Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 4 oktober 2021

Genealogisch blog 571

Genealogisch blog 571

Dit Genealogisch blog wil ik gebruiken om de boeken die ik geschreven heb nog eens onder de aandacht te brengen.

 

Jacob van Haeften, een ‘waanwijze’ Utrechter

Jacob van Haeften kwam uit een regentenfamilie, die oorspronkelijk uit de Betuwe kwam. Toch was hij patriottisch lid van de vroedschap van Utrecht. Toen de patriotten de meerderheid hadden, werd Utrecht het ‘democratisch eldorado’ van Europa.

Van Haeften legde als eerste verantwoording af van zijn politieke handelen.

In 1787 vluchtte hij naar Frankrijk, net als vele andere patriotten. Toen de Bataafse Republiek werd uitgeroepen keerde hij terug en werd één van de vormgevers daarvan. Hij voerde de openbaarheid van bestuur in.

In 1810 keerde hij de politiek de rug toe. Hij werd vrederechter in Heerenveen. Hij was ook dichter. Zijn literaire doorbraak kwam in 1826.

 

Spotlight op Werner von Haeften

De spotlights staan in dit boek op Werner von Haeften, die zo nauw betrokken was bij de aanslag op Hitler op 20 juli 1944. Uit wat voor gezin kwam hij? Wat was deze charmeur voor persoon? Hoe werd hij gevormd? Hoe leefde hij? Hoe en waarom ontstonden zijn motieven om zo’n belangrijk rol te spelen in het geheime verzet tegen Hitler, terwijl hij de veldtocht tegen Frankrijk gerechtvaardigd vond? Waarom zette hij zijn leven op het spel?

Daarom geen exacte reconstructie van de historische gebeurtenissen op die 20ste juli 1944. Het gaat in dit boek om Werner von Haeften.

 

Ze spraken er niet over, Twee Amersfoortse broers in Nederlands-Indie

De Amersfoortse broers Frans en Bertus Bosman werden in 1947 als dienstplichtig militair naar Ned. Indië gezonden.

Na hun thuisvaart vertelden ze niet veel over Indië, alleen dat het een mooi land was met aardige mensen.

Niemand vertelden ze hoe het was zo ver van huis te zijn. Of ze eenzaam waren, of ze bang in de tropennacht. Waren ze wel rein?, zoals hun moeder regelmatig vroeg.

Beiden hebben ze te maken gekregen met de dood, die altijd in de buurt was en belangrijker was dan vrouwen of eten. Ze spraken er nooit over, dat was taboe.

 

Klaverjassen in Appeltern 

Tijdens de mobilisatie is Nol gelegerd in Appeltern. Zijn vrouw is in verwachting. Op de Grebbeberg sterven twee kameraden. Nol wordt als krijgsgevangen dwangarbeider afgevoerd.

Terug in Amsterdam probeert Nol een relatie met zijn pasgeboren dochter op te bouwen. Hij gaat op pad om kolen en eten te bemachtigen. Bij een razzia duikt hij onder.

Bij thuiskomst is zijn tweede dochter geboren. Nol gaat weer aan het werk en maakt carrière bij de bank, daardoor kan hij een huis kopen.

Het ontgaat Nol, dat de wereld en de kerk veranderen. De jeugd heeft keuzes die hij nooit had. Zijn wereld stort in en hij wordt een probleemdrinker. In een psychiatrische kliniek vertelt hij over zijn traumatische ervaringen.

Dan komt zijn dochter naast zijn bed zitten.

 

De boeken zijn te bestellen bij uitgeverij Boekscout.nl via de webwinkel:

https://www.boekscout.nl/shop2/zoeken.php?tw=paul+welling

 

 

Tiel, 4 oktober 2021




 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten