Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 30 maart 2020

Genealogisch blog 438


Ala James Dean

Dit is het derde verhaal in de trilogie over de kinderen van Johan Carel (Johan) van Haeften (1871-1934) en Carolina HenriĆ«tte (Jette) Dunlop (1880-1961). Ik wil geenszins de indruk wekken, dat Johan en Jette, maar drie kinderen hebben gehad. Hun oudste zoon, die net als zijn vader, Johan Carel (roepnaam Carel) heette is echter op jonge leeftijd overleden. De jonge Carel kwam ter wereld op 10 augustus 1903 in Batavia, waar zijn ouders toen nog woonden. Bijna een jaar later vetrok het gezin met ss Groentoer vanuit Batavia via Marseille naar Amsterdam en vestigde zich in ‘s Gravenhage.
Niets leek de jonge Johan Carel in de weg te staan om een succesvol leven te leiden tot hij in 1918 werd getroffen door de Spaanse griep, een ziekte die destijds net zo wreed om zich heen sloeg als het coronavirus in onze dagen. Er was echter een verschil, de Spaanse griep maakte in de leeftijdsgroep 14-21-jarigen de meeste slachtoffers, terwijl het coronavirus nu vooral ouderen treft.

Johan Carel van Haeften jr.
Johan Carel van Haeften jr.

Om zijn kansen op genezing te vergroten werd Carel overgebracht naar Huize Warnsborn bij Arnhem. Dat mocht echter niet baten, want hij overleed daar op 3 november 1918.

Henri Paul van Haeften
Henri Paul van Haeften

In dit Genealogisch blog gaat het verder over Henri Paul (Henri) van Haeften, het derde kind van Johan en Jette, die in ’s Gravenhage werd geboren op 14 december 1907. Terwijl ik, in voorbereiding op dit Genealogische blog, de levensgeschiedenis van Henri doornam, drong zich bij mij heel sterk het beeld van de Amerikaanse filmster James Dean op, the rebel without a cause. Ik vond Henri Paul van Haeften wel wat weghebben van de legendarische Amerikaanse filmheld. Toen Henri Paul van Haeften overleed, was James Dean nog maar een jongen, die in Amerika woonde. 

Geslaagd voor zijn doctoraal
Geslaagd voor zijn doctoraal

Na de middelbare school vertrok Henri naar Utrecht en vestigde zich daar Achter St. Pieter op nummer 8. Zoals een paar bekende voorouders van hem ging Henri in Utrecht rechten studeren. Hij begon daarmee in 1928, in 1930 behaalde hij zijn kandidaats en in 1933 zijn doctoraal in de rechtswetenschappen. Het behalen van het doctoraal werd destijds in Utrecht met nog veel ceremonieel vertoon gevierd, zoals bovenstaand krantenartikel duidelijk maakt. Na zijn studie werd hij zelfstandig advocaat en procureur in ’s Gravenhage, waar hij vanuit het ouderlijk huis aan de Javastraat zijn werkzaamheden verichtte.
Een van de eerste zaken waarmee Henri zich als advocaat heeft bezig gehouden was de rechtsbescherming van vreemdelingen in Nederland. Door de opkomst van het Nationaal Socialisme kwamen veel, vooral joodse vluchtelingen vanuit Duitsland naar Nederland om hier zonder vervolging te kunnen leven. Er waren echter tal van landgenoten, die vonden, dat deze vluchtelingen op veel minderen rechten als zij aanspraak konden maken. Als advocaat verzette Henri zich daar tegen.
Andere zaken waarmee Henri zich veel bezig hield waren faillisementen. Vaak stelde de Haagse Arrondissements Rechtbank hem aan als curator in een faillissement. Via advertenties in de lokale kranten liet hij weten hoe hij het betreffende faillissement wilde afhandelen.

Advertentie bij faillissement
Advertentie bij faillissement

Toen zijn vader in 1934 overleed moet dat voor Henri een grote schok zijn geweest. Dankzij zijn vader was hij commissaris geworden bij NV. Restaurant Royal in ’s Gravenhage. Vader en zoon zullen regelmatig samengewerkt hebben. Henri was dan ook degene die de vele belangstellenden bij de begrafenis van zijn vader, namens de familie, bedankte voor hun betoonde medeleven en belangstelling. In 1935 kreeg hij de benoeming tot plaatsvervangend secretaris van het College van Rijksbemiddelaars.
Henri was een groot liefhebber van auto’s. Hij had er al een, toen het bezit van een auto nog alleen het voorrecht was van de zeer welgestelden. Hij ging prat op zijn cabriolet en liet zich graag, met wie dan ook, bij zijn auto fotograferen.
 

Bij zijn auto
Bij zijn auto
Het waren bovenstaande foto, een bericht in de krant en zijn verdere levensloop die mij de vergelijking van Henri met James Dean deden maken. James Dean heeft ooit eens gezegd:

“Leef snel, sterf jong en je zult een mooi lijk zijn.” 

Henri speelde graag bridge, het spel van de elite. Hij deed zelfs mee aan de competitie. Alhoewel Henrij leefde, voordat James Dean tot bovenstaande uitspraak kwam, drong het bericht uit Het Vaderland van 11 december 1937, waarin stond dat hem de rijbevoegdheid voor drie maanden was ontzegd, de vergelijking van beide mannen zich eens te meer op.

Rijbevoegdheid ontzegd
Rijbevoegdheid ontzegd

Het laat zich raden waarom de rijbevoegdheid aan Henri werd ontzegd. Eind jaren ’30 kreeg hij te maken met ernstige gezondheidsproblemen aan zijn luchtwegen ten gevolge van astma. Om te herstellen verbleef hij een tijdje in het Zwitserse Davos, dat bekend stond om zijn zuivere lucht en het sanatorium voor astmapatiĆ«nten. Hij was vooral zijn moeder zeer dankbaar voor de goede zorg die ze voor hem had na het overlijden van zijn vader.

Bedankkaartje aan zijn moeder
Bedankkaartje aan zijn moeder

Vlak voor zijn dood heeft Henri nog een tijdje in Brussel gewoond. Maar al gauw werd de benauwdheid hem weer teveel en keerde hij terug naar Davos. Het mocht niet meer baten: na smartelijk lijden overleed Henri op 19 oktober 1943 in Davos. Net als later bij James Dean maakte malheur een einde aan zijn leven. Een bericht van zijn overlijden verscheen ook in Brusselse kranten. Door de oorlogsomstandigheden is zijn overlijden in ’s Gravenhage pas aangegeven op 25 juni 1946.
 

Oproep
Oproep
Na het overlijden van Henri riep de Haagse notaris H.J. Zweers iedereen, die wat te vorderen van of wat verschuldigd was aan Henri, op zich bij hem te melden. Dat gold ook voor personen die goederen danwel andere waarden van Henri onder zich hadden.

Tiel, 30 maart 2020