Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 21 juni 2017

Genealogisch blog 194



De’ Medici

Tijdens de vakantie in Zweden hebben we een bezoek gebracht aan de stad Kalmar aan de Oostzeekust. Kalmar is een gezellige studentenstad. Iets ten noorden van de stad bevindt zich de 7 km. lange brug naar het eiland Öland. Kalmar is niet alleen bekend als toegangspoort naar Öland. Eveneens aan de noordzijde van de stad bevindt zich het prachtige Kalmar Slott. Aan het einde van de 12e eeuw werd op de plek van het huidige kasteel een versterkte toren gebouwd om het achterland te beschermen zowel tegen aanvallen over zee als over land. In de loop van de 13e eeuw ontstond rond de toren de stad Kalmar.

Kalmar Slott
Kalmar Slott

Tijdens de regering van de Zweedse koning Magnus “Barnlock” werd de oorspronkelijke toren omgebouwd tot een machtig fort aan de zuidgrens van Zweden. Het huidige Zuid Zweden was tot 1658 Deens grondgebied. De eerste koningen van het Huis Vasa transformeerden in de 16e eeuw het fort tot het imposante renaissancekasteel, dat zo kenmerkend is voor Kalmar.
Toen het zuiden van Zweden na het verdrag van Roskilde van 1658 niet langer meer in Deense handen was, verloor Kalmar Slott zijn militaire functie. Sindsdien lieten de Zweedse vorsten zich steeds minder zien in de stad. Tegenwoordig is Kalmar Slott een aantrekkelijke toeristische attractie, een geliefde trouwlocatie en een plek voor muziekuitvoeringen en tentoonstellingen.
Tijdens ons bezoek aan Kalmar Slott hebben we genoten van de tentoonstelling “Medicis mode – en världutställning i paper”, die daar van 9 april tot 11 september plaats vindt. Aan de hand van schilderijen heeft de vooraanstaande Belgische kunstenares Isabella de Borchgrave (geb. 1946) 28 personen uit het eertijds machtige Italiaanse geslacht De’ Medici tot leven gebracht. De familie De’ Medici kwam oorspronkelijk uit Florence, waar ze hun rijkdom en macht vergaarden als bankiers. Binnen de katholieke kerk hadden De’ Medici ook veel in de melk te brokkelen. Zo werden drie leden van de familie paus: Leo X, Clemens VII en Leo XI. Meer dan 50 kardinalen bracht de familie voort, maar ook twee koninginnen van Frankrijk (Catharina en Maria). Catharina kennen de als de opdrachtgeefster voor de moordpartijen in de Batholomeusnacht, waarin tal van Hugenoten in Parijs een kopje kleiner werden gemaakt.

Isabella de Borchgrave
Boven oorspronkelijk schilderij, onder creatie van Isabella de Borchgrave

De tentoonstelling opent met een korte beschrijving van de geschiedenis van De’ Medici en een stamboom. In een zijzaal wordt een film vertoond waarin de kunstenares haar werkwijze nader toelicht. Daarna volgen in een schitterende opstelling de 28 personen, die Isabella de Borchgrave volledig van papier met de hand gemaakt heeft. Als toeschouwer moet je de beelden van dichtbij bekijken om te ontdekken, dat ze geheel van papier zijn gemaakt. Met een groot gevoel voor details heeft De Borchgrave haar creaties vorm gegeven, het schilderen en vormgeven van de kleding met zeer sprekende kleuren moet een enorm karwei zijn geweest.

Isabella de Borchgrave
Geheel en detail

De tentoonstelling kan eigenlijk geen betere locatie hebben dan de grote balzaal van Kalmar Slott. Rondlopend kreeg ik de neiging om een praatje te maken met sommige leden van de machtige familie. Isabella de Borchgrave is erop een uitstekende manier in geslaagd de grandeur van het geslacht De’ Medici in papier en verf weer te geven.

Isabella de Borchgrave
Overzicht

Na Kalmar zal de tentoonstelling nog in New York te zien zijn. Onderzoek na thuiskomst leerde mij, dat de tentoonstelling van 8 maart tot 15 juni 2014 in Breda te zien is geweest. Jammer dat dat toen volledig aan mij is voorbij gegaan.

Tiel, 21 juni 2017

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten