeven in eigen beheer? Ik moest een drukker vinden die het boek wilde drukken voor een prijs onder € 30, want, wanneer het boek duurder zou uitvallen, dan vreesde ik voor een geringe afname. Een volgend probleem was de financiering van het drukken. Zou er iemand bereid zijn dat te willen voorfinancieren? Die persoon was er niet en ook ik wilde het daaraan verbonden risico niet lopen, wat betekende, dat de belangstellende familieleden vooraf zouden moeten betalen. Een bijkomend probleem was, dat de drukkosten erg afhankelijk zijn van de oplage. Hoeveel boeken zou ik kwijtraken?
Ik stuurde een eerste mailing naar alle familieleden van wie ik emailadressen heb. Uit de reacties kon ik opmaken, dat er belangstelling was voor ca. 50 boeken en dat de familieleden bereid waren vooraf te betalen. Met die gegevens vroeg ik drie drukkers offerte te maken. Slechts een drukker offreerde een prijs onder € 30 voor 50 boeken. Met die partij ging ik in zee. Daarna stuurde ik een email rond met het verzoek aan de belangstellenden het verschuldigde bedrag naar een speciaal daarvoor geopende rekening over te maken. Het geld kwam vlot binnen, dus kon ik de drukker opdracht geven het boek te maken.
Ik sprak met de drukker af, dat het boek voor 1 mei gereed zou zijn, want twee dagen later zou ik met mijn vrouw op vakantie gaan. Ik benaderde neef Wim Welling om mij te helpen met de organisatie van de bijeenkomst in Amersfoort, waar ik het boek zou presenteren. Wim ging voortvarend aan de slag en had in korte tijd met kerkelijk centrum “De Brug” de nodige afspraken gemaakt. Intussen bereidde ik me voor op het verhaal dat ik bij de presentatie zou willen houden: een korte introductie op het boek, vooral bedoeld om de structuur van het boek duidelijk te maken.











Geplande lezing bij de presentatie van het boek "De Amersfoortse familie Welling"
Geplande lezing bij de presentatie van het boek "De Amersfoortse familie Welling"
En toen nam het coronavirus de wereld in zijn macht. Grote bijeenkomsten werden verboden, de horeca ging op slot. We moesten de geplande bijeenkomst in Amersfoort op 30 mei afzeggen. Dat had grote gevolgen! De meeste familieleden zouden de bestelde boeken in Amersfoort overhandigd krijgen. Slechts een drietal personen had mij gevraagd het boek naar hen op te sturen, omdat ze op 30 mei niet in Amersfoort aanwezig konden zijn.
Nu de bijeenkomst niet door kon gaan, moest ik iedereen de boeken gaan toesturen. Ik sprak met de drukker af, dat ik de boeken daar zou komen ophalen. Zo stond er opeens een stapel dozen met boeken in mijn werkkamer.

Stapel dozen met boeken
Stapel dozen met boeken
 
Ik stuurde een email naar alle belangstellenden met de mededeling, dat ik de boeken zou opsturen en wat de daaraan verbonden kosten zouden zijn voor verpakking en porto. Ik verzocht hen tegelijk dat bedrag zo spoedig mogelijk over te maken. Ook dat liep weer vlot. Een paar dagen achter elkaar leverde ik bij Primera de nodige boeken af voor verzending. Snel werd mij duidelijk, dat het bij Post.nl erg druk was met de verzending van pakketten, door het coronavirus bestelde iedereen van alles online.
Al gauw kwamen de eerste reacties op het boek binnen:

“Wat een werk en uren zal dat gevraagd hebben. Ik zal me er zeker in verdiepen, altijd leuk om bekende gezichten terug te zien.”
“Wat een verrassingspakket. De familiegeschiedenis, onze erflaters en nageslacht, prachtig gedocumenteerd. Weerslag van noeste arbeid en zorgvuldig onderzoek. Daarvoor veel dank en uiteraard ook voor de esthetisch aantrekkelijke lay-out van Marco Welling.”
“Het boek ziet er fraai uit, mijn complimenten en mijn dank voor het vele werk dat je eraan hebt gehad.”
Er kwamen ook twee reacties binnen, die me wezen op enkele onjuistheden in het boek. Pijnlijk, ondanks alle betrachte zorgvuldigheid. Ik heb de mensen die me op de fouten wezen beloofd die fouten recht te zetten is een email naar alle familieleden die boeken hebben afgenomen. Wanneer ik alle boeken kwijt ben – enkele familieleden wilden de bestelde boeken graag persoonlijk afhalen – gaat de betreffende email de deur uit.
Anderhalf jaar geleden lanceerde ik het plan voor de uitgave van een boek met de genealogie van de Amersfoortse familie Welling. Inmiddels is het boek gedrukt en staat het bij tal van familieleden in de boekenkast. Hoe is me dat bevallen een boek in eigen beheer uitgeven? Op zich goed, maar uitgeven in eigen beheer betekende veel administratie, zeker omdat voorfinanciering onmogelijk bleek. De maatregelen rond corona vergrootten de administratieve last nog aanzienlijk. Ik heb het allemaal met plezier gedaan. Ondanks de paar fouten is het een mooi boek geworden over de geschiedenis van onze familie. Ik ben er erg trots op.


Tiel, 30 mei 2020