De mannen van Henrica Storm
De familie Storm was in de late Middeleeuwen in het rivierengebied niet zo belangrijk als de familie Pieck of de familie Van Haeften, wel waren leden van de familie Storm voor de leden van de families Pieck en Van Haeften in een aantal gevallen zeer geschikte huwelijkskandidaten. Henrica Stom, wier voornaam ook als Hendrica en Hendrika voorkomt in de archieven, was zo’n aantrekkelijke huwelijkskandidaat voor de mannen uit de iets belangrijkere families.
Henrica kwam rond 1500 ter wereld in het westelijke deel van het rivierengebied. Ze werd zeer waarschijnlijk in Tuil geboren. Haar ouders waren Albert Storm en Aleid van der Voort. In het archief van de Parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte te Gellicum (1470 – 1981) komt een leenbrief voor waarin vader Albert werd genoemd:
“Leenbrief waarbij Floris van Egmond als heer van Acquoy, Aelbert Storm Diericz beleende met de erftijns rustende op het gebied waar het Hoge Huis en voorburcht stond en de daarom heen lopende singel met bijbehorende vrijheden van tienden, beestencijns, schattingen en dergelijke, verder de boomgaard, het duifhuis, rietplecksken en de steenoven tegen een jaarlijkse betaling op Sint Peter ad cathedram van zestien gouden Hollandse Philippusguldens, daarboven gelegen onze heer met de Sluyscampen en noordwaarts veertien hond, vierenhalve morgen en drieĆ«nhalve morgen land en beneden westwaarts de Nieuwsteeg en zuidwaarts de Lingedijk waarbij bepaald werd dat de plaats waar de rosmolen van de heer stond onbezwaard bleef, 1520.”
Over de jeugd van Henrica is niets bekend. Het eerste bekende feit over Henrica is haar huwelijk met Anthonis van Hoogwoude, de Heer van Tuil. Anthonis, geboren in 1485, was een zoon van Cornelis van Hoogwoude en N.N. van Tuil. Uit het huwelijk van Henrica en Anthonis komen drie kinderen voort, twee jongens en een dochter.
Oudste zoon Albert werd rond 1520 geboren. Hij was lid van de Ridderschap van Nijmegen. Hij bekleedde tevens verschillende malen de functie van schepen van Tuil, waarvan hij ook Heer was. In 1553 trad hij in het huwelijk met de 19-jarige Catharina de Cock van Delwijnen. Catharina kwam ter wereld in 1534 in Tiel, ze was een dochter van Johan de Cock van Delwijnen en Heilwich van Gijselaer. Albert en Catharina werden de ouders van drie kinderen. Catharina de Cock van Delwijnen overleed in Utrecht op 25 februari 1576. Albert hertrouwde rond 1580 met Johanna van Haeften, een dochter van Willem van Haeften (†1592) en N.N. Foyert. Voordat ze met Albert van Hoogwoude in het huwelijk trad, had Johanna van Haeften al drie huwelijken achter de rug.
Het tweede kind van Henrica Storm en Anthonis van Hoogwoude was dochter Maria van rond 1530. Maria blies haar laatste adem uit in 1598. Na Maria diende zoon Cornelis zich aan. Over hem kan ik verder niets vertellen.
Anthonis van Hoogwoude stierf in Tuil in 1544. Na zijn dood stapte Henrica in het huwelijksbootje met Nicolaes van Haeften, een zoon van Arnt van Haeften (1475-1558) en Wijne van Nimwegen, die voor 1553 overleed.
Nicolaes van Haeften |
Van Nicolaes weten we, dat hij stierf bij Sittard op 24 maart 1543 tijdens de Gelderse Oorlogen. Omdat hij eerder overleed dan zijn vader kon hij Den Esch bij Tuil niet erven. De datum van overlijden van Nicolaes brengt ons echter wel in de problemen. Hij zou eerder overleden zijn dan Anthonis van Hoogwoude. Bekend is ook, dat Nicolaes bij Henrica Storm twee zonen verwekte, Willem en Arend van Haeften. Over Willem is het nodige bekend, van Arend weten we alleen, dat hij jong is overleden. Er blijven derhalve een paar vragen over: Wanneer precies overleed Anthonis van Hoogwoude? Wanneer trad Henrica Storm in het huwelijk met Nicolaes van Haeften? En, wanneer precies sneuvelde Nicolaes van Haeften in de gevechten bij Sittard? Ik ben bang, dat de antwoorden op die vragen verborgen zullen blijven in de grijze en duistere gebieden van de geschiedenis.
Na 1543 en 1544, in ieder geval na de dood van Nicolaes van Haeften, gaf Henrica Storm haar ja-woord aan Arend Pieck. Over dit huwelijk zei mr. W.J. Baron d’Ablaing van Giessenburg in zijn boek over de Ridderschap van Nijmegen:
“Bij haar huwelijk met Arend Pieck is Hendrika Storm weduwe van Nicolaes van Haeften en bij haar huwelijk met Nicolaes van Haeften was ze weduwe van Anthonis van Hoogwoude.”
Feit is ook, dat Henrica en Arend samen genoemd worden in de Ridderceduul van Tuil van 1555. Arend Pieck kwam in 1490 in Tuil ter wereld. Hij was een zoon van Arnt Arnts Pieck en Alexandrina de Cock van Neerijnen. Arend Pieck was Heer van Blijenborch, een versterkt huis in Tuil. Hij was ook lid van de Ridderschap van Nijmegen.
Reinier van Haeften x Anna Pieck |
Henrica Storm en Arend Pieck kregen samen nog zes kinderen, ondanks het feit, dat ze al behoorlijk op leeftijd waren voor het krijgen van kinderen. Drie van hun dochters haalden door haar huwelijken de banden tussen de familie Van Haeften en de familie Pieck nog eens stevig aan. Oudste dochter Anna trad rond 1570 in het huwelijk met Reinier van Haeften, de zoon van Alard van Haeften (1514-1565) en Cunegonde van Keppel (>1515-1559) over wie ik vertelde in Genealogisch blog 332 van 21 november 2018. Na het overlijden van Reinier trouwde Anna met Cornelis de Bruyn en daarna, ze was inmiddels 72 jaar oud, met Aernt de Cock van Opijnen.
Sandrina Pieck x Walraven van Haeften |
De tweede dochter van Henrica en Arend heette Alexandrina. Zij werd altijd in allerlei documenten Sandrina genoemd. Zij stapte in het huwelijksbootje met Walraven van Haeften (1529-1595). Over Walraven en Sandrina schreef ik uitvoerig in Genealogisch blog 219 van 23 augustus 2017.
Na Sandrina diende dochter Gijsberta zich aan. Van haar weet ik niet meer dan dat ze na een huwelijk met ene Van Poelgeest kloosterlinge werd net als haar jongste zus Elisabeth. Na Gijsberta werd dochter Arnolda geboren, die in 1609 in het huwelijk stapte met Arnt van Haeften, een zoon van Otto van Haeften, die in 1495 ter wereld kwam, en GrƩ van Doyenweerd. Na Gijsbertha kwam nog zoon Gijsbert op deze wereld. Van hem is mij echter niets bekend.
De stervensdata van Henrica Storm en Arend Pieck zijn niet bekend.
Tiel, 25 april 2021
Geen opmerkingen:
Een reactie posten