Sociaal bewogen Rotterdamse musicus
Ik noemde hem al in het vorige Genealogische blog en ook in Genealogisch blog 234 van 30 oktober 2017. In dit Genealogisch blog richt ik de spotlights volledig op Meijer Werij, die op 24 januari 1892 in Rotterdam werd geboren.
Geboorteakte Meijer Werij |
Zijn ouders waren Eduard Werij en Betje Swaab. Meijer was een telg uit een Joodse artiestenfamilie die te zien waren op kermissen en in circussen. Muziek werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten. Hij begon zijn muzikale carrière dan ook als klarinettist in het orkest van zijn vader.
De jonge Meijer Werij |
Meijer speelde niet alleen klarinet, maar ook viool en saxofoon. Hij speelde in 1914 enige tijd in het Zweedse Jönköping. In het specialiteitentheater Casino Variété aan de Coolsingel speelde hij viool. Hij trad ook op in café Palatinat en café-concert De Matador aan de Mathenesserweg in Rotterdam. Later maakte hij deel uit van het salonorkest van de Italiaanse dirigent Marcello Lanfredi. Daarna speelde hij bij het Italiaanse Heeren Orkest van Gaetano di Vito en Mr. Masseltop, pseudoniem van de Amerikaans-Duitse acrobaat Frank Wagner, die met gekke sprongen en goedkope grappen tijdens de Eerste Wereldoorlog de aandacht trok als komische kapelmeester.
In 1916 werd Meijer lid van de Rotterdamsche Toonkunstenaars Vereniging (RTV) die op 21 december 1919 opging in de Nederlandsche Toonkunstenaars Bond (NTB). Tijdens de eerste Wereldoorlog organiseerde Meijer acties voor een zesdaagse werkweek voor musici. Deze acties konden niet op tegen de machtige bond van Rotterdamse theaterdirecteuren. De RTV moest een boete betalen van fl. 2500 wegens het aanzetten tot contractbreuk. Pas in 1930 kwam er alleen voor de musici, die in bioscopen speelden, een wekelijkse vrije dag op maandag.
Sara de Leeuw |
Op 6 augustus 1919 trad Meijer in het huwelijk met zijn grote liefde, de onderwijzeres Sara de Leeuw. Sara werd geboren in Rotterdam op 5 augustus 1892. Zij was een dochter van Isaac de Leeuw en Mietje Tokkie. Meijer en Sara kregen, voor zover mij bekend, drie kinderen.
Op 5 mei 1923 kwam zoon Iwan, roepnaam Jan, ter wereld. Jan overleed toen hij 21 jaar was, op 21 april 1945 ergens in Midden-Europa. Jan kwam op 30 november 1943 aan in Westerbork in barak 67. Hij ging vervolgens op 25 januari 1944 op transport naar Auschwitz, zo blijkt uit zijn gegevens in het Arolsen Archief. In Auschwitz heeft hij het meer dan een jaar uitgehouden. Hij was een van de deelnemers van de zgn. dodenmarsen en is tijdens zo’n mars omgekomen van honger en uitputting.
Een volgend kind kwam op 3 oktober 1929 ter wereld. Helaas, bleek dit kind doodgeboren. Meijer en Sara kregen ook een dochter, die ze Jenny noemden. Over haar is mij, helaas niets bekend.
Sara overleed op 40-jarige leeftijd op 27 juli 1933. Zij is in Rotterdam begraven. Na de dood van Sara is Meijer nooit meer hertrouwd.
Jenny Werij (in rolstoel) met haar familie, foto Wim de Beek |
Op 10 juni 1918 werd het in een zaaltje van de Rotterdamse Tivoli Schouwburg het “Genootschap van Beroepsmusici tot onderlinge Kunstbeoefening”, opgericht door onder anderen Meijer Wery, Jules Zagwijn en dirigent Willem Feltzer. Twee jaar later werd het genootschap herdoopt tot “Rotterdamsch Philharmonisch Genootschap”. In 1937 kreeg het orkest zijn huidige naam als “Rotterdams Philharmonisch Orkest”.
Om voldoende inkomen te behalen gaf Meijer in de jaren ’20 ook vioolles en doceerde hij saxofoon, zijn grote passie, aan de Muziekscholen Maatschappij ter bevordering der Toonkunst en aan het muzieklyceum van Willem Feltzer (1874-1931), dat in 1929 als eerste begon met een jazzopleiding. Als voorzitter van de RTV verzette Meijer zich in de jaren ’20 en ’30 heftig tegen de komst van de vele buitenlandse (Duitse) musici, die voor veel lagere lonen wilden werken dan hun Nederlandse collega’s. Meijer speelde in die tijd saxofoon in verschillende harmonieorkesten, o.a. bij The Famous Band onder leiding van slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts (1901-1963). Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelde Meijer viool, basklarinet en saxofoon. Hij was de eerste saxofonist in een symfonieorkest.
In het begin van de oorlog ontsloeg de NSB Meijer uit zijn functie van voorzitter van de Afdeling Rotterdam van de NTB. Op 15 mei 1941 vaardigden de Duitsers het bevel uit, dat alle Joodse musici ontslagen moesten worden. De Duitsers hadden Meijer toen al gedwongen naar Amsterdam te verhuizen Hij ging deel uitmaken van het Joods Symfonieorkest. In 1941 arresteerden de Duitsers Meijer vanwege zijn betrokkenheid bij de Februaristaking. Tijdens zijn verhoren ontkende Meijer hardnekkig zijn Joodse afkomst. Hij wist te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg. Daarna lukte het hem zich te laten registreren als halfjood. Mogelijk heeft hij daarbij gebruik gemaakt van het feit, dat zijn vader in de Duitse administratie geregistreerd stond als “arisch”. Hij kon tijdens de daarop volgende jaren zijn brood verdienen door bij verschillende orkesten, zoals heet Concertgebouw Orkest, te spelen. Hij woonde toen op de Amsteldijk 98 3 hoog bij de familie De Leeuw, oom, al overleden, en tante van zijn echtgenote Sara de Leeuw.
Toen hij in Amsterdam verbleef, kwam Meijer een keer in aanraking met de politie. Op 18 april 1943 deed hij aangifte van diefstal van zijn damesfiets ter waarde van fl. 50,-. De fiets was ’s nachts uit het portaal van zijn woning gestolen.
Meijer Werij |
Na de oorlog keerde Meijer terug naar Rotterdam en vestigde zich op het adres Schiekade 97 b. Hij verzette zich hevig, en met succes, tegen de fusie van het RPhO met het Haagse Residentieorkest. Het RPhO bleef bestaan als zelfstandig orkest en maakte met name onder Edo de Waard (geb. 1941) furore. In 1957 ging Meijer met pensioen, maar dat betekende niet, dat hij stopte met muziek maken. Tot op zeer hoge leeftijd bleef hij lesgeven. Op 18 mei 1966 was hij eregast bij het concert van het RPhO ter gelegenheid van de opening van congres- en concertgebouw “De Doelen”. De NTB benoemde Meijer eind 1976 tot erelid.
Meijer Werij overleed op 86-jarige leeftijd op 12 oktober 1978.
Sinds 2013 verschenen op de gevels van panden op en rond de Oude Binnenweg de portretten van beroemde Rotterdamse jazzmusici als eerbetoon aan die musici. De portretten waren van de hand van bekende illustrators en cartoonisten. Het portret van Meijer Werij hangt op de hoek van de Oude Binnenweg en de Mauritsstraat en is ontworpen door cartoonist en grafisch ontwerper Joost Swarte (geb. 1947).
Cartoon van Meier Werij door Joost Swarte, foto Wim de Beek |
Alle portretten van Rotterdamse jazzmusici op de route op en rond de Oude Binnenweg werden gemaakt op initiatief van Beeldende Kunst en Openbare Ruimte (BKOR) en Rotterdam Jazz Artist Memorial (R’Jam).
R'Jam route in Rotterdam |
De rode stip op de revers van het jasje van Meijer Werij staat symbool voor zijn inspanningen om de werkomstandigheden en de sociale status van musici te verbeteren. Zijn cartoon kwam tot stand dankzij de inzet van de Gemeente Rotterdam en Primera.
Tiel, 3 december 2020
==========================================
Beste Paul,
BeantwoordenVerwijderenIk ben de achterkleindochter van Meijer Werij. Voor mijzelf en mijn oma, Jenny (die overigens geen dochter is van Sara de Leeuw. Sara overleed in
1933 en mijn oma is na de oorlog geboren), doe ik op dit moment wat onderzoek naar haar vader en diens familie. Wij waren erg verbaasd om te zien dat u al zoveel onderzoek had gedaan naar deze tak van onze familie, erg leuk! Ik sta zelfs op de foto met mijn oma op uw blog (nummer 492).
Uw blog bevat een hoop dingen die wij zelf nog nooit eerder gehoord hadden, waaronder een aantal foto’s van Meijer, Sara en andere familieleden die voor ons nog onbekend waren. Nu is mijn vraag aan u of u wellicht nog meer
(ongepubliceerde) informatie of foto’s heeft van Meijer, Sara of andere (klein)kinderen van Betje en Eduard. Ik wil voor mijn oma graag zoveel mogelijk foto’s en verhalen verzamelen over haar familie, aangezien haar vroeger weinig verteld is en de meeste Werij’s (tegenwoordig gespeld als
Wery) inmiddels overleden zijn.
Ik zou ontzettend blij worden van alles wat u met mij kunt delen over mijn familie. Alvast hartelijk bedankt!
Met vriendelijke groet,
Lotte Benard
Ha Lotte, Nog een keer want ik weet niet of mijn vorige bericht goed aangekomen is.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder, Jos Mallee, had het toevallig vandaag over Jenny Werij en dat dat een vrolijk meisje was dat vroeger tegenover haar woonde. Mijn moeder is van 1947 en woonde toen op de hoek van de Adriaen van de Doeslaan en de Berglustlaan. Jenny woonde op de Berglustlaan.
Groetjes, Bregje
Bestr Bregje, Helaas hebben mjn dochter en ik in 2021 jouw bericht niet gezien en geen melding van gehad..De Jenny Wery die uw.moeder.noemde moet inderdaad mijn moeder geweest zijn. Zij is geboren in 1946 en woonde op de Berglustlaan. Helaas is mijn moeder in augustus 2022 overleden.
VerwijderenGroeten van Renske (moeder van Lotte)
Gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Mijn moeder heeft alzheimer. Ik vind het bijzonder hoe zij zich ineens weer Jenny herinnerde. We hebben dit jaar samen stukken uit de Matthaus passion gezongen, in een koor voor mensen met dementie. Toen begon ze weer over dat ze dat op de lagere school zong….met Jenny.
VerwijderenMet veel interesse heb ik een aantal van uw blogs gelezen. Ik ben een dochter van Jenny Wery (Werij) wiens vader Meijer Werij een blog heeft op uw pagina. Ik stuitte op uw website omdat mijn dochter en ik ook in onze familiegeschiedenis aan het duiken zijn. Aan de hand van alle documentatie van mijn opa, waarvan redelijk wat bewaard is.
BeantwoordenVerwijderenIk zag in uw blog een aantal dingen die niet helemaal kloppen. (Mijn moeder is een kind uit een tweede huwelijk van mijn opa oa).
Ik ga binnenkort uitgebreid de tijd nemen om op uw website alles na te lezen over familieleden waarover u schrijft.
Met vriendelijke groet,
Renske Middelham
Met vriendelijke groet,
Renske Middelham
Beste Paul,
BeantwoordenVerwijderenMijn opa Meijer Wery trouwde op 2 januari 1946 in Rotterdam met mijn oma Elizabeth Vollemans.
Mijn moeder is een dochter (enigst kind) uit dit huwelijk. Op de foto in jouw blog staat mijn moeder, ik, mijn broer en mijn dochter.
Ik zie nog een kleine onvolkomenheid in de blog over Meijer Wery. In de oorlogsjaren woonde hij op de Amsteldijk bij Esther de Leeuw. Zij was niet de tante van zijn overleden vrouw Sara, maar de zus van haar. Zij en zijn zoon Iwan zijn beiden omgekomen in Auschwitz
Renske Middelham