Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

vrijdag 2 juli 2021

Genealogisch blog 553

 

Predikant te Woudenberg

Herman Mensinga kwam uit een familie waarin diverse dienaars van het woord voorkwamen. Herman studeerde theologie in Amsterdam, ongetwijfeld aan de Vrije Universiteit, die een sterke protestantse signatuur had. Hij was een zoon van koopman Hermanus Henricus Mensinga en Titia Jacobus, wier roepnaam Tietje was. Herman zag het eerste levenslicht op 1 maart 1816 in de ouderlijke woning aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Tijdens zijn studie theologie moest Herman gekeurd worden voor de Nationale Militie. Hij kreeg ten minste een jaar vrijstelling van de dienst vanwege zijn studie theologie. Na zijn studie meldde hij zich als kandidaat predikant aan bij het provinciaal Nederlands Hervormde Kerkbestuur van Overijssel. Hij was 25 jaar oud, toen hij op 31 augustus 1841 beroepen werd als kandidaat voor de post van predikant in Woudenberg, vlak bij Amersfoort. Zijn beroeping werd bevestigd, en dus definitief, op 31 oktober 1841. Vanaf die datum was hij officieel de predikant van de NH-kerk van Woudenberg. Zijn voorganger was ds. Jacobus Cornelis van Marken, die van 1835 tot 1841 de gemeente diende.

NH-kerk te Woudenberg

De hervormde gemeente van Woudenberg komt al sinds de 16e eeuw samen in de dorpskerk aan de Middenstraat.

Een van de belangrijkste feiten van Herman Mensinga als predikant van Woudenberg is de door hem begonnen bouw van het eerste orgel in de kerk. De bouw van het instrument en de bijbehorende galerij kostte destijds fl. 1700,-. Op 7 oktober 1860 werd het orgel “plegtig in gebruik gesteld.’  

Het orgel in de NH-kerk in Woudenberg

Als predikant van Woudenberg was Herman ook scriba (secretaris) van de Kring Amersfoort van de NH-Kerk. In het Utrechts Archief bevinden zich verschillende brieven, die hij geschreven heeft aan (verre) familie en bekenden.

Herman Mensinga was al 35 jaar, toen hij trouwde met jonkvrouw Maria Cornelia van Haeften in Nieuwer Amstel (tegenwoordig Amsterdam) op 22 januari 1852. Hoe de twee elkaar hebben leren kennen vermeldden de archieven niet, maar ik heb wel een vermoeden. De vader van Maria Cornelia, Adriaan van Haeften over wie ik vertelde in het vorige Genealogische blog, was in de periode 1840-1859 de ontvanger van de directe belastingen en accijnzen in Nieuwer Amstel. In die hoedanigheid moet hij de vader van Herman, de Amsterdamse koopman Hermanus Henricus Mensinga hebben leren kennen. Door de beide vaders leerden Herman en Maria Cornelia elkaar kennen. Maria Cornelia was het vijfde kind van jonkheer Adriaan van Haeften en Maria Cornelia Hetterscheij. Het is duidelijk, dat de gemalin van Herman Mensinga vernoemd werd naar haar moeder. Maria Cornelia werd geboren in ’s Gravenhage op 27 augustus 1829. Bij de voltrekking van het burgerlijke huwelijk van Herman en Maria Cornelia waren de getuigen Pieter Christoffer Schröder, Jacobus Mensinga., een oom van Herman die in 1796 werd geboren en die ook dominee was, Daniël van Haeften en David Johan van Haeften, beiden ooms van de bruid. Ook David Johan van Haeften was predikant. Het kerkelijke huwelijk van Herman en Maria Cornelia zal ongetwijfeld plaats gevonden hebben in de kerk van Woudenberg.

Huwelijksakte Mensiga x Van Haeften

Binnen 10 maanden na de voltrekking van hun huwelijk baarde Cornelia Maria hun enige kind. Dochter Titia Maria Cornelia, vernoemd naar haar oma van vaderszijde, kwam op 10 november 1852 om 21.30 uur ter wereld in Woudenberg. Titia trouwde op 38-jarige leeftijd in 1891 met de toen 45-jarige kapitein Hendrik Cornelis Verniers van der Hoeff. Het paar heeft, logischer wijze, geen kinderen gehad. Titia overleed in Nijmegen op 6 augustus 1927, ze was toen 74 jaar, en Hendrik ook in Nijmegen op 11 juli 1934.

Herman Mensinga heeft de 50 jaar net niet gehaald, want hij overleed in Woudenberg op 10 februari 1866. De volgende dag is zijn overlijden aangegeven. De stoffelijke resten van Herman werden begraven op de Algemene Begraafplaats van Woudenberg, die gelegen is aan de Henschoterlaan.

Graf Herman Mensinga

De nabestaanden van Herman Mensinga maakten op 1 september 1866 ten overstaan van notaris D. Scheerenberg de akte van boedelscheiding op, die gebaseerd was op het testament, dat Herman en Maria Cornelia hadden op laten maken bij notaris P. Lijndrajer in Amsterdam op de dag dat ze in het huwelijk traden. DE akte van boedelscheiding bevindt zich in Archief Eemland in Amersfoort. De nabestaanden van Herman Mensinga waren echtgenote Maria Cornelia van Haeften en dochter Titia Maria Cornelia Mensinga.

Jonkvrouw Maria Cornelia van Haeften verliet Woudenberg na het overlijden van Herman Mensinga en verhuisde naar Hees bij Nijmegen. Aldaar stierf ze op 3 september 1898 32 jaar na het heengaan van haar echtgenoot. Ze was bij overlijden 69 jaar oud. De aangifte van haar overlijden vond plaats in Nijmegen op 5 september 1898. Haar overlijden werd, om onduidelijke redenen, ook in Arnhem aangegeven op 30 september 1898.

 

Tiel, 2 juli 2021


 


 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten