Bijzondere zonen
Frederik Hendrik Johannes (Frederik) van Haeften kwam ter wereld in de Amsterdamse Suikerbakkerssteeg op 25 oktober 1879. Zijn ouders waren Jacobus van Haeften (1842-1928) en Anna Henriƫtte Scheerboom (1848-1922). Frederik was bij zijn geboorte het derde kind van Jacobus en Anna. Die hadden in feite al vier kinderen gekregen, maar zoon Jacobus van 1875 overleed al na twee jaar. Na Frederik schonk Anna nog het leven aan drie kinderen, maar van hen stierf dochtertje Margaretha Angenetta al na vier maanden op 4 januari 1885.
Op 20 december 1892 moest Frederik opkomen voor de keuring voor militaire dienst. Hij verdiende toen de kost als stadsreiniger. Door de keuring voor militaire dienst kunnen we ons enigszins een beeld vormen van het uiterlijk van Frederik. Hij had een lengte van 1.71 m., zijn gezicht was ovaal, hij had grijze ogen en blonde haren. Frederik had het geluk, dat hij niet in dienst hoefde, hij werd afgekeurd vanwege niet nader genoemde lichamelijke gebreken.
Amsterdamse Archiefkaart van Frederik Hendrik Johannes van Haeften |
Frederik was 23 jaar oud, toen hij in Amsterdam op 5 november 1902 in het huwelijksbootje stapte mijn zijn geliefde Albertje Olijve. Frederik stond toen geregistreerd als betonwerker en meubelmaker. Bij het sluiten van het huwelijk waren als getuigen aanwezig Albert Johannes Imcken, Cornelis Klaas Lanting, Ludovicus Johannes Libert en Jan Schubart. De hervormde Albertje was in Emmen geboren op 25 november 1880, zij was een dochter van Pieter Olijve en Jantje Klazes Westerhof, die naar Amsterdam verhuisden voor een beter leven dan in de Drentse veenkoloniƫn.
In zijn huwelijk met Albertje manifesteerde Frederik zich als een waar familiemens. Hij is in de periode 1904-1928 vele malen getuige geweest bij de huwelijken van zijn broers en van neven en nichten.
Frederik en Albertje werden op 10 januari 1904 de ouders van oudste zoon Jacobus. Jacobus trouwde met Johanna Alida Kat in Amsterdam op 20 juni 1929. Bij dit huwelijk waren haar broer Cornelis Kat en zijn broer Frederik Hendrik Johannes (Eddy) van Haeften de getuigen. Johanna Alida Kat werd geboren in Amsterdam op 4 april 1905. Haar ouders waren Willem Kat en Alida Johanna Maria Dennenbroek. De enige zoon van Jacobus en Johanna, die ze de namen Jacobus Fredrik, roepnaam Co, gaven, kwam ter wereld op 17 juni 1934. Aan Co heb ik Genealogisch blog 446 van 22 april 2020 gewijd.
Jacobus van Haeften 1904 |
Omdat vader Jacobus tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland als betonvlechter te werk werd gesteld bij bouwbedrijf C.P. van Bek In Keulen, heb ik mede voor hem in Genealogisch blog 141 van 15 januari 2017 een monument opgericht. Dat verdiende hij. Jacobus overleed in juli 1973, hij bereikte de leeftijd van 69 jaar. Zijn lichaam werd begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam op 26 juli 1973. Wanneer Johanna Alida Kat is overleden is mij niet bekend.
De tweede zoon van Frederik en Albertje kreeg precies dezelfde namen als zijn vader: Frederik Hendrik Johannes. Hij verwierf later bekendheid als Eddy Schakels en werd dan ook meestal simpelweg Eddy genoemd. Eddy werd geboren op 21 november 1905. Na zijn schooltijd wilde Eddy niets liever dan artiest worden. Hij sloot zich daarom al gauw aan bij het revuegezelschap van Frits Schakels, wiens echte naam Frits Heuders was. Eddy en Frits werden zelfs compagnons. Daardoor veranderde Frederik Hendrik Johannes van Haeften zijn naam in Eddy Schakels.
Omdat Frits homoseksueel was wilde de Amsterdamse politie hem bij voorkeur arresteren op vrijdagavond vlak voor de aanvang van zijn voorstelling op het Rembrandtplein. Mannenliefde was destijds verwerpelijk en onder de 21 jaar nog verboden. Om zijn homoseksualiteit te maskeren was Frits getrouwd, maar zijn eerste vrouw, Hendrina Maria Catharina Domsdorf, overleed op 27-jarige leeftijd. Daarna trad hij in 1926 in het huwelijk met Marie Louise Serierse, een telg uit een bekend geslacht van artiesten. Dit huwelijk hield stand tot de scheiding in 1935.
Samen met Eddy en na diens overlijden met Jan Nooij heeft Frits een vijftal revues op de planken gebracht. Hij was daarnaast conferencier, goochelaar en operettezanger. Met de operette “Rosemarie” ooigste hij veel succes. Hij trad op in het hele land. In 1960 keerde Frits het theatervak de rug toe. Hij overleed in 1967.
Over het leven van Frits Schakels heeft Dick van den Heuvel een musical geschreven met de titel “Rondom het Rembrandtplein”. In de musical vertolkte Frank Sanders de hoofdrol van Frits Schakels.
Ik twijfel er niet aan, dat Frederik Hendrik Johannes van Haeften, alias Eddy Schakels, in het gezelschap van compagnon Frits Schakels zijn latere vrouw Florence Rosalia Serierse heeft leren kennen. Florence Rosalia Serierse was een zus van Marie Louise Serierse, de vrouw van Frits Schakels. Florence Rosalia Serierse, wier roepnaam Floor was, werkte onder de artiestennaam Florancetta ook bij de revue, onder meer als acrobate. Zij aanschouwde het eerste levenslicht in Rotterdam op 13 oktober 1898. Haar ouders heetten Marinus Serierse, die ook acrobaat was van beroep, en Johanna Isabella Mullens. Eddy en Floor beloofden elkaar eeuwige trouw in Amsterdam op 21 december 1927. Bij hun huwelijk waren Frits Heuders (alias Frits Schakels) en Jacobus, de oudere broer van Eddy, de getuigen. Eddy en Floor hebben geen kinderen gekregen.
Het huwelijk van Fredrik Hendrik Johannes van Haeften en Florence Rosalia Serierse, die in 1927 voor de liefde naar Amsterdam was verhuisd, heeft maar kort geduurd. Eddy overleed namelijk al op 23 augustus 1930. Hij was pas 24 jaar oud. Zijn stoffelijke resten vonden hun laatste rustplaats op de Amsterdamse Begraafplaats Vredenhof aan de Haarlemmerweg.
Na de dood van Fredrik Hendrik Johannes van Haeften is Florence Rosalia Serierse nooit meer hertrouwd. Zij bereikte de respectabele leeftijd van 93 jaar. Zij is in Goes overleden op 30 juni 1992. Haar stoffelijke resten werden gecremeerd in Middelburg op 4 juli 1992.
Overlijdensbericht Florence Rosalia Serierse |
Over de derde zoon van Frederik Hendrik Johannes van Haeften en Albertje Olijve kan ik kort zijn. Pieter van Haeften werd geboren in Amsterdam op 23 november 1908. Ruim een jaar later, nl. op 2 december 1909, overleed de kleine jongen al.
Albertje Olijve is niet oud geworden. Zij was nog maar 39 jaar oud, toen zij op 31 mei 1920 overleed. Geruime tijd na het overlijden van Albertje Olijve ging Frederik Hendrik Johannes van Haeften een relatie aan met de veel jongere Helena van den Hoek. Helena kwam ter wereld in de Amsterdamse 2e Rozendwarsstraat op 20 januari 1900. Haar ouders waren Arie van den Hoek en Dorothea Agatha de Hondt. Toen Helena met Frederik ging samenwonen was hij de weduwe van Christiaan Cornelis Blok met wie zij trouwde op 25 januari 1919. Uit dit huwelijk is een dochter geboren, die dezelfde naam kreeg als haar moeder: Helena.
Overlijdensadvertentie Fredrik Hendrik Johannes van Haeften |
Uit de samenleving van Fredrik en Helena zijn, voor zover bekend, geen kinderen voortgekomen. Na een lang en heftig ziekbed overleed Frederik in zijn woning aan de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam op 19 april 1944. Vijf dagen later werd hij begraven op Begraafplaats Vredenhof.
Helena van den Hoek bereikte de leeftijd van 51 jaar. Zij overleed op 26 december 1951 in Amsterdam. Ook zij vond haar laatste rustplaats op Begraafplaats Vredenhof.
Tiel, 31 augustus 2023