Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 27 maart 2021

Genealogisch blog 525

Aanrijding

In een periode van iets meer dan een maand kwamen in de Amsterdamse familie Van Haeften in 1912 twee jongetjes ter wereld, die allebei van hun ouders de naam Johannes Martinus kregen. De oudste Johannes Martinus van Haeften zag het eerste levenslicht op 6 april 1912, de tweede op 11 mei 1912. De Johannes Martinus van Haeften van mei 1912 kreeg later bij zijn vrouw Johanna Gesina van Veen (1917-2014) twee dochters, van wie de jongste mijn echtgenote is.

In dit Genealogisch blog wil ik het verder hebben over Johannes Martinus van Haeften, die op 6 april 1912 geboren werd. Deze Johannes Martinus was een van de dertien kinderen, die zijn vader (1886-1964), die ook Johannes Martinus heette en Marten werd genoemd, verwekte bij Maria (Mie) Luising (1886-1968). Van de dertien kinderen van Marten en Mie overleden er twee op jonge leeftijd. Vader Marten verdiende de kost als verkoper van bloemen en als uitbater van een café. Ten tijde van de geboorte van de kleine Johannes Martinus woonden Marten en Mie in Amsterdam in de Eglantierstraat.

Johannes Martinus van Haeften, 06-04-1912

Johannes Martinus genoot zes jaar lager onderwijs. Na zijn schooltijd ging hij, net als zijn vader, in de bloemenhandel. In de Amsterdamse Centrale Markthallen had hij zijn bedrijf. Hij had bovendien van de Gemeente een vergunning verkregen om in het Centrum van de stad bloemen te verkopen. Vanaf 1931 was hij werkzaam als besteller c.q. chauffeur bij een handelaar in aardappelen. 

Marktvergunning Johannes Martinus van Haeften

Bij de keuring voor militaire dienst op 9 mei 1931 werd vastgesteld, dat Johannes Martinus een lengte had van 1.74 m. Hij was geschikt voor de dienst en werd ingedeeld bij het 18e Regiment Infanterie. Op 30 juli 1932 volgde zijn groot verlof. Hij kreeg definitief ontslag uit de militaire dienst op 21 juni 1940 wegens gebreken. Welke dat waren is in het militieregister van Amsterdam niet omschreven.

Johannes Martinus woonde in 1936 in de Westerstraat op nummer 111 driehoog. Na zijn huwelijk met de katholieke, 24-jarige Anna Maria Elisabeth (Anna) Meijer vond de verhuizing plaats naar de 2e Eglantierstraat. Anna kwam in Amsterdam ter wereld op 25 augustus 1912. Zij was een dochter van Johannes Meijer en Anna Maria Elisabeth Schouten. Johannes Martinus en Anna stapten op 11 augustus 1937 in het huwelijksbootje.

In 1939 vond bij Johannes Martinus en Anna de eerste en enige gezinsuitbreiding plaats met de geboorte van hun dochter. Over haar zal ik hier uit privacyoverwegingen verder niets vertellen. Hun dochter was nog geen jaar oud, toen Johannes Martinus en Anna verhuisden naar de Marnixstraat nummer 65 driehoog. Daar bleven ze wonen tot 1949. Hun volgende adres was Boomstraat 62 tweehoog. De dochter trouwde op 20-jarige leeftijd in oktober 1959.

Betrokken bij aanrijding

Als vrachtwagenchauffeur raakte Johannes Martinus op 2 februari 1944 betrokken bij een aanrijding op de Westerhavenweg vlak bij de voetbalvelden van DWS. De aanrijding vond plaats om ca. 15.30 uur. Johannes Martinus was met een geladen vrachtwagen met nummer G-56345 op weg naar Zaandam, toen hij werd aangereden door een vrachtwagen, komende uit de tegenovergestelde richting, met een onbekend nummer, die geladen was met kiepkarren. Johannes Martinus had de bestuurder van deze vrachtwagen herkend als Tinus Bakker, die werkzaam was bij de firma Noortman, die gevestigd was aan de Ruyterkade. Omdat de wagen van Bakker slecht geladen was, greep een van de uitstekende kiepkarren een haak aan de linkerzijde van de wagen van Johannes Martinus. Daardoor werd de linker klep van zijn laadbak afgerukt. Als gevolg daarvan moesten ook de achterklep en de klep aan de rechter zijkant het ontgelden. In ieder geval werden deze kleppen zwaar beschadigd. Volgens Johannes Martinus heeft bestuurder Bakker niets van de aanrijding gemerkt, want hij reed gewoon door. Er waren geen getuigen die de aanrijding hebben zien gebeuren.

Johannes Martinus liet bij zijn aangifte van de aanrijding de politie nog weten, dat zijn vrachtwagen verzekerd was tegen schade die door derden werd aangebracht.

Johannes Martinus van Haeften van 6 april 1912 overleed op 2 maart 1968. Op zijn Amsterdamse archiefkaart staat vermeld, dat de arts M.L. Blok de akte van overlijden heeft opgemaakt.

Wanneer echtgenote Anna Maria Elisabeth Meijer is overleden heb ik niet kunnen vinden op het Internet.

 

Tiel, 27 maart 2021


 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten