Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 17 februari 2021

Genealogisch blog 512

Verre familie

Gijsbertus Antonius Welling was verre familie van mij. Om precies te zijn in de 13e graad. Onze gemeenschappelijke voorouders waren Jacobus Welling (1709-1764) en Aleijda Dirix (1710-1744). In enge zin kun je eigenlijk niet volhouden, dat Gijsbertus Antonius en ik familie van elkaar zijn. En, zoals het vaak gaat met verre familie, ik weet weinig van hem, niets anders dan wat in officiƫle documenten, zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensakte en gezinskaart, is nagelaten. Gijsbertus Antonius, die ik verder gewoon Gijs zal noemen, heeft ook geen bijzondere dingen gedaan, waardoor er veel over hem bekend zou zijn. Ik moet het doen met een paar schamele feiten.

Gijsbertus Antonius Welling kwam op 2 juli 1892 in Rotterdam ter wereld. De ouders van Gijs waren Gijsbertus Antonius Welling (1858-1909) en Alberta Berendina Rizaar (18568-1934). Gijs, vernoemd naar zijn vader, was het negende van de zestien kinderen van Gijsbertus Antonius Welling en Alberta Berendina Rizaar. Het achtste kind werd in 1891 geboren en kreeg de naam Gijsbertus Antonius, ook vernoemd naar zijn vader. Deze kleine Gijsbertus Antonius leefde slechts 23 dagen. Toen het volgende kind weer een jongen bleek te zijn, kreeg die, geheel in overeenstemming met de gewoonte, dezelfde namen als het overleden jochie. Van de jongeling Gijs is bekend, dat hij in militaire dienst een keer bestraft is vanwege dronkenschap.

Huwelijksakte Welling x Bouman

Toen Gijs op 27 december 1917 in Rotterdam in het huwelijk trad met Elisabeth (Bertha) Bouman, stond hij geregistreerd als ijzerwerker. De getuigen bij het huwelijk van Gijs en Bertha waren Martinus Ivo en Theodorus Kloeg, die beiden bedienden werden genoemd. Op het stadhuis in Rotterdam?

In de huwelijksakte van Gijs en Elisabeth staat een zin die de aandacht trekt. Acht jaar voordat Gijs en Bertha in het huwelijk traden, was de vader van Gijs al overleden. Dat hield in, dat hij om met Bertha te kunnen trouwen alleen de toestemming van zijn moeder nodig had. In die tijd hadden kinderen tot hun 30ste jaar nog toestemming van hun ouders nodig om te kunnen trouwen. Opvallend is nu, dat in de huwelijksakte vermeld staat, dat Gijs de toestemming van zijn moeder verkreeg na tussenkomst van de kantonrechter. Blijkbaar was moeder Alberta het niet op voorhand eens met het huwelijk. Naar de reden daarvan kunnen we alleen maar gissen, maar het lijkt zeer waarschijnlijk, dat ze aanvankelijk haar toestemming weigerde, omdat Bertha niet katholiek was maar Nederlands Hervormd, zoals blijkt uit de Rotterdamse gezinskaart van Gijs en Bertha..

Bertha werd in Rotterdam geboren op 17 maart 1897. Haar ouders waren Cornelis Martinus Bouman en Jacoba van Dalen. Later had Bertha de bijnaam “tante Bertha van de Hofdijk”, omdat ze daar vandaan kwam.

Gezinskaart Welling-Bouman

Uit de gezinskaart van Gijs en Bertha vallen nog een paar feiten op te maken. Gijs verdiende de kost als lijnwerker bij de RET, de Rotterdamse tram. Hij werkte mee aan het onderhoud en de uitbreiding van het Rotterdamse tramnet. In die functie heeft hij gewerkt tot 1 oktober 1950, toen hij eervol ontslag kreeg.

Gijs en Bertha kregen vier kinderen, die dochters en een zoon. Oudste dochter Alberta Berendina, vernoemd naar haar grootmoeder van vaderszijde, van 29 mei 1918 trouwde op 13 oktober 1937 in Rotterdam met Gerrit Cornelis Valken, die toen 20 jaar oud was. Alberta Berendina werd katholiek opgevoed. Zij werd moeder van twee kinderen, een dochter en een zoon. Het is mij niet bekend wanneer Alberta Berendina is overleden.

Ook zoon Cornelis Martinus van 15 september 1925 werd katholiek opgevoed. Hij verdiende de kost als loopjongen. Meer is van hem niet bekend. Ook tweede dochter Jacoba Johanna, die op 24 juli 1933 ter wereld kwam, genoot een katholieke opvoeding. Ook over haar is mij verder niets bekend, jammer genoeg. Van jongste dochter Lena Elizabeth, die het eerste levenslicht zag op 14 juli 1937 weet ik alleen, dat ze niet behoorde tot een kerkgenootschap, zoals nadrukkelijk aangegeven op de gezinskaart.

Gijsbertus Antonius Welling overleed op 28 december 1953 in Rotterdam om 23.20 uur. Pas op 30 december 1953 deed lijkbezorger Jacob van Tricht aangifte van zijn overlijden. De teraardebestelling van zijn stoffelijke resten vond plaats op oudejaarsdag van 1953 op de RK. Begraafplaats St. Laurentius aan de Nieuwe Crooswijkseweg in Rotterdam.

Wanneer Elisabeth Bouman is overleden is mij, helaas, ook niet bekend. Uit de stamboom van de familie Cardinaal maak ik op, dat haar overlijden voor 1977 moet hebben plaats gehad. Ik hoop dan ook vurig, dat een lezer van mijn Genealogisch blog mij antwoorden kan geven op de nog openstaande vragen.

 

Tiel, 17 februari 2021

============================================

 

 

 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten