Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 15 april 2021

Genealogisch blog 532

 

De nauwe banden tussen de families Von Haeften en Von Müntz

Ik heb al vaker geschreven over de relaties tussen de Nederlandse familie Van Haeften en diverse andere adellijke families. Soms waren die banden heel hecht, en vaak bedoeld om het familiebezit veilig te stellen. Het aangaan van nauwe banden met andere families was daarom voor de familie Van Haeften vaak onderdeel van de huwelijkspolitiek.

Ook in de Duitse familie Von Haeften kwamen nauwe, en soms zelfs zeer nauwe relaties met andere vooraanstaande families voor. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de verbindingen tussen de familie Von Haeften en de familie Von Müntz. De schrijfwijze van de achternaam Von Müntz kent verschillende varianten, al dan niet voorafgegaan voor “Von”. Ik zal hierna de relaties tussen de familie Von Müntz en de familie Von Haeften kortheidshalve beschrijven vanuit het gezichtspunt van de familie Von Müntz. Hoe die lijnen naar de familie Von Haeften liepen in de familie Von Müntz laat de onderstaande grafische weergave van de verkorte stamboom van de familie Von Müntz zien.

Verkorte stamboom van Anton Werner von Müntz

Anton Werner von Müntz van 13 mei 1654 trouwde op 5 januari 1681 in Keulen met Anna van Lely, die in 1724 overleed. Anton was eigenaar van Haus Erprath bij Xanten.  Anton en Anna werden de ouders van drie kinderen, twee zonen, t.w. Johann Werner van 1692 en Wilhelm Reinhard van 11 september 1698, en een dochter, die zij Louisa noemden. Louisa kwam in Xanten ter wereld op 24 maart 1706. De kleine Louisa ontving dezelfde dag het doopsel in de Evangelische Kerk van Xanten.

Uittreksel uit het doopregeister van de Evangelische Kerk van Xanten

De oudste zoon Johann Werner von Müntz was getrouwd met Sarah von Meinertzhagen. Dit huwelijk bleef echter kinderloos. Johann erfde, als oudste zoon, van zijn vader Haus Erprath bij Xanten. Hij was Heer van Erprath. Johann was evenals zijn jongere broer Wilhelm Reinhard voogd over de kinderen van de Utrechter Wilhelm Mauritz Hanekroth, die in Suriname was overleden. Toen Johann het aardse voor het eeuwige inwisselde, erfde in eerste instantie zijn zus Louisa Haus Erprath. Louisa gaf het goed vrijwel direct door aan haar oudste zoon Karl Franz Werner von Haeften (1732-1802)

Louisa von Müntz, de zus van Johann Werner, trouwde op 24-jarige leeftijd in Dinslaken met Gerhard Martin Wilhelm (Gerhard) von Haeften. Gerhard, die baron werd genoemd. Gerhard werd geboren in Rheinberg op 24 januari 1706, toen hij ook het doopsel ontving in de Evangelische Kerk van Dripstein. Zijn ouders waren Diederick van Haeften (1660-1723) en Margaretha Magdalena Mahfeld von Dockum (ca. 1680-<1734).

Gerhard Martin Wilhelm van Haeften

Over het leven van Gerhard Martin Wilhelm van Haeften heb ik reeds uitvoerig verteld in Genealogisch blog 355 van 26 maart 2019. Ook in andere blogs heb ik hem genoemd.

Het jongste kind Gerhard en Louisa, dochter Louisa Sara, zag het eerste levenslicht op 3 augustus 1744. Louisa Sara trad op 7 augustus 1768 in het huwelijk met Werner Reinhard Bernard (Werner) von Müntz. Deze Werner Reinhard Bernard von Müntz was een zoon van de eerdergenoemde Wilhelm Reinhard von Müntz en diens tweede vrouw Anna Petronella Baurichter (1717-1756). Wilhelm Reinhard, geboren op 11 september 1698 in Xanten, was eerder gehuwd met Anna Catharina Snethlage (1684-1743). Omdat Wilhelm Reinhard von Müntz, de vader van Werner, een broer was van Louisa von Müntz, die met Gerhard van Haeften was getrouwd, stapte Werner von Müntz in het huwelijksbootje met zijn nicht.

Werner studeerde rechten aan de universiteiten van Duisburg en Frankfurt a/d Oder. In 1751 heeft hij voor zijn studie ook een tijdje in Berlijn gewoond. Als enige zoon erfde hij van zijn vader al diens goederen, die een waarde hadden van 52.530 thaler. In 1767 werd hij erfheer  van het goed Hövelwick en Poll dat een waarde had van acht miljoen thaler.

Voor de Koning van Pruisen, voor wie hij ook een aantal malen optrad als getuige bij belangrijke beleningen, was hij in 1718 Regierungsrat in Moers en in 1724 Kriegsrat. In 1800 en 1802 was hij Geheime Regierungsrat in resp. Kleve en Münster.

Tussen 1811 en 1814 heeft Werner in Nederland gewerkt. Eerst als advocaat aan het Cours Impériale in ’s Gravenhage en daarna, vanaf 1 december 1813, als raadsheer bij het Hoog Gerechtshof aldaar.

Van 1815 tot 1822 was Werner president van het Oberlandesgericht in Kleve en in Münster. Werner blies zijn laatste ademtocht uit op 6 november 1822 in Münster, hij had toen 58 jaar gewerkt in dienst van de Koning van Pruisen. In 1786 had de Koning van Pruisen Werner als beloning voor zijn verdiensten in de adelstand verheven. 

Louise von Haeften en Werner von Müntz

Uit het huwelijk tussen Louisa Sara van Haeften en Werner Reinhard Bernard von Müntz kwamen vier kinderen voort, drie zonen, van wie Johann Eberhart Leopold slechts 9 jaar oud werd, en een dochter. Oudste zoon Friedrich Anton Georg von Müntz werd cornet in het Nederlandse leger. Het jongste kind was dochter Elisabeth Johanna Bernardina, die op 4 juli 1779 in Münster het doopsel ontving. Zij overleed op 1 augustus 1810 op 31-jarige leeftijd.

Het derde kind van Werner Reinhard Bernard von Müntz en Louisa Sara von Haeften was zoon Wilhelm Theodor Karl, die in Kleve ter wereld kwam op 6 september 1769. De jongen kreeg de roepnaam Karl. Nadat hij als jongen eerst thuis privéonderricht had gevolgd, ging hij in 1785 naar het Gymnasium in Kleve. In 1785 stapte hij over naar het Gymnasium in Wesel. Van 1787 tot 1789 was hij leerling aan het Collegium Carolinum in Braunschweig. Hij sloot zijn opleiding af met de studie Rechten aan de Universiteit van Halle.

Na de voltooiing van zijn studie ging Karl aan de slag als controler bij de rekenkamer, een functie die hij uitoefende in Kleve en Hamm. Karl was al 33 jaar, toen hij op 24 maart 1803 in het huwelijk trad met de 21-jarige Louise Christiane Frederike Johanna (Louise) von Haeften. Louise was het jongste van de twaalf kinderen van Karl Franz Werner von Haeften. (1732-1802) en Sara Christiane Frederike von Wedzik de Widowsky (1741-1803). Louise was derhalve de kleindochter van Gerhard Martin Wilhelm von Haeften en Karl was de kleinzoon van Wilhelm Reinhard von Müntz, zij vormden samen de laatste band tussen de families Von Müntz en Von Haeften.

Ik heb met geen mogelijkheid kunnen achterhalen of Karl en Louise kinderen hebben gehad. Karl blies zijn laatste adem uit in Kleve op 16 januari 1818. Louise was al in 1808 overleden in Hamm.

 

Tiel, 15 april 2021


 


 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten