Johannes Bosman
Binnen mijn moeders familie Bosman was de naam Johannes voor mannen een tijd lang tamelijk populair. Daardoor is extra aandacht van de genealoog vereist om de verschillende mannen met de naam Johannes uit elkaar te houden, zeker wanneer de meeste van hen ook nog de roepnaam Jan hebben.
Dit Genealogisch blog gaat over Johannes (roepnaam Jan) Bosman van 6 februari 1829. Hij werd op die dag ’s morgens om 9.00 uur geboren als zoon van Wouter Bosman (1791-1870) en Hermina Berenda Stapelbroek (1797-1877). Johannes was het vierde kind van de in totaal elf kinderen van Wouter en Hermina. Van die elf kinderen werd er een levenloos geboren en twee van hen overleden op jeugdige leeftijd. De acht anderen bereikten allen de volwassen leeftijd. Dochter Willemina werd zelfs ouder dan 80 jaar.
Geboorteakte Johannes Bosman
Johannes werd in het ouderlijk huis aan het Lage Erf te Arnhem geboren. Zijn vader deed dezelfde dag aangifte van zijn geboorte in aanwezigheid van Willem van Galen en Jacobus de Vries. Na 1840 verhuisden Wouter Bosman, Hermina Stapelbroek en hun gezin van Arnhem naar Amersfoort, waar hij nieuw werk had gevonden. Eerder was Wouter vanuit zijn geboortestreek rond Voorst naar Arnhem verhuisd om dezelfde reden. In Arnhem verdiende hij zijn brood als koetsier.
Over de jeugd van Jan is niets bekend. We bleek hij al vroeg een familiemens te zijn. In 1854 was hij getuige bij het huwelijk van zijn zus Berendina met Johannes van de Zuidwind. In 1858 was hij getuige bij het huwelijk van zijn broer Willem met Mietje Steenkamp. Daarna was Jan nog een paar keer getuige bij de geboorteaangiften van neven en nichten.
Amersfootsche Courant, d.d. 13-03-1860
Op 7 maart 1860 vond in het stadhuis van Amersfoort het huwelijk plaats van Johannes Bosman en Aradina (Dina) van Roodik na de drie gebruikelijke afkondigingen. Bij deze plechtigheid waren Willem Kapers, Jacob Dircksz Kleben, Willem Stolk en Tijmen Vivie de getuigen. Drie weken voordat ze in het huwelijk trad, t.w. op 15 februari 1860, was Dina bevallen van een dochter, die de naam Maria kreeg. Tijdens de huwelijksplechtigheid erkenden Jan en Dina de kleine Maria als hun dochter.
Aradina van Roodik was een dochter van Jan Aartse van Roodik en Jaantje van den Brink. Zij werd geboren in Amersfoort op 23 april 1838.
Dochter Maria was 27 jaar oud, toen ze op 12 oktober 1887 in Amersfoort trouwde met de 46-jarige Petrus Kok. Zij waren op 29 september 1887 in ondertrouw gegaan. Petrus kwam ter wereld in Amersfoort op 26 december 1840 als zoon van Joannes Kok en Elisabeth van Rozendaal. Maria en Petrus werden op 10 mei 1888 de ouders van een ongeboren kind. Aan het leven van Maria kwam een einde op 10 mei 1888 ’s middags om 16.00 uur. De conclusie kan derhalve getrokken worden, dat moeder en dochter de kennelijk zeer zware bevalling beiden niet hebben overleefd. Maria werd slechts 28 jaar. Petrus Kok overleed op 13 november 1916. Hij bereikte de leeftijd van 75 jaar.
Johannes en Dina gaven hun tweede dochter de naam Adriana. Het meisje diende zich aan op 9 december 1863 om 14.00 uur. Vader Jan deed de volgende dag aangifte van de geboorte van zijn tweede dochter op het stadhuis in het bijzijn van Jacobus van Eldert en Dirk Pot. Op 22-jarige leeftijd trouwde Adriana met Johan Oelp, die geboren was in Zutphen op 1 maart 1862. Hij was een zoon van alleenstaande moeder Louisa Oelp. Johan werd van beroep bakker.
Adriana en Johan kregen drie kinderen, een dochter in 1887 en twee zonen in 1889 en 1890. De bevalling van haar jongste zoon Gerardus Johannes op 4 november 1890 was voor Adriana zeer zwaar, want 13 dagen later overleed zij, terwijl haar pasgeboren zoon ook veel last ondervond van de moeilijke bevalling en niet ouder werd dan 1 maand.
De jongste dochter van Jan en Dina kreeg de naam Gerarda. Zij aanschouwde het eerste levenslicht op 15 november 1868. Bij afwezigheid van vader Jan verzorgde stadsvroedvrouw Luberta Manne de aangifte van de geboorte van Gerarda op 16 november 1868. Gerarda was nog maar vier maanden oud, toen zij in het ouderlijkhuis Singel 155 in Amersfoort overleed. Dit keer was vader Jan wel aanwezig om aangifte te doen van haar overlijden.
Akte van overlijden van Johannes Bosman
Zelf overleed Johannes Bosman op 23 mei 1891 ’s nachts om 2.00 uur in zijn woonhuis in de Amersfoortse Breedestraat nr. 357. Dezelfde dag werd zijn overlijden op het stadhuis aangegeven, waarbij Johannes Martinus van Munster en Nicolaas Vink de getuigen waren.
Ruim twee jaar na het overlijden van Jan hertrouwde Aradina van Roodik op 30 augustus 1893 met opperman Nicolaas van Eijkelenburg. Nicolaas was weduwnaar van Maria Verhoef met wie hij in het huwelijk trad op 26 oktober 1859. Nicolaas was een zoon van Abraham Eijkelenburg en Bartha Groenestein. Nicolaas en Maria Verhoef werden de ouders van vijf kinderen. Maria Verhoef was 13 mei 1893 overleden. Het daarop volgende huwelijk van Nicolaas met Dina vond wel erg kort na het overlijden van Nicolaas’ eerste vrouw Maria plaats. Blijkbaar wilde hij zo snel mogelijk een vrouw in huis hebben om voor zijn kinderen te zorgen. Nicolaas en Dina kregen begrijpelijkerwijs geen kinderen meer. Ze woonden in de Dalstraat in Amersfoort.
Bevolkingsregister van Amersfoort
Aan het leven van Aradina van Roodik kwam een einde op 10 december 1906. Zij bereikte de leeftijd van 68 jaar. Nicolaas van Eijkelenburg overleefde zijn tweede vrouw nog geen twee jaar. Hij blies zijn laatste ademtocht uit in Amersfoort op 14 oktober 1908.
Tiel, 7 december 2023
Geen opmerkingen:
Een reactie posten