Engelse bommen
Engelse vliegtuigen voerden op 12 oktober 1944 rond het middag uur weer een bombardement uit op de Duitse stad Osnabrück. Dit soort bombardementen op Duitse steden moesten uiteindelijk Hitler op de knieën krijgen. Destijds maalde niemand erom, dat hele Duitse steden werden plat gebombardeerd met vele duizenden doden tot gevolg. Tegenwoordig denken we daarover wat genuanceerder over. Een van de slachtoffers van het bombardement op Osnabrück van 12 oktober 1944 was de Nederlander Johannes Hendrikus (Johan) van Wees, zoals bleek uit zijn Duitse akte van overlijden. Hij overleed die dag op de Kollegienwall om 12.30 uur. Johan was in het kader van de Arbeitseinsatz door de Duitsers te werk gesteld. Waar hij in Osnabrück als slaaf voor de Duitsers moest werken is mij niet bekend.
Aangifte van overlijden van Johannes Hendrikus van Wees |
Zijn echtgenote Maria Welling kreeg op de een of andere manier bericht van het overlijden van Johan. Zij liet in de Amersfoortse Courant van 9 januari 1945 een rouwadvertentie plaatsen, dat Johan door een noodlottig ongeval was overleden op de leeftijd van 30 jaar. Een datum van zijn overlijden werd niet genoemd. Ook de ouders van Maria lieten een dergelijke rouwadvertentie in dezelfde editie van de Amersfoortse Courant plaatsen.
Pas na de oorlog, en wel op 23 december 1946 is het overlijden van Johan officieel aangegeven bij de Gemeente Hilversum, waar hij woonde voordat hij in Duitsland tewerk werd gesteld. De Duitse Gemeente Osnabrück was in 1950 weer zover, dat akten van overlijden werden afgegeven. De nabestaanden van Johan ontvingen zijn akte van overlijden na 23 februari 1950. Aan die akte was op 14 april 1950 een bijlage toegevoegd, die vermeldde, dat de stoffelijke resten van Johan waren begraven op het Heger Friedhof in Osnabrück. Op het Heger Friedhof bevindt zich een ereveld voor Nederlandse oorlogsslachtoffers, die in of bij Osnabrück zijn omgekomen.
Ereveld voor Nederlandse Oorlogsslachtoffers Heger Friedhof Osnabrück |
Johannes Hendrikus van Wees kwam ter wereld in Utrecht op 2 december 1913. Enkele dagen later werd hij katholiek gedoopt. Zijn ouders waren Petrus Hubertus van Wees en Catharina Meijers. Johan trad in het huwelijk in Amersfoort met Maria Hendrika Clementia Welling op 14 september 1937. Johan oefende toen het beroep van slager uit. Hij staat ook geregistreerd als koopman.
Bij de voltrekking van het huwelijk van Maria en Johan in Amersfoort waren als getuigen aanwezig Gijsbertus Marinus van Wees, een broer van Johan, en Theodorus Willem Jacobus Welling, een broer van Maria, die geboren werd op 30 april 1905. De ouders van de bruid waren Hendrik Johannes Dirk Welling (1876-1958) en Lambertje Klarenbeek (1881-1973). Maria werd geboren in Amersfoort in de woning Arnhemseweg 30 op 14 oktober 1913 om 3.00 uur. Vanzelfsprekend heeft haar vader diezelfde dag nog aangifte gedaan van haar geboorte. Na de voltrekking van hun huwelijksplechtigheid gingen Johan en Maria in Utrecht wonen, maar al gauw verhuisden ze naar Hilversum.
Johan en Maria werden de ouders van drie kinderen. Hun vermoedelijk oudste kind werd levenloos geboren op 11 september 1939. Vervolgens kregen Johan en Maria nog twee kinderen, een zoon en een dochter, over wie ik verder niets kan vermelden.
Toen de dood van Johannes Hendrikus van Wees op basis van een uittreksel uit het overlijdensregister van de Gemeente Osnabrück, dat het Rode Kruis had ontvangen, officieel bij de Gemeente Hilversum was geregistreerd, was voor Maria Hendrika Clementia Welling de weg open een nieuw huwelijk aan te gaan en een nieuw leven te beginnen. Zij trad in het huwelijk met Johannes Bernardus Kling, die in Amsterdam op 17 juli 1915 ter wereld kwam. Voor zijn huwelijk met Maria was Johannes in 1941 getrouwd met de toen 25-jarige Cornelia Carolina Bijvank. Aan dit huwelijk kwam door scheiding een einde op 4 maart 1947. Johan en Maria gingen wonen in de Kerkstraat op nummer 33 in Hilversum.
Wachtschip H.M. Willemsoord in de Marinehaven van Den Helder voor H.M. Sumatra, foto NIMH |
Na de voltooiing van de MULO begon Johannes een studie tot muzikant. Hoewel hij vanwege broederdienst niet onder de wapens behoefde, meldde hij zich toch als vrijwilliger bij de Marine. Hij ging een vrijwillig dienstverband aan als aspirant muzikant op het wachtschip H.M. Willemsoord in Den Helder. Daarna bleef hij actief in de muziek.
Ook het tweede huwelijk van Maria Hendrika Clementia Welling kende aanvankelijk niet veel geluk. Hoewel Maria begin 1951 weer zwanger was geraakt, werd het kindje op 19 augustus 1951 in Hilversum levenloos geboren.
Rouwadvertentie van Maria Hendrika Clementia Welling |
De laatste jaren van hun leven brachten Maria en Johannes door in Zorgcentrum “Flat Kerkelanden” in Hilversum. Maria Hendrika Clementia Welling blies op 12 januari 2004 in Hilversum haar laatste ademtocht uit. Zij was toen 90 jaar oud. Een week later, op 19 januari 2004, werden haar stoffelijke resten gecremeerd in Crematorium Den en Rust in Bilthoven.
Johannes Bernardus Kling overleed ook in 2004, korte tijd na de dood van echtgenote Maria. Hij bereikte de leeftijd van 88 jaar.
Tiel, 13 oktober 2022
Geen opmerkingen:
Een reactie posten