Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zondag 19 november 2023

Genealogisch blog 723

Kleine man (723)

Cornelis Gualtherus van Haeften, wiens roepnaam Cor was, gold binnen de familie als een stille en daarom niet veel zeggend persoon, die op latere leeftijd sigaren rookte. Hij was klein van stuk. Daarom leek elke stoel waarin hij zat eigenlijk te groot voor hem. Gewerkt heeft hij nooit, hij was rentenier en leefde van het vele geld, dat zijn grootvader Cornelis Gualtherus van Haeften (1828-1892) aan zijn kinderen en kleinkinderen had nagelaten. Zijn grootvader verdiende dat geld in voormalig Nederlands-Indiƫ, het tegenwoordige Indonesiƫ.

Cornelis Gualtherus van Haeften kwam in Rotterdam ter wereld op 17 februari 1900. Hij was een zoon van Adriaan van Haeften (1868-1909) en Jacoba Johanna Gerritse (1873-1945). Cor was de oudste van de drie kinderen van Adrian en Jacoba. Na hem werden nog twee meisjes geboren. Over de jonge jaren van Cor is mij niets bekend. De oudste vondst over hem in de archieven vond ik in 1914. Hij kwam toen vanuit Gemert in Eindhoven in de Willemsstraat 9 wonen. Gezien zijn leeftijd zal hij niet zelfstandig gewoond hebben, maar op kamers bij een gastgezin. Niet bekend is waarom hij niet meer thuis woonde.

Cornelis Gualtherus van Haeften

Op de bovenstaande foto is Cor vermoedelijk afgebeeld in het kostuum van de Haagse Burgerwacht. Of hij daarvan daadwerkelijk deel heeft uitgemaakt heb ik niet kunnen vinden. Mogelijk vond hij het interessant zich te laten fotograferen in een of ander (semi) militair tenue.

Na Eindhoven volgden nog veel andere adressen waar Cor woonde. Vanuit Eindhoven trok hij nog hetzelfde jaar naar Ginneken en vervolgens eind 1914 naar Breda. Daar woonde hij tot eind augustus 1916. Vervolgens woonde hij tot maart 1921 in Nijmegen. Van 1921 tot 1926 woonde hij op vier verschillende adressen in ’s Gravenhage, steeds op kamers.

In ’s Gravenhage werd hij bij arrest van de Rechtbank op 12 december 1921 onder curatele gesteld. Hij was blijkbaar niet in staat zijn financiĆ«n op een goede manier te beheren. Op zijn Haagse archiefkaart in het bevolkingsregister stond vermeld, dat zijn eventuele vertrek uit de Hofstad of zijn overlijden direct gemeld moest worden bij Justitie.

Op zijn Haagse archiefkaart stond aanvankelijk ook vermeld, dat Cor lid was van de Rooms Katholieke Kerk. Later, ik vermoed toen hij in het huwelijk trad, is dat doorgehaald en vervangen door de vermelding dat hij aanhanger was van geen enkel kerkelijk genootschap.

Ergens in de periode tussen 1921 en 1926 heeft Cor zijn latere vrouw, Johanna Hendrika Margaretha (Johanna) Scheepmaker, leren kennen. Toen het paar in 1926 wilde trouwen was de vader van Cor als overleden. Om de toestemming van zijn moeder, Jacoba Johanna Gerritse en woonachtig in Brussel, was de tussenkomst van de Kantonrechter nodig.

Huwelijksakte Van Haeften x Scheepmaker

Op 3 november 1926 beloofden de 26-jarige Cor en Johanna, die toen 21 jaar oud was, elkaar eeuwige trouw op het Stadhuis van ’s Gravenhage. De getuige bij de huwelijksplechtigheid waren Pierre Joseph Leendert van der Groeneveld en Pieter Hendrik Jongepier. Johanna Hendrika Margaretha Scheepmaker was een dochter van Dirk Leendert Scheepmaker en Grietje Schmal. Johanna kwam ter wereld in Rotterdam op 24 november 1904.

Jacoba Johanna Gerritse

Na de voltrekking van hun huwelijk vestigden Cor en Johanna zich op het adres Meidoornstraat 41 in ’s Gravenhage. In 1931 verhuisden ze naar Pauwenlaan 56. Inmiddels was hun gezin uitgebreid met de geboorte van een zoon.

Op 9 september 1929 schonk Johanna het leven aan zoon Adriaan Cornelis, die later twee keer in het huwelijk trad en vader werd van drie kinderen. Toen hun zoon zelf kinderen en kleinkinderen had noemden die Johanna liefdevol “Omi”.

Omi met een achterkleinkind in 1995

In de daarop volgende jaren is Cor enkele malen zelf getuige geweest bij de voltrekking van huwelijken in de familie van Johanna.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942-1943 lieten de Duitsers de Haagse Vogelwijk als sperrgebied ontruimen vanwege de aanleg en uitbouw van de Atlantikwall, een verdedigingslinie langs de kust van het Derde Rijk, waarmee de Duitsers dachten een geallieerde invasie te kunnen tegenhouden. Cor en zijn gezin werden ondergebracht in Driebergen. Na de oorlog kon het gezin terugkeren naar de Pauwenlaan.

Cor genoot ervan zijn kleinkinderen Stimorol-kauwgum en Marsrepen te geven. Die bewaarde hij in het dressoir.

Cornelis Gualtherus van Haeften overleed op 15 april 1970. Zijn stoffelijke resten werden begraven in ‘s Gravenhage. Johanna, ofwel Omi, overleefde haar man 26 jaar. Aan haar leven kwam een einde op 19 april 1996. Haar lichaam werd ook in ’s Gravenhage begraven.

 

Tiel, 19 november 2023

 

 

1 opmerking:

  1. Hi Paul. Omi met kleinkind is mijn oudste zoon Patrick. De foto erboven is niet Omi, maar de moeder van mijn opa Cor en wel "Oma Gerritsen" (Jacoba Johanna Gerritse (1873-1945))

    BeantwoordenVerwijderen