Naar Amerika
Vier zonen van Meijer Jacob Swaab en Hanna Cassuto emigreerden rond 1850 en later naar de Verenigde Staten van Amerika.
Meijer Jacob Swaab, geboren in Leiden op 18 februari 1803 en een van de vijf kinderen van Jacob Salomon Swaab (1764-1833) en Sara Philip Katsoe (1768-1802) en Hanna Cassuto, geboren in Amsterdam in het jaar 1806 en een dochter van Mordechai Jehuda Cassuto (ook geschreven als Sassuto) en Sara Benedictus de Jong, gaven elkaar hun ja-woord in Amsterdam op 28 december 1825.
Hanna Cassuto |
Het huwelijk van Hanna en visverkoper Meijer Jacob werd gezegend met negen kinderen, vijf zonen en vier dochters. Hun oudste zoon was Abraham Gabriël van 1827. Meer is over hem niet bekend. Uit de beschikbare gegevens valt af te leiden, dat hij naar Amerika moet zijn vertrokken. Wanneer is onbekend. Hij zal zich ook in Philadelphia gevestigd hebben net als zijn broers.
Marcus was de tweede zoon. Hij kwam in 1829 ter wereld in Amsterdam. Toen hij gekeurd moest worden voor militaire dienst vertoefde hij al in het buitenland. Dat was vrij wel zeker in Philadelphia in de USA. Het ligt voor de hand, dat zijn (aanstaande) vrouw Maryanne Hamburger, geboren in 1834, ook de overtocht naar de andere kant van de oceaan heeft gemaakt. In Philadelphia schonk Maryanne in de periode 1864-1872 het leven aan vijf kinderen, een dochter en vier zonen. Verder is er over hen niets te vinden.
Saartje was het derde kind van Meijer Jacob Swaab en Hanna Cassuto. Zij werd geboren op 14 april 1830. Later verdiende Saartje haar brood als venster. Zij was 21 jaar toen zij op 10 september 1851 in Amsterdam trouwde met de 23-jarige Barend Nathan Waterman, die als sjouwer in de Amsterdamse haven werkte. Barend was een zoon van Nathan Joseph Waterman en Keetje Barend Hakker, hij zag het eerste levenslicht op 2 april 1828. Later was het beroep van Barend schoenmaker. Barend en Saartje zetten negen kinderen op de wereld. Het gezin woonde in de Rapenburgerstraat op nummer 54. Barend Nathan Waterman overleed in Amsterdam op 11 september 1895. Zijn echtgenote Saartje Meijer Swaab stierf op 19 augustus 1913 in de leeftijd van 83 jaar.
Het vierde kind van Meijer Jacob en Hanna was dochter Mietje die in het jaar 1832 werd geboren. Toen Mietje 33 jaar was, trad ze 23 augustus 1865 in het huwelijk met Aron Mozes Vedder. Aron kwam ter wereld op 20 maart 1835 als zoon van Mozes Salomon Vedder en Sophie Abraham Wagenaar. Aron was te klein om in militaire dienst te moeten. Mietje en Aron waren de ouders van vier kinderen. Mietje blies haar laatste adem uit op 8 januari 1890. Zij werd begraven in Muiderberg op 9 januari 1890. Aron kampte op het einde van zijn leven klaarblijkelijk met gezondheidsproblemen, want hij overleed in de Fedder Stichting, waar hij verpleegd werd. Aron Mozes Vedder overleed op 7 augustus 1908. Hij werd 73 jaar.
Gebouw van de Fedder Stichting |
In de private Fedder Stichting, gevestigd aan de Weesperstraat nr. 41, werden alleen zieke mannen verpleegd. Er moesten altijd ten minste 10 patiënten zijn, zodat er minjan (10 gelovigen) zou zijn en er in de inpandige synagoge een dienst gehouden zou kunnen worden.
Na Mietje schonk Hanna Cassuto op 4 september 1834 het leven aan zoon Juda. Juda werd reiziger (vertegenwoordiger) en diamantslijper. Hij beloofde eeuwige trouw aan Sara Beekman op 17 september 1856. De inzegening van hun huwelijk vond op 30 oktober 1859 plaats in de sjoel. Sara was een dochter van Aron Valk Beekman en Betje Hond. Juda en Sara werden de ouders van acht kinderen, van wie ik zoon Benjamin (1874-1960) er hier wil uitlichten, omdat hij huisarts werd en veel van zijn nazaten kozen ook voor een medische studie. Zij vormden daarmee de artsentak van de familie Swaab, waarover ik al verschillende keren heb geschreven.
Benjamin Swaab en echtgenote |
Aan het leven van Juda Swaab kwam een einde op 11 juni 1886. Twee dagen later werden zijn stoffelijke resten begraven in Muiderberg. Sara Beekman overleed in Amsterdam op 5 februari 1912. Zij werd 74 jaar.
Salomon heette het volgende kind van Meijer Jacob en Hanna. Hij zag het eerste levenslicht op 16 november 1836. Salomon zal een jaar of 14 zijn geweest, toen hij met zijn broers Marcus en Benjamin mee emigreerde naar Amerika. Hij heeft in Philadelphia een tijd met hen op hetzelfde adres gewoond. Hij trouwde met Leah (Leentje) Linse. Leentje kwam in Amsterdam op deze wereld op 8 januari 1938. Ook Leentje kwam met haar familie in 1850 naar Amerika met het schip Elsenore. Salomon en Leentje werden in Amerika de ouders van zes kinderen. Salomon verdiende het brood als manager/directeur van de Joods begraafplaats Mikveh Israel in Philadelphia. Tegen het einde van zijn leven leed Salomon aan de ziekte van Parkinson en veranderde daardoor in een nurkse man. Hij was wel erg religieus. Hij overleed in het jaar 1893. Op haar oude dag kreeg Leentje een ongeluk. Haar dochter Hanna en schoonzoon Louis namen haar toen in huis. Daardoor moesten die zelf het krijgen van kinderen elf jaar uitstellen. Leentje overleed in 1913. Zij werd begraven op de begraafplaats die haar man had beheerd.
Begraafplaats Mikveh Israel, Philadelphia, USA |
Kaatje was de volgende dochter van Meijer Jacob en Hanna. Zij werd geboren in het jaar 1839. Zij was 27 jaar, toen ze Ruben Joseph Stokvis eeuwige trouw beloofde. Ruben kwam ter wereld in 1841 als zoon van Joseph Stokvis en Judic Bessie. Kaatje en Ruben kregen, voor zover bekend, twee kinderen, een zoon en een dochter, die beiden omkwamen in Sobibor. Ruben en Kaatje woonden met hun gezin in de Rapenburgerstraat, vlak bij haar zus Saartje. Toen Kaatje op 14 maart 1928 overleed, was Ruben al dood. Kaatje vond haar laatste rustplaats twee dagen na haar overlijden in Muidenberg.
De jongste dochter van Meijer Jacob en Hanna was Marianne van 27 mei 1842. Haar beroep was naaister. Ze trouwde op 21-jarige leeftijd met de diamantslijper Juda Joseph Boon, die in 1840 geboren werd als zoon van Joseph Barend Boom en Judik van der Beugel. Het paar kreeg acht kinderen.
De jongste spruit van Meijer Jacob en Hanna was zoon Benjamin Wolf Emanuel Mandele (Benjamin), die het eerste levenslicht zag in de Rapenburgerstraat op 6 juni 1844. Hij had het geluk wegens broederdienst niet in militaire dienst te hoeven.
Het is mij niet bekend wanneer Benjamin naar Philadelphia USA emigreerde, maar dat moet ergens tussen 1860 en 1870 geweest zijn Hij trouwde in Philadelphia in 1870 met Sophia Meijer. Benjamin en Sophia kregen drie kinderen, twee zonen en een dochter.
Het is jammer, dat er op Internet zo weinig te vinden is over de Swaab’s in Amerika. Iets is te vinden over de kleinkinderen van Meijer Jacob en Hanna, maar daarmee houdt het op, tenzij een lezer mij de weg kan wijzen.
Tiel, 22 juli 2021
Geen opmerkingen:
Een reactie posten