Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 23 februari 2021

Genealogisch blog 513

 

De voorouders van Nathan Samuel Zanwil Swaab Noorman

De evangelisten Matteüs en Lucas beginnen hun evangeliën over het leven van Jezus met de genealogie van Jezus. Een van hen beschrijft de genealogie van Jezus door steeds te vermelden welke vader welke zoon verwekte. Hoewel de genealogieën van Matteüs en Luca niet helemaal overeenkomen, tonen ze beide de afstamming van Jezus van Koning David onomstotelijk aan. En zelfs van Aartsvader Abraham.

Voor een beginnende genealoog kan het begrijpen van de stamboom van Jezus problematisch zijn, omdat de Joden destijds geen achternamen hadden, maar aangeduid werden als de zoon van die en de kleinzoon van die. Uiteraard destijds volgens de mannelijke lijn. Hoe ingewikkeld en soms verwarrend de Joodse genealogie is, wil ik in dit Genealogisch blog proberen duidelijk te maken met de stamreeks van Nathan Samuel Zanwil Swaab Noorman, roepnaam Nathan.

Nathan Samuel Zanwil Swaab Noorman kwam in Amsterdam in 1731 ter wereld. Zanwil is voor orthodoxe Joden de schrijfwijze van de naam Samuel. Nathan was 25 jaar oud, toen hij in 1756 in het huwelijk trad met Judith Hodes Abraham Swaab, die in 1730 geboren werd als dochter van Abraham Nathan Samuel Zanwil Swaab en Catharina Joseph Verdoner. Nathan en Judith kregen twee kinderen, een zoon die ze Samuel Zanwil Nathan noemden, en een dochter, die Mata Nathan heette. Duidelijk is meteen, dat bij beide kinderen de naam van hun vader in hun eigen naam voorkomt. Ik neem aan, dat aan de achternaam Swaab van Nathan Noorman is toegevoegd om zijn tak van de familie te onderscheiden van andere takken. Zo bestaat er ook een tak Swaab Jaffe.

De getuigen bij het huwelijk van Nathan en Judith waren de vader van de bruid, t.w. Abraham Nathan Samuel Zanwil Swaab, en de moeder van de bruidegom Judith Gittele Joseph Juzpe. Nathan was een neef van Judith, hij was de zoon van een broer van de vader van Judith, een verwantschap in de vierde graad. Het kwam destijds vaker voor, dat men dichtbij huis trouwde. Nathan overleed op 17 maart 1788, hij werd op de Joodse begraafplaats in Amsterdam Zeeburg ter aarde besteld. Judith overleed op 17 november 1788, precies een half jaar later. Ook zij vond in Zeeburg haar laatste rustplaats. 

Zoals al opgemerkt, de ouders van Nathan waren Samuel Zanwil Nathan Swaab, die in Amsterdam ter wereld kwam in 1700, en Judith Gittele Joseph Juzpe. Samuel en Judith kregen twee kinderen, de reeds genoemde Nathan en dochter Sara Samuel Swaab van 1734, die trouwde met Michiel Joseph Cohen en stierf op een onbekende datum. Judith Gittele Joseph Juzpe, geboren in 1702, was een dochter van Joseph Levie Juzpe en Marretje Matta Abraham.

Wapen van Schwaben


Samuel Zanwil Nathan Swaab was de oudste zoon van vier kinderen van Nathan Samuel Zanwil Simon Swaab Noorman en diens vrouw Prinsje Zadok. Samuel had een oudere zus, genaamd Anna Nathan Swaab, die in 1696 werd geboren. Zij trouwde in 1724 met Salomon Pinchas-Zelig Mozes Swaab, een zoon van Mozes Joseph Swaab en een onbekende vrouw.

De tweede zoon van Nathan Samuel Zanwil Simon Swaab Noorman en Prinsje Zadok heette Abraham Nathan Samuel Zanwil Swaab, die in Amsterdam in 1701 werd geboren. Hij trouwde met Catharina Joseph Verdoner, die in 1780 overleed en begraven werd in Muidenberg. Abraham en Catharina kregen vijf kinderen, drie zonen en twee dochters.

De tweede dochter van Nathan Samuel Zanwil Simon Swaab Noorman en Prinsje Zadok was Helena Lea Nathan Swaab, die in 1707 werd geboren. Zij trouwde toen ze 30 jaar was met Isaac Elzik David Emmerik van 1700. Of zij kinderen hebben voortgebracht is mij niet bekend.

Nathan Samuel Zanwil Simon Swaab Noorman was het derde kind van Samuel Zanwil Swaab en Malka Abraham Charlevil. Samuel Zanwil was van 1654, evenals echtgenote Malka. Wanneer Samuel Zanwil en Malka getrouwd zijn is mij niet bekend. Ze kregen eerst twee dochters: Marianne Mirjam Samuel Zanwil en Matje Mata Samuel Netanel, die in het huwelijk trad met Israël Levie Halberstadt Bachrach Wijnschenk.

Na Nathan Samuel Zanwil Simon verwekte Samuel Zanwil bij Malka Abraham nog twee zonen, die de namen Simon Samuel Zanwil en Salomon Samuel Benjamin kregen. Beide mannen zijn getrouwd, Simon met Hendele Philip Mok en Salomon met Betje Goldsmit.

Samuel Zanwil Swaab was een zoon van Zanwil Benjamin Wolf Swaab, geboren in 1622, en een onbekende vrouw.

Zanwil Benjamin Wolf Swaab op zijn beurt was de oudste zoon van Benjamin Wolf Magnus Menachem Swaab Jaffe, die in 1597 in Herben in Duitsland werd geboren. In 1622 trouwde Benjamin met Anna Hendele Hendrikje Jacob, die in 1601 in een onbekende plaats in Schwabenland werd geboren. Dit stel kwam tussen 1649 en 1660 naar Amsterdam, bang als ze waren voor de pogroms die in Duitsland plaats vonden en die aangewakkerd werden door volgelingen van Luther, die erg antisemitisch was.. Na 1620 vluchtten veel Ashkenazische Joden uit Duitsland naar Amsterdam. Vanuit Amsterdam trokken sommigen verder naar plaatsen als Rotterdam en den Haag.

In 1649 kwam zesde kind van Benjamin Wolf Magnus Menachem Swaab Jaffe en Anna Hendele Hendrikje Jacob ter wereld, dochter Eva Benjamin Wolf Swaab Jaffe in Herben ter wereld. Het zevende en laatste kind van Benjamin en Anna werd geboren in Amsterdam. Dat was dochter Rachel David Hartog Menachem Emanuel Benjamin, die in 1660 het eerste levenslicht zag. De zes andere kinderen werden in Herben geboren, maar overleden in Amsterdam. De meesten werden in Muiderberg begraven.

Benjamin Wolf Magnus Menachem Swaab Jaffe was een zoon van Magnus Menachem Swaab Jaffe, die in 1571 werd geboren. Hij was 25 jaar oud, toen hij in 1596 trouwde met een 21-jarige onbekende vrouw.

Het gebied Schwaben in Duitsland

Magnus Menachem Swaab Jaffe was de zoon van de stamvader van de familie Swaab, die ook patriarch genoemd. De naam van de stamvader was Yaakov Magnus Menachem Swaab Jaffe. De naam van Magnus’ moeder is niet bekend. Meer voorouders van Nathan Samuel Zanwil Swaab Noorman heb ik niet kunnen vinden.

De achternaam Swaab betekent zo veel als inwoner van Schwabenland. In Schwabenland woonden destijds de de Germaanse stam der Sueven. Van de achternaam Swaab zijn verschillende schrijfwijzen in omloop. De naam komt voor als Zwaap, Swaap, Swabe en Zwaaf of Swaaf. Ik hanteer consequent de naam Swaab.

 

Tiel, 23 februari 2021

 

============================================

 

 

 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten