Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 13 maart 2021

Genealogisch blog 519

Oranjehotel

Wie op Internet zoekt naar Gerardus Welling en Elisabeth Adriana Lodders komt hen in verschillende stambomen tegen. Bij veel van die stambomen staat de opmerking over het stel, dat ze 19 kinderen zouden hebben gehad, van wie er vier in leven zouden zijn gebleven. Een aperte fout, die alleen aantoont hoeveel genealogen klakkeloos overnemen wat een ander opgeschreven heeft. Waar deze fout vandaan gekomen is heb ik niet kunnen achterhalen. Wel weet ik, dat het getal 19 afkomstig is van een niet opgemerkt typefout.

Wanneer die stamboomonderzoekers zelf wat beter onderzoek zouden hebben gedaan, dan zouden ze, net als ik, tot de conclusie gekomen zijn, dat Gerardus Welling en Elisabeth Adriana Lodders de ouders zijn geweest van acht kinderen, van wie er inderdaad vier jong gestorven zijn.

Gerardus (Gerard) Welling kwam op 12 maart 1884 ter wereld als het derde kind van Gijsbertus Antonius Welling (1858-1909) en Alberta Berendina Rizaar (1858-1934). Gerard werd geboren in de periode, dat zijn ouders nog in Doesburg woonden. In 1889 vond de verhuizing naar Rotterdam plaats, nadat het gezin eerst nog twee jaar in Amersfoort had gewoond. Wanneer ze allemaal in leven gebleven zouden zijn, haf Gerard negen zussen gehad en 6 broers. Slecht zeven van hen overleden niet in hun eerste levensjaar.

Huwelijksakte Welling x Lodders

Gerard trouwde in Rotterdam op 10 juli 1907 met Elisabeth Adriana (roepnaam Betje) Lodders, nadat zij op 27 juni 1907 in ondertrouw waren gegaan. Opvallend veel bruidsparen gaven elkaar die dag hun ja-woord. Gerard oefende toen het beroep van elektricien uit. Later verdiende hij de kost als depot chef in een remise van de Rotterdamse tram. Betje was een dochter van Adrianus Johannes Lodders en Maria Carolina van Schaik. Zij werd geboren op 18 december 1887 in Rotterdam. De wederzijdse ouders gaven hun toestemming tot het huwelijk. De getuigen waren Edward Gustav Maltha, Gijsbert Vermeulen, Anthony Eikenhout en Adriaan Jan Klink. Tijdens de huwelijksplechtigheid was Betje al vier manden zwanger van hun eerste kind, zoon Gijsbertus Antonius (Gijs) Welling, die het levenslicht zag op 4 december 1907.

Gijs oefende hetzelfde beroep uit als zijn vader. Hij was 23 jaar, toen hij op 16 september 1931 in het huwelijk trad met de 17-jarige Jacoba Geertruida Visser. Gijs en Jacoba kregen drie kinderen, twee dochters en een zoon. Gijs overleed in 1982. Jacoba bereikte de leeftijd van 90 jaar en stierf in Dongen op 5 februari 2004. Ze werd vier dagen later gecremeerd in Breda.

Op 20 november 1908 werd zoon Adrianus Johannes (Adri) Welling geboren. Na zijn schoolopleiding ging Adri aan de slag als loopjongen. Adri trouwde op 29 april 1931 met de hervormde Adriana Clasina Kievit, een dochter van Gerrit Kievit en Adriana Clasina Buitenhuis. Ongeveer ten tijde van zijn huwelijk begon Adri een groentewinkel. Acht maanden later kwam een einde aan het geluk door het overlijden van Adri op 28 december 1931, Adriana Clasina was toen acht maanden zwanger. Een maand later diende dochter Louise zich aan. Vier jaar na het overlijden van Adri hertrouwde Adriana Clasina Kievit met Petrus Willem Nab die in 1911 werd geboren. In 1938 baarde Adriana Clasina Kievit weer een dochter, die zij de naam Wilhelmina Clasina gaf. Omdat kennelijk niet officieel duidelijk was wie de vader van het meisje was, kreeg zij formeel de achternaam van haar moeder, t.w. Kievit. De ontbinding van het huwelijk tussen Adriana Clasina en Petrus Willem vond plaats op 3 september 1987.

Het derde kind van Gerard en Betje was dochter Alberta Berendina van 10 juli 1910. De roepnaam van hun dochter was Berthe. Berthe werkte na haar schooltijd als inpakster op een chocoladefabriek. Op 31 oktober 1934 gaf zij haar ja-woord aan de 25-jarige Johan Cornelis Reeser, die een zoon was van Hendrik Johan Reeser en Ida Wilhelmina Maria Slinger. Berthe en Johan waren de ouders van een dochter. Wanneer Berthe overleden is weet ik niet. Johan stierf op 10 mei 1997 in Alkmaar.

Opgepakt door de politie

Zoon Carolus Franciscus was het vierde kind van Gerard en Betje. Hij diende zich aan op 4 januari 1912. Zijn roepnaam was Charel. Na zijn schooltijd verdiende Charel de kost als timmerman. Op 3 februari 1943 trouwde hij met G.M. Mosterd. Het paar woonde aan de Katendrechtsche Lagedijk op nummer 243. De Rotterdamse politie rekende Charel in op 10 januari 1944 en zette hem vast in cel 20 voor een misdrijf behorende tot groep I. Wat een misdrijf in groep I inhield heb ik niet kunnen achterhalen. Bij zijn arrestatie had Charel fl. 35,86 aan contanten op zak, evenals een portefeuille, zijn persoonsbewijs, een notitieboekje, een horloge, een vulpen, een sigarenknijper aan een ketting en een sleutel. Op 24 januari 1944 brachten de autoriteiten Charel over naar de gevangenis in Scheveningen, het Oranjehotel.

Cellengang in het Oranjehotel

Over Charel is mij verder niets bekend. Duidelijk is wel, dat hij de oorlog heeft overleefd.

Na Charel baarde Betje nog vier zonen, die geen van allen ouder werden dan 3 jaar. Gerard jr. kwam 19 september 1915 ter wereld. Hij overleed na 3 jaar op 24 november 1918. De volgende was Johannes Adrianus Antonius van 2 augustus 1918. Deze jongen leefde slechts 11 dagen. Op 1 maart 1921 werd weer een Gerard jr. geboren, die twee jaar en vijf dagen in leven bleef. De laatste zoon kwam op 8 juli 1923 levenloos ter wereld.

In 1932 vierde Gerardus Welling en Elisabeth Adriana Lodders op 10 juli het feit, dat ze 25 jaar getrouwd waren met een receptie. Zij woonden toen met hun nog thuiswonende kinderen in de Zaagmolenstraat.

25 jaar getrouwd

Na de oorlog hebben Gerard en Betje ongeveer 5 jaar in Heerlen gewoond. Naar ik aanneem om dichtbij andere familieleden te wonen die naar het Zuiden waren getrokken. In 1953 verhuisden Gerard en Betje terug naar Rotterdam.

Na zijn pensioen verhuisden Gerard en Betje op 4 november 1966 naar de Insulindeweg 64 huis in Amsterdam. Gerard was toen al 82 jaar. Uit de Archiefkaart, die de Gemeente Amsterdam aanlegde van Gerard en zijn bij hem wonende gezinsleden valt op te maken, dat zijn zoon Charel en diens vrouw mee verhuisden naar de Insulindeweg.

Archiefkaart Amsterdam Gerardus Welling

Lang heeft Gerard niet mogen genieten van het wonen in Amsterdam, want hij overleed op 5 juli 1968. Vier dagen later vond zijn begrafenis plaats op de Nieuwe Oosterbegraafplaats aan de Kruislaan in Amsterdam. Iets minder dan een jaar later stierf Elisabeth Adriana op 18 juni 1969. Ook zij vond haar laatste rustplaats op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, in graf 3-81-P-8.

 

Tiel, 13 maart 2021


 


 


 


 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten