Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 14 november 2023

Genealogisch blog 721

Eerbetoon

In 2006 doopten de bewoners van de Maastrichtsestraat in Scheveningen de naam van hun straat om in “Deportatie van zestien Joodse families straat”. De naamswijziging was een eerbetoon aan de dertig joodse volwassenen en de twaalf joodse kinderen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de straat woonden en die naar de vernietigingskampen van de nazi’s werden afgevoerd om daar vermoord te worden. Onder hen bevond zich het gezin Vigevino.

Eerbetoon

Hoewel de nieuwe straatnaam nooit officieel is geworden, werd en wordt die wel veel gebruikt op brieven, formulieren e.d. De nieuwe naamgeving van de Maastrichtsestraat houdt de herinnering levend aan onder meer Abraham Vigevino, zijn vrouw Mietje Swaab en hun dochtertje Florence. Voor zo ver bekend zijn er voor hen (nog) geen struikelstenen gelegd in de Maastrichtsestraat.

Scheveningen 1941

Mietje Swaab kwam ter wereld in Utrecht op 4 december 1909. Haar vader was koopman Meijer Swaab (1877-1934), haar moeder heette Heintje van Leeuwen (1878-1935). Bij haar geboorte was Mietje de jongste van een gezin met acht kinderen, maar ze was nog maar net een jaar oud, toen haar zusje Maria overleed, terwijl die nog twee moest worden.

Er is geen enkele reden om aan te nemen, dat Mietje geen normale, gelukkige jeugd heeft gehad. Ze was 23 jaar oud, toen ze eeuwige trouw beloofde aan de Haagse winkelchef Abraham Vigevino. Bij het huwelijk van Abraham en Mietje waren de getuigen haar broer Philip Swaab en zijn broer Maurits Vigevino.

Abraham werd in Amsterdam geboren op 19 januari 1904. Zijn ouders waren Raphael Vigevino (1880-1945) en Flora Nopol (1886-1945). Zijn jeugd bracht Abraham door in het ouderlijk huis aan de Middenweg in de Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost.

In april 1923 kreeg Abraham de oproep voor de keuring voor militaire dienst. Uit het Amsterdamse militieregister blijkt, dat hij in die tijd even zonder werk zat. Bij de keuring bleek zijn lengte 1.68 m. te zijn. Vanwege een niet geheel goed functionerend hart werd hij definitief afgekeurd om ’s lands wapenrok te dragen.

Huwelijksakte Vigevino x Swaab

De voltrekking van het huwelijk tussen Abraham en Mietje vond plaats in Utrecht, de geboortestad van Mietje. Abrahams moeder Flora was daar niet bij, want zij was al overleden. Zijn vader hertrouwde later op 14 februari 1906 met Lea Nopol, een zus van de gestorven Flora.

Direct na hun huwelijk vestigden Abraham en Mietje zich in de Maastrichtsestraat in Scheveningen, want Abraham had werk gevonden als chef in het warenhuis van zijn vader in ’s Gravenhage. Het geluk van Mietje en Abraham leek haast volmaakt, toen Mietje in het voorjaar van 1942 zwanger raakte. Op 9 december 1942 vond de geboorte van hun dochter Florence plaats, maar dat was niet de feestdag waarvan Mietje en Abraham hadden gedroomd.

Mietje Swaab en dochter Florence

Van de beide kaarten in het Arolsen Archiv van Abraham Vigevino valt op te maken, dat Abraham Vigevino ruim voor de geboorte van zijn dochter door de Duitsers al was opgepakt, hij kwam op 23 augustus 1942 in Westerbork terecht. Hij heeft relatief erg lang in Westerbork gezeten. In november 1942 verbleef hij daar geruime tijd in de ziekenbarak. Het hele jaar 1943 heeft Abraham ook doorgebracht in Westerbork. Pas op 8 februari 1944 ging hij op transport naar Auschwitz.

Ook in Auschwitz was Abraham klaarblijkelijk nog sterk genoeg om slavenarbeid te verrichten voor de Duitsers. Hij werd geselecteerd en in een buitencommando tewerkgesteld. Hij bezweek ergens in Midden-Europa op 30 juni 1944. Hij bereikte de leeftijd van 40 jaar.

Kaart 1 Abraham Vigevino bij Arolsen Archiv

Nadat haar man was opgepakt, verhuisde Mietje Vigevino-Swaab met haar dochtertje (gedwongen?) van de Maastrichtsestraat in Scheveningen naar de Gouverneurslaan 321 in ’s Gravenhage. Maar ook zij konden de dans niet ontspringen. Ze kwamen op 19 oktober 1943 aan in Westerbork waar ze werden verenigd met echtgenoot en vader Abraham. Ook Mietje en Florence gingen mee met het transport van 8 februari 1944 naar Auschwitz. Drie dagen later werden moeder en dochter in de gaskamers van het vernietigingskamp Birkenau vermoord. Mietje was toen 34 jaar oud, terwijl Florence in Westerbork kort daarvoor haar eerste verjaardag had “gevierd”.

In juni 1951 zijn door de Gemeente ’s Gravenhage de officiële akten van overlijden opgemaakt voor Abraham Vigevino, Mietje Vigevino-Swaab en hun dochtertje Florence Vigevino.

 

Tiel, 14 november 2024

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten