Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 25 oktober 2023

Genealogisch blog 716

 

Ontmoeting op de werkvloer

Het kan niet anders dan dat Hendrik Johannes (Hendrik) van Haeften en Gerdina Elisabeth (Gerdina) van Driest elkaar ontmoet hebben op de werkvloer van de Staddrukkerij van Amsterdam. Hendrik werkte sinds 1913 als boekbinder bij de Stadsdrukkerij, terwijl Gerdina daar begon als brocheerster in 1920. Hendrik begon zijn werkzaamheden bij de Stadsdrukkerij als werkman. Hij klom later op tot boekbinder. Een vak dat meerdere familieleden van hem uitoefenden.

Amsterdamse Pensioenkaart van Hendrik Johannes van Haeften

Als brocheerster maakte Gerdina de verschillende katernen (onderdelen) van een boek gereed om bevestigd te worden aan elkaar. De bevestiging van de verschillende katernen van een boek aan elkaar kan op verschillende manieren gebeuren. De meest gebruikte technieken zijn nieten, naaien en lijmen.

Zo’n drie jaar na hun eerste ontmoeting bij de Stadsdrukkerij gaven Hendrik en Gerdina elkaar hun ja-woord op het Amsterdamse Stadhuis. Dat gebeurde op 15 november 1923. Gerdina had haar broer Dik Jan Philip van Driest gevraagd voor haar de getuige te zijn, en Hendrik vroeg daarvoor zijn oudste broer Johannes Martinus van Haeften (1888-1959). Na hun huwelijk hebben Hendrik en Gerdina een paar jaar op de Prinsengracht gewoond in Amsterdam en later voor langere tijd op de Willem de Zwijgerlaan.

Gerdina Elisabeth van Driest was een dochter van Dirk van Driest en Gerdina Elisabeth Jansen. Zij kwam ter wereld in Amsterdam in de Willemsstraat op 1 januari 1894.

Huwelijksakte Van Haeften x Van Driest

Toen ze trouwden was Hendrik 31 jaar oud en Gerdina 29 jaar.

Hendrik Johannes van Haeften was de derde zoon van Johannes Jacobus van Haeften (1864-1941) en Johanna Alberts (1866-1936). Na Hendrik kregen Johannes Jacobus en Johanna nog twee zonen van wie de eerst volgende, zoon Johannes, op 3-jarige leeftijd overleed. Hendrik werd op 6 oktober 1892 in de Amsterdamse Jordaan in de Goudsbloemstraat geboren. Op 20 oktober 1911 moest hij gekeurd worden voor de militaire dienst. Er werd toen vastgesteld, dat hij een lengte had van 1.58 m. Hij was dus tamelijk klein en kreeg daarom ook vrijstelling van de militaire dienst vanwege lichaamsgebreken.

Uit het huwelijk van Hendrik en Gerdina zijn geen kinderen voortgekomen.

Gerdina Elisabeth van Driest overleed in Amsterdam op 9 maart 1959. Zij werd 65 jaar oud. Haar stoffelijke resten werden begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats aan de Kruislaan in Amsterdam.

Hendrik Johannes van Haeften overleefde zijn echtgenote zo’n tien jaar. Aan zijn leven kwam een einde op 13 juni 1969. De gemeentelijke geneeskundige O.C.E.M. Berkenveld stelde officieel de dood van Hendrik vast. Zijn begrafenis vond plaats op 18 juni 1969, eveneens op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Hendrik bereikte de leeftijd van 76 jaar.

 

Tiel, 25 oktober 2023

Geen opmerkingen:

Een reactie posten