Ten onrechte verdacht
Roelof Leuiken aanschouwde het eerste levenslicht in Amsterdam op 13 januari 1896. Zijn ouders waren Abraham Leuiken (1861-1914) en Alida Dias Santilhano (1864-1943). Roelof was het achtste kind van Abraham en Alida, die in totaal de ouders werden van elf kinderen. Roelof zal een vrij normale jeugd gehad hebben, in ieder geval is over zijn jeugd in de beschikbare bronnen niets te vinden.
De eerste vermelding van Roelof dateerde van 1916, toen hij op 8 juni werd gekeurd voor de militaire dienst. Zijn lengte werd bij die gelegenheid vastgesteld op 1.66 m. Hij was geschikt voor de dienst bij de infanterie, maar kreeg van de Provincie Noord Holland een jaar uitstel omdat hij kostwinner was voor het ouderlijk gezin. Zijn vader was immers twee jaar eerder overleden. Na zijn militaire dienstplicht verdiende Roelof de kost als koopman in fruit. Hij deed zijn nering vanaf het Waterlooplein in Amsterdam. Later stond hij geregistreerd als lijstenmaker.
Huwelijksakte Leuiken x Walvis
Roelof was 25 jaar oud, toen hij in Amsterdam in het huwelijksbootje stapte met de 23-jarige Sophia Walvis. De huwelijksplechtigheid vond plaats op 22 juni 1921, daarbij waren de getuigen haar broer Salomon Walvis (1896-1943) en Marcus van Praag een ver, maar bevriend familielid van Sophia. Bij de ondertekening van de huwelijksakte verklaarden de beide moeders de huwelijksakte niet te kunnen ondertekenen, omdat ze niet konden schrijven. Na hun huwelijk vestigden Roelof en Sophia zich in de President Brandstraat op nummer 70 huis in Amsterdam Oost.
Sophia Walvis kwam in Amsterdam ter wereld op 21 december 1897. Haar ouders waren Levie Walvis (1871-1943) en Grietje Italiaander (1872-1937). Sophia was de op een na jongste dochter van Levie Walvis en Grietje Italiaander, die in totaal zes kinderen kregen.
Toen Roelof en Sophia zich in het huwelijk aan elkaar verbonden, was Sophia al een half jaar zwanger. Op 22 september 1921 schonk zij het leven aan zoon Abraham. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was magazijnbediende Abraham de eerste van het gezien Leuiken, die de nazi’s oppakten in de zomer van 1942. Vanuit Westerbork ging hij op transport naar Auschwitz op 24 augustus 1942. Daar werd hij drie dagen later in de gaskamers vermoord.
Na zoon Abraham schonk moeder Sophia het leven aan drie dochters. Gretha van 6 december 1924 was de oudste. De tweede dochter, die Alida heette, werd in Amsterdam geboren op 2 oktober 1927. Jongste dochter Cato zag het eerste levenslicht op 4 december 1928.
In het voorjaar en de zomer van 1942 kwam Roelof Leuiken twee keer in aanraking met de Amsterdamse politie. De tweede keer moest hij zelfs een nacht op het bureau doorbrengen. De politie verdacht hem ervan, dat hij met vrienden van het Waterlooplein de distributiewet had overtreden door te sjoemelen met distributiekaarten. Na verhoor op het bureau kon Roelof weer vertrekken, omdat gebleken was, dat hij geen strafbare feiten had gepleegd en de beschuldigingen aan zijn adres onterecht waren.
Kampkaart Roelof Leuiken
Begin februari 1943 pakten de nazi’s Roelof Leuiken, Sophia Walvis en hun drie dochters op en kwamen ze terecht in de Hollandsche Schouwburg.. Ze werden op 10 februari 1943 gevangen gezet in Concentratiekamp ’s Hertogenbosch, beter bekend als Kamp Vught. Omdat de kinderafdeling van Kamp Vught in de zomer van 1943 overvol raakte besloten de nazi’s een groot aantal kinderen over te brengen naar Westerbork en verder. Op 7 juni 1943 vertrok van station Vught het zgn. kinderttransport met 1296 kinderen naar Westerbork. Tot de kinderen die afgevoerd werden behoorden ook de drie dochters van Roelof Leuiken en Sophia Walvis, die zelf, als ouders, met het transport meegingen naar Westerbork.
Kaart Arolsen Archiv Roelof Leuiken
Daags na aankomst in Westerbork ging het hele gezin Leuiken, net als de anderen uit Vught, verder op transport naar Sobibor. In die trein van het 15e transport voerden de nazi’s 3017 personen af vanuit Westerbork, die allen direct na aankomst in Sobibor op 11 juni 1943 in de gaskamers werden vermoord.
Van de dochters van Roelof Leuiken en Sophia Walvis bereikte Gretha de leeftijd van 18 jaar. Tweede dochter Alida mocht niet ouder worden dan 15 jaar, terwijl jongste dochter Cato nog maar 14 jaar oud was, toen ze door de schoorsteen ging.
Tiel, 19 februari 2024
Geen opmerkingen:
Een reactie posten