Advocaat met brede belangstelling
In het vorige Genealogische blog vertelde ik, dat Cornelis Gualtherus van Haeften met zijn gezin in de periode tussen 1880 en 1885 vanuit Ned.-Indiƫ terugkeerde in Nederland. Toen kwam ook hun jongste zoon, Cornelis Hendrik Johan (Cornelis) van Haeften, terug naar Nederland om daar verder op te groeien en een opleiding te volgen.
Cornelis Hendrik Johan van Haeften kwam ter wereld op 15 januari 1872 in Soerabaja. Hij moet in Soerabaja een gedeelte van de lagere school hebben doorlopen en mogelijk zelfs afgemaakt. Terug in Nederland ging hij naar de middelbare school en daarna studeren. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1893 slaagde voor zijn kandidaatsexamen. Op 6 juli 1896 promoveerde hij tot Doctor in de Rechtsgeleerdheid. Op zijn promotie volgden uitgebreide festiviteiten. Cornelis ontving ter gelegenheid van zijn promotie een lytho van kunstenaar Theo van Hoytema (1863-1917).
Theo van Hoytema |
Op de litho stonden 31 handtekeningen: van de promovendus, de promotoren en de paranimfen. Hoytema tekende ook het menu voor het diner dat gegeven werd ter gelegenheid van de promotie van Cornelis. Hoytema maakte voor hem ook een ex libris, voorstellende een uil met in zijn poten een boek met een citaat van Shakespeare.
Ex libris van Cornelis Hendrik Johan van Haeften |
Twee jaar later keerde Cornelis terug naar IndiĆ«. Hij ging per trein naar Marseille en scheepte zich daar in op de ss “Oengaran”, die uit Rotterdam kwam. Hij moest op Oost-Java voor zijn werk zijn. Hij was commissaris van de Landbouw Maatschappij Oost-Java en van de Maatschappij tot exploitatie van de suikerfabrieken Phaiton en OlĆ©an. Ongetwijfeld zal hij op Java ook nog enkele zakelijke belangen van zijn familie behartigd hebben. Na drie jaar keerde hij terug naar Nederland. Met de ss. “Koning Willem III” vertrok hij van Batavia naar Genua, waar hij op 23 juni 1901 aankwam. Van Genua reide hij weer per trein naar ’s Gravenhage, waar hij zijn werk als advocaat weer oppakte. Hij was in die hoedanigheid de daarop volgende jaren als curator betrokken bij tal van faillissementen. Ook in Nederland vervulde Cornelis diverse commissariaten, bij de Verzekeringsmaatschappij Oranje Nassau in Amsterdam, bij de N.V. Creditbak tegen de Woeker in ’s Gravenhage en bij W.A. Hoeks Machine- en Zuurstoffabriek in Schiedam.
In 1902 aanvaarde Cornelis de functie van bestuurslid van de Vereniging Pro Boer. De vereniging opende op 2 juli 1902 in Scheveningen een tentoonstelling waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan de Boeren, die in Zuid-Afrika vochten tegen de Britten. De tentenstelling trok zo veel aandacht, dat ook Paul Kruger de organisatoren complimenteerde met de tentoonstelling. In hetzelfde jaar was Cornelis getuige bij het huwelijk van zijn nicht Maria Adriana Wilhelmina (1878-1939) met Wilhelm Georg MĆ¼ller (1858-1905).
Aankodiging van het huwelijk van Cornelis Hendrik Johan van Haeften met Karoline Bermann |
Cornelis was al 40 jaar, toen hij in ’s Gravenhage trouwde met de 22-jarige Karoline Bermann. Bij hun huwelijk waren de getuigen zwager Abel Jan Goustra, Karel Helder, Petrus Johannes Vegelin van Claerbergen en neef Johan Carel van Haeften. De kerkelijke inzegening van het huwelijk vond op dezelfde dag plaats in de Duitse kerk van Den Haag. Karoline werd geboren in StĆ¼hlingen in Duitsland op 2 augustus 1889. Haar ouders waren Friedrich Bermann en Katharina Huiszmann. Het pasgetrouwde paar ging wonen in De Ruyterstraat op nummer 72 in Den Haag. In 1911 verscheen van de hand van Cornelis het boek “Rechter en Grondwet in verband met de vrije rechtspraak” bij Uitgeverij Veen in Amersfoort.
Tussen 1912 en 1915 heeft in ieder geval Cornelis een tijd in het Duitse Freiburg gewoond. Daarna hebben Cornelis en Karoline tot 1951 nog op vijf verschillende adressen in ’s Gravenhage gewoond.
In 1924 hield Cornelis tijdens een vergadering van de Nederlandse Vereniging van Advocaten een lezing met de titel “Hoe ontwikkelt men zich tot een goed advocaat?”. De NRC deed verslag van de lezing.
Op 12 mei 1914 diende de eerste zoon van Cornelis en Karoline zich aan, Gualtherus Raoul Friedrich Cornelis van Haeften. Gualtherus trad op 14 maart 1940 in het huwelijk met Eugenie Martine Maria de PĆ©nasse Mouwen, nadat hij eind 1937 zich nog had verloofd met Tineke Abbema. Gualtherus overleed in Amsterdam op 8 juni 1987. De van oorsprong Indische Eugenie Martine Maria de PĆ©nasse Mouwen stierf in Palma de Mallorca op 5 maart 1972.
Karel Diederik Johan van Haeften |
De tweede zoon van Cornelis en Karoline heette Karel Diederik Johan van Haeften. Zijn roepnaam was Diederik, hij werd geboren op 21 januari 1917 in ’s Gravenhage. Diederik ging rechten studeren en werd advocaat. In 1943 gaf hij zijn ja-woord aan HenriĆ«tte Johanna Meurs, die op 13 oktober 1919 in Wenen was geboren. Doordat het paar in 1964 vertrok naar Cagnes sur Mer in Frankrijk is er verder over hen bij mij niets bekend.
Na 1919 vervulde Cornelis bestuursfuncties van organisaties die zich met “goede doelen” bezig hielden. Hij maakte deel uit van het Curatorium van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Bovendien doneerde hij aan het museum een flinke som geld.
In 1919 was hij lid van het comitƩ dat was opgericht om de nood van de velen, die waren geƫvacueerd uit Noord-Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, te lenigen Hij was ook lid van de Haagse afdeling van de Bond voor Internationale Humaniteit en Gerechtigheid. Echtgenote Karoline, van oorsprong Duits, was lid van het Haagse HulpcomitƩ voor het Duitse Rode Kruis.
Cornelis hield zich in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw ook bezig met de lotgevallen van de Joden in Palestina. Hij maakte deel uit van het Genootschap voor Semitische StudiĆ«n. Hij zat in het ErecomitĆ© Joods Nationaal Fonds, dat was opgericht om de vertoning van de film “Een reis door Palestina” mogelijk te maken. Hij trachtte ook middelen bij elkaar te krijgen om opgravingen in IsraĆ«l te bekostigen.
Cornelis had contacten met vooraanstaande politici, zoals met oud minister Sam(uel) van Houten (1837-1930). Als minister was Van Houten bekend om zijn “Kinderwetje”, waardoor het vanaf 1874 verboden was kinderen jonger dan 12 jaar in dienst te hebben. Toen Van Houten 90 jaar werd, overhandigde Cornelis hem een portret, dat gemaakt was door de kunstenaar Dirk SchƤfer (1864-1941).
Van geheel andere aard was zijn bestuursfunctie bij de Vereniging tot verschaffing van werk aan geestelijk en lichamelijk onvolwaardigen, een vereniging, die zich inzette om voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten passend werk te vinden. Je zou kunnen zeggen de voorloper van de sociale werkplaats.
Overlijdensadvertentie
Aan het leven van jonkheer
Cornelis Hendrik Johan van Haeften kwam een einde op 1 oktober 1951, ’s nachts
om 1.30 uur. De volgende dag werd zijn overlijden aangegeven.. Zijn begrafenis
vond in stilte plaats.
Na heengaan van haar echtgenoot verhuisde echtgenote Karoline naar Rijswijk. Daar overleed zij op 85-jarige leeftijd op 4 oktober 1974.
Tiel, 16 mei 2021
Geen opmerkingen:
Een reactie posten