Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 22 december 2021

Genealogisch blog 594

Date op de werkvloer

Elk zichzelf respecterend Tv-station heeft tegenwoordig wel een datingprogramma. Ik noem er enkele: First dates, Linda’s datingshow, Lang leve de liefde en ga zo maar door. Mogelijke aanstaande partners ontmoeten elkaar voor de televisiecamera. De kijker kan volop genieten van het gestuntel van twee mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten. Soms zie je vanaf de eerste seconde, dat het nooit wat gaat worden tussen de twee kandidaten. Plichtmatig zitten ze dan hun tijd uit, want dat levert op zich ook weer lekkere televisie op. En dat willen we toch, weten de programmamakers.

Als ik dergelijke programma’s zie, dan vraag ik me altijd af of het de kandidaten te doen was om een serieuze partner te ontmoeten of om op televisie te komen. Zeker is, dat dergelijke programma’s als koppelinstrument over het algemeen laag scoren, zelden komt uit zo’n programma een langdurige verbintenis voort. Als er al een relatie uit zo’n date voortvloeit, dan zullen we het als kijker weten ook. Het koppel mag maal en ander maal komen vertellen hoe goed ze het samen wel niet hebben.

In onze digitale wereld maak je met je aanstaande kennis op een digitale wijze. Vroeger moest je erop uit om een partner te vinden, naar de sportvereniging, naar dansles, naar de kerk, naar het plein in de buurt waar de jongelui samenkwamen, naar school als je tenminste op een gemengde school zat, en anders naar schoolfeesten, waarvoor ook jongelui van een bevriende school voor de andere sekse waren uitgenodigd. En, niet te vergeten, naar het werk. De werkvloer was een druk bekeken datingshow.

Boekbinderij in Stadsdrukkerij, voor 1940

Hendrik Johannes (Hendrik) van Haeften en Gerdina Elisabeth (Gerdina) van Driest leerden elkaar op de werkvloer van de Amsterdamse Stadsdrukkerij kennen. Hendrik werkte bij de Stadsdrukkerij als werkman en boekbinder en Gerdina als brocheerster. Een brocheerster naaide, lijmde of niette de katernen, waaruit een boek was opgebouwd aan de omslag van het boek vast.

Hendrik en Gerdina moeten wat voor elkaar zijn gaan voelen zo rond 1920. Ze traden op 15 november 1923 met elkaar in het huwelijk in Amsterdam. Hendrik was toen 31 jaar en Gerdina 19 jaar oud. het leeftijdsverschil van 12 jaar was voor de jonggeliefden duidelijk geen bezwaar. Bij het huwelijk van Hendrik en Gerdina waren haar broer Dirk Jan Philip van Driest en zijn broer Johannes Martinus van Haeften de getuigen. Na eerst een tijd op de Prinsengracht gewoond te hebben trok het jonge paar op 8 oktober 1928 in bij de ouders van Gerdina in de Willemsstraat. In 1941 stonden ze geregistreerd als woonachtig in de Willem de Zwijgerlaan. Hendrik en Gerdina hebben geen kinderen gekregen. Waarom is mij niet duidelijk

Hendrik Johannes van Haeften was een zoon van bakker Johannes Jacobus van Haeften (1864-1941) en Johanna Alberts (1866-1936). Johannes en Johanna hadden nog vier kinderen, van wie de zoon, die na Hendrik geboren werd, slechts drie jaar mocht worden. Hendrik werd geboren in de Goudsbloemstraat in de Amsterdamse Jordaan.

Huwelijksakte Van Haeften x Van Driest

Gerdina Elisabeth van Driest werd geboren in Amsterdam, Willemsstraat nummer 20, op 1 januari 1894. Zij was een dochter van Dirk van Driest en Gerdina Elisabeth Jansen. Het is overduidelijk, dat Gerdina vernoemd is naar haar moeder.

Bij de keuring voor militaire dienst op 20 oktober 1911 had Hendrik een lengte van 1.58 m. Hij hoefde niet in dienst vanwege lichamelijke gebreken. Het heeft er alle schijn van, dat hij te klein was om ’s lands wapenrok te dragen.

Pensioenkaart Gerdina Elisabeth van Driest

Zoals gezegd, Hendrik en Gerdina werkten beide bij de staddrukkerij van Amsterdam. Hoewel ze zelf geen kinderen kregen, waren ze wel binnen hun tak van de Amsterdamse familie Van Haeften de eersten, die emplooi vonden in de grafische industrie, net als later hun neef Meindert van Haeften. Tot op de dag van vandaag zijn diens nazaten werkzaam in de grafische industrie in allerlei functies.

Verder hebben Hendrik en Gerdina geen opvallend leven geleid. In de verschillende archieven is verder niets meer over hen terug te vinden, voor zover ik weet. In 1953 kreeg Hendrik eervol ontslag bij de Stadsdrukkerij. Hij kon vervroegd, hij was pas 61 jaar, gaan genieten van zijn pensioen, omdat hij er 40 dienstjaren bij dezelfde werkgever op had zitten. Gerdina kreeg, volgens de hierboven afgedrukte pensioenkaart, al voor de oorlog, op haar verzoek, haar eervol ontslag, en wel op 30 december 1934. Was zij mogelijk zwanger? Zo ja, dan volgde op haar zwangerschap zeker een miskraam, waarna Gerdina nooit meer kinderen kreeg (kon krijgen).

Gerdina had de leeftijd van 65 jaar bereikt, toen zij op 9 maart 1959 overleed. Drie dagen later vond de begrafenis van haar stoffelijke resten plaats op de Nieuwe Oosterbegraafplaats aan de Kruislaan in Amsterdam.

Hendrik overleefde zijn vrouw ruim tien jaar. Hij stierf op 13 juni 1969. Zijn stoffelijke resten werden ter aarde besteld op 18 juni 1969 eveneens op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

 

Tiel, 22 december 2021


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten