Maar tijdelijk Herr auf Erprath
Christian August Ludwig Reinhard (Christian) von Haeften was de tweede zoon van Wilhelm Ludwig Werner von Haeften (1769-1836) en Louise Wilhelmina Johanna von Kanitz (1782-1809). Zijn oudere broer heette Karl Christian Theodor (1802-1870), over wie ik onder meer verhaalde in Genealogisch blog 152 van 14 februari 2017. Christian had ook nog een jongere halfbroer met de namen Robert Friedrich Wilhelm (1812-1856). Robert was een kind uit het tweede huwelijk van vader Wilhelm Ludwig Werner met Wilhelmine Friederike Johanna von Kinsky und Tettau (1778-1853) na het overlijden van de moeder van Karl en Christian.
Christian August Ludwig Reinhard von Haeften kwam ter wereld op 8 februari 1804 in Wesel vlak bij Xanten in Duitsland. Op 26 februari 1804 ontving hij het doopsel in de Evangelisch Lutherse Kerk van Wesel. Daarbij waren als getuigen aanwezig: tante Christine Wilhelmine Magdalene von Bermuth, tante Anne Christine Amalie von Kanitz, luitenant August Carl Ludwig von Rummel en majoor Ludwig Christian Reinhart von Herwartz.
Geboorteakte van Christian August Ludwig Reinhard von Haeften |
Zijn jeugd heeft Christian doorgebracht in Haus Erprath bij Xanten in Duitsland. Hij is in Xanten naar school gegaan en heeft zich daarna voorbereid op een militaire loopbaan, omdat zijn oudere broer Karl Christian Theodor als oudste zoon Haus Erprath zou erven.
In 1834 vormde Christian met nog twee andere notabelen in Xanten een commissie van scheidsrechters, die een conflict, dat was ontstaan tussen enkele leden van de schutterij van Wesel, tot een goed einde moest brengen. Na grondig onderzoek constateerden de scheidsrechter, dat niet uit te maken was wie het conflict begonnen was. De met elkaar overhoop liggende leden van de schutterij kregen de vermaning, dat zij bij een volgend conflict geroyeerd zouden worden.
Christian was 31 jaar oud, toen hij eeuwige trouw beloofde aan de katholieke Maria Elise Theodora Benedikta Sinsteden, haar roepnaam was Elise. De inzegening van het huwelijk vond plaats in de Evangelisch Lutherse Kerk van Goch op 10 juni 1835.
Elise was een dochter van Michael Franz Severin Sinsteden (1756-1849) en Maria Catharina Nolten (1772-1857). Zij aanschouwde het eerste levenslicht in het voormalige Stifts Klooster in Graefenthal. Helaas bleef het huwelijk van Christian en Maria zonder kinderen.
Christian August Ludwig Reinhard von Haeften |
In het jaar 1831 verkreeg Karl, de oudere broer van Christian, het goed Hohenschwarfs bij Rostock in Noord Duitsland. Zijn echtgenote Emilie Freya Franziska Wilhelmi (1808-1862) had het goed geërfd van haar ouders. Na de dood van zijn vader besloten Karl en Emilie Erprath te verlaten en zich te vestigen in Hohenschwarfs, vooral om zijn carrière in het Pruisische leger op een hoger plan te brengen. De zorg voor Erprath en de omliggende landerijen in Xanten was vanaf dat moment de verantwoordelijkheid van Christian. Christian kon en mocht zich vanaf dat moment dan ook “Herr auf Erprath” noemen.
Christian bleef Herr auf Erprath tot zijn overlijden op 21 december 1855. Hij werd slechts 51 jaar oud. Vijf dagen na zijn overlijden vonden zijn stoffelijke resten hun laatste rustplaats op het kerkhof van Xanten. Na de dood van haar man bleef weduwe Maria op Erprath wonen. Haar zwager Karl verkocht het goed Hohenschwarfs in 1864 voor 200.000 thaler aan Georg Friedrich Hermann Becker, een advocaat in Rostock.
Voordat hij naar Erprath terugkeerde liet Karl het huis/kasteel grondig verbouwen en restaureren. Omdat zijn schoonzus Maria, als erfgename van haar man Christian, aanspraak maakte op een deel van Erprath, stelde Karl in oktober 1865 een balans op van de activa en passiva van Erprath. Daarna zijn er geen problemen meer geweest met Maria over de eigendom van Erprath.
Balans van activa en passiva van Erprath per
18-10-1865 (detail) |
Karl Christian Theodor von Haeften blies zijn laatste ademtocht uit in Haus Erprath op 29 september 1870. De eigendom van Erprath kwam toen in handen van Karls zoon Eugen. Eugen was weliswaar de derde zoon van Karl, maar zijn oudste broer was al gestorven zonder kinderen na te laten en zijn tweede broer, die Pruisisch Staatssecretaris was, voelde helemaal niets voor het beheer van Erprath. Dankzij de geldelijke middelen van zijn vrouw Sophie Emilie Auguste Johanne Hemmerde (1836-1893) kon Eugen nog een tijdje op het 70 ha. grote Erprath boeren. Maar in 1879 was een economisch verantwoorde bedrijfsvoering niet meer mogelijk en moest Eugen Erprath verkopen.
Haus Erprath bij Xanten |
Tot aan de verkoop kon katholieke Maria Elise Theodora Benedikta Sinsteden op Erprath blijven wonen. Als weduwe leefde daarna ze een teruggetrokken leven elders in Xanten. Ze beleefde nog plezier aan eenvoudige naastenliefde. In de loop van 1888 ging haar gezondheid hard achteruit.
Bidprentje van Maria Elise Theodora Benedikta Sinsteden |
Maria Elise Theodora Benedikta Sinsteden overleed in Xanten op 17 november 1888 ’s avonds om 22.30 uur, voorzien van de Heilige Sacramenten der Stervenden. Ze bereikte de leeftijd van 82 jaar. Haar lichaam vond enkele dagen later de laatste rustplaats op de Begraafplaats van Xanten.
Tiel, 9 maart 2023
Geen opmerkingen:
Een reactie posten