Erkenning
Toen Jacoba Maria Welling, wier roepnaam Coba was, in Utrecht op 10 augustus 1914 beviel van haar eerste dochter, was ze nog niet getrouwd. Moeder Coba noemde de kleine meid Jacoba Gerarda, naar haarzelf en naar de vader. Coba stond vanaf 2 november 1911 tot en met 25 september 1914 ingeschreven in Amersfoort en woonde op het adres Johan Van Oldenbarneveltlaan 46. Op genoemd adres werkte Coba als dienstbode. Het is zeker, dat ze alleen voor de bevalling van Jacoba Gerarda in Utrecht in het gebouw der Rijksklinieken in de Justus van Effenstraat, tegenwoordig het AZU, verbleef. De aangifte van de geboorte van de kleine Jacoba Gerarda werd niet door de vader gedaan, maar door de 40-jarige Frederika Kroon, die ook in het gebouw der Rijksklinieken woonde. Een verpleegster? Of een lotgenoot van Coba? In de geboorteakte werd niet over een vader gerept. Getuigen van de aangifte waren twee boden.
Geboorteakte van Jacoba Gerarda Welling |
Na de geboorte van haar dochtertje keerde Coba terug naar haar werkadres aan de Johan Van Oldenbarneveltlaan in Amersfoort. Op 8 september 1914 stemde Coba ermee in, dat de vader, Gerrit Boshuizen die in Naarden woonde, zijn kind ook erkende. De betreffende akte werd op genoemde datum opgemaakt door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Naarden. De erkenning is opgenomen in de marge van de geboorteakte van Jacoba Gerarda. Opvallend is wel, Jacoba Gerarda voorlopig nog de achternaam van haar moeder bleef houden.
Ruim twee weken na de erkenning van de kleine meid door haar vader vertrok moeder Coba met Jacoba Gerarda naar Naarden. Blijkbaar had ze vertrouwen in haar prille relatie met Gerard Boshuizen, wiens roepnaam Gerrit was en die van beroep timmerman was.
Jacoba Maria Welling |
Wie was Coba Welling eigenlijk? Zoals ik al in Genealogisch blog 300 van 5 juli 2018 vertelde waren haar ouders Marinus Philippus Welling (1854-1939) en Petronella Johanna Cornelia Cornelissen (1857-1947). Coba, geboren in Amersfoort op 27 juni 1886 om 10.00 uur, was het op een na jongste kind van Marinus en Petronella. Ze had twee oudere zussen en een oudere en een jongere broer.
Vanuit Naarden verhuisde Coba op 25 april 1917 naar Amsterdam, waar ze ook als dienstbode de kost verdiende. Het moet voor haar in die tijd duidelijk geweest zijn, dat Gerrit Boshuizen voor haar de juiste huwelijkspartner was. Ze trad dan ook in Amsterdam in het huwelijk met Gerard Boshuizen op 7 juni 1917. Getuigen bij het huwelijk waren Johannes Josephus Mensing en haar broer Antonius Jacobus Josephus Welling.
Gerard (roepnaam Gerrit) Boshuizen werd geboren in Bussum op 25 augustus 1888. Zij ouders waren Janus Boshuizen en Neeltje Vonk. Ten tijde van de voltrekking van zijn huwelijk met Coba Welling woonde Gerrit in Naarden.
Kort na de voltrekking van hun huwelijk verhuisden Coba en Gerrit met de kleine Jacoba Gerarda op 16 juli 1917 naar Bussum. Dochter Jacoba Gerarda, die doorgaans Co werd genoemd, ontwikkelde zich voorspoedig. Op een mij (nog) onbekende datum beloofde ze eeuwige trouw aan Jacobus Maria Lips, die op 5 oktober 1910 in Amsterdam was geboren. Zijn ouders waren Jacobus Lips en Bernardina Philippina Maria Jansen. Jacobus volgde na de lagere school nog twee klassen van de MULO. In 1930 werd hij ingeschreven in het militieregister van Bussum. Hij werd echter vrijgesteld van de militaire dienstplicht vanwege broeder dienst. Hij werkte toen in een pianowinkel. In 1941 stond hij geregistreerd als pianostemmer. In dat jaar verhuisde het stel naar de Volkerakstraat in Amsterdam, waar pianostemmer Jacobus bij de politie aangifte deed van diefstal van zijn leren wanten uit de suppostenkamer van het Concertgebouw. De waarde van zijn wanten bedroeg fl. 5,00. Hij had geen vermoeden wie de dader zou kunnen zijn.
Amsterdamse archiefkaart van Jacobus Maria Lips |
Op de Amsterdamse archiefkaart van Jacobus Maria Lips valt op, dat zijn echtgenote geregistreerd staat met de achternaam van haar vader en niet langer met de achternaam van haar moeder. Ik ga er dan ook vanuit, dat Jacoba Gerarda sinds het huwelijk van haar ouders geregistreerd stond met de achternaam van haar vader.
Jacoba Gerarda Boshuizen/Welling overleed op 19 juli 2004 in Bussum. Zij bereikte de leeftijd van 89 jaar. Haar stoffelijke resten werden gecremeerd in Bilthoven op 25 juli 2004. Jacobus Maria Lips blies zijn laatste ademtocht uit op 22 maart 2005.
Uit het huwelijk van Coba Welling en Gerrit Boshuizen kwamen nog drie kinderen voort, twee jongens en een meisje. De oudste van die drie was dochter Nel Boshuizen, die op 8 december 1917 ter wereld kwam. Haar roepnaam was Neeltje. Zij overleed in Amsterdam op 2 februari 2003. Ze bereikte de leeftijd van 85 jaar.
Zoon Marinus Adrianus, wiens roepnaam Rien was het volgende kind van Coba Welling en Gerrit Boshuizen. Hij werd geboren in Bussum op 21 maart 1921. Rien, met een lengte van 1.74 m. was in 1941 kantoorbediende. Hij overleed op 93-jarige leeftijd in Naarden op 2 januari 2015.
Gerard Boshuizen, die doorgaans ook Gerrit werd genoemd, was het jongste kind van Jacoba Maria Welling en Gerard Boshuizen. Gerrit junior aanschouwde het eerste levenslicht in Bussum op 2 december 1923. Aan het leven van Gerrit jr. kwam een einde in Amsterdam op 6 november 1997. Hij bereikte de leeftijd van 73 jaar.
Jacoba Maria Welling overleed in Bussum op 7 oktober 1952 om 20.00 uur. De volgende dag werd haar overlijden aangegeven. Gerard Boshuizen overleefde zijn vrouw zo’n 27 jaar. Aan zijn leven kwam een einde in Bussum op 20 april 1979. Hij verbleef de laatste tijd van zijn leven in verzorgingshuis “Huize Godelinde”. Bij zijn dood was Gerrit 90 jaar oud. Zijn stoffelijke resten werd gecremeerd in het Utrechtse Crematorium Daelwijk.
Tiel, 27 november 2022