Willem Welling
Ik neem aan, dat elke genealoog enkele personen in zijn of haar stamboom/bomen heeft van wie de onderzoeker eigenlijk niets of heel weinig weet. Hoe en waar je ook zoekt over die personen kom je nergens meer tegen dan soms hun geboortedatum en hun datum van overlijden. En met een beetje geluk misschien de datum van een huwelijk. Dergelijke personen hebben wel over deze aardkloot rondgelopen, maar grotendeels anoniem.
Die personen en hun eventuele nakomelingen blijven blinde vlekken in je stamboom van de betreffende familie. Wat er over hen te vinden is, weet je allemaal al. Je zou graag wat nieuwe informatie vinden, waardoor zo’n persoon voor je gaat leven, geen onbekende meer is.
In al mijn stambomen heb ik een paar van die personen, zoals Wilhelmus Welling, die op 7 mei 1751 in Amersfoort ter wereld kwam. Natuurlijk werd Wilhelmus al vanaf zijn geboorte Willem genoemd door zijn ouders Jacobus Welling (1709-1764) en Margareta (Greetje) van Cousine (geb. 1706). Willem was het jongste kind uit het tweede huwelijk van zijn vader. Die was eerder getrouwd met Alijda Dirx (1710-1744), bij wie hij zeven kinderen had verwekt. Jacobus en Greetje kregen in totaal drie kinderen. Willem had een oudere broer en een oudere zus.
Zo moet het Havik er in vroegere tijden hebben uitgezien, foto Archief Eemland |
De vader van Willem baatte aan het Havik in Amersfoort een slagerij uit. Zijn jongste zoon uit zijn eerste huwelijk nam te gelegener tijd de zaak van zijn vader over. Ik schreef daar eerder over.
Willem was nog maar een jongen van 13 jaar, toen zijn vader in 1764 overleed. Vaders begrafenis vond plaats op 29 april 1764. Door de dood van zijn vader kreeg Willem een voogd toegewezen, dat was Lodewijk Bornbergen, een buurman op het Havik, die getrouwd was met Mechteld Burchhout. Later in het leven van Willem zou voogd Lodewijk Bornbergen nog een keer een rol spelen.
Willem zal 22 Ã 23 jaar geweest zijn, toen hij verkering kreeg met Maria van ’t Hof. Maria was zes jaar ouder dan Willem. Op 5 april 1776 gingen Willem en Maria in ondertrouw. Ruim twee weken later gaven ze elkaar het ja-woord, eerst op 22 april 1776 voor het Gerecht, waarbij voogd Lodewijk Bornbergen Willem assisteerde, en daarna, op dezelfde dag in de Elleboogkerk. Bij de inzegening van hun huwelijk in de kerk was de zus van Willem, Wijnanda (Wijntje) Welling (1745-1824) getuige.
Elleboogkerk, Amersfoort, foto Archief Eemland |
De Elleboogkerk dankt zijn naam aan de Kromme Elleboogsteeg, waar Kapucijnerpater Gabriël in 1638 in het huis van zijn zus op de hoek van de Kromme Elleboogsteeg en de Lange Gracht een kapel stichtte. In 1783 werd het kapelletje vervangen door een volwaardige driebeukige hallenkerk. In 1820 kreeg de kerk de bekende voorgevel met toren. Voor de katholieke eredienst is de kerk gebrukt tot 1963. In 1998 werd in de kerk het Armandomuseum gevestigd. In 2007 verwoestte een grote brand het museum en de collectie van Armando en het gebouw. De herbouw van de kerk was in 2014 gereed. Het museum kwam er niet in terug.
Maria van ’t Hof werd op 19 augustus 1744 gedoopt in de parochiekerk St. Franciscus Xaverius, beter bekend als ’t Zand. Maria was een dochter van Jacobus van ’t Hof en Maria van Harskamp.
Willem en Maria kregen twee dochters. De oudste was Margareta, die geboren werd op 1 juli 1777. Zij werd dezelfde dag gedoopt in de Elleboogkerk in het bijzijn van tante Wijnanda Welling. Verder is mij over Margareta niets bekend. Alle bronnen doen er het zwijgen toe.
Tweede dochter Maria kwam op 27 juli 1780 ter wereld. Ook zij werd dezelfde dag gedoopt waarbij tante Wijnanda weer de getuige was. Maria bleef haar hele leven ongehuwd. Zij woonde onder meer in de Muurhuizen op nr. 529. Zij overleed op 6 december 1865 om 8.30 uur. Haar overlijden is de volgende dag aangegeven door Hendrik Bartman en Hendrik van Koelen.
Maria van ’t Hof is bij drie dopen van een aangetrouwde nicht en twee aangetrouwde neven de getuige geweest. Zij was dat op 24 augustus 1780 bij de doop van Elisabeth Boon (1780-1859), op 7 maart 1783 bij de doop van Johannes Ferdinandus Boon en tenslotte op 9 september 1785 bij de doop van neef Jacobus Boon.
Willem Welling was 59 jaar, toen hij in Amersfoort overleed op 25 maart 1811. Maria van ’t Hof overleefde haar echtgenoot 15 jaar. Zij blies haar laatste adem uit op 16 april 1826, zo rond de klok van 16.00 uur. Bij de aangifte van het overlijden van Maria was aangetrouwde neef Hendrikus Welling (1788-1842) de getuige, terwijl aanspreker Jan Koopman de aangifte voor zijn rekening nam.
Ook personen over wie je, als genealoog, weinig te weten kunt komen, verdienen het genoemd te worden in een Genealogisch blog. Wie weet waartoe dat leidt.
Tiel, 4 augustus 2021
Geen opmerkingen:
Een reactie posten