Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 1 september 2021

Genealogisch blog 568

Weinig bekend

Ik heb in mijn Genealogisch blog al vaker aangegeven, dat er in mijn stambomen enkele per-sonen voorkomen, over wie nauwelijks iets bekend is. Er zijn mensen die op het Internet bijna volstrekt onbekend zijn. Hoe je ook je best doet je vindt over deze personen geen, of in ieder geval zeer weinig informatie op het Internet. Bij https://www.wiewaswie.nl/ vind je over zulke personen uiterst summiere informatie, bijv. alleen hun geboorte, ze komen amper voor in de stambomen die je op Internet vindt, en als ze al voorkomen met net zo weinig informatie als je zelf hebt. Zo’n weinig bekende figuur was Lambertus Leonardus Janssen, de echtgenoot van Wilhelmi-na Catharina (Wilhelmina) Welling. Over Wilhelmina heb ik in de loop der jaren zo veel infor-matie verzameld, dat ik me een beeld van haar kan maken. Over haar echtgenoot Lambertus Leonardus Janssen heb ik maar zo weinig kunnen vinden, dat de man nauwelijks voor me is gaan leven. Hij blijft niet meer dan een terloopse mededeling in een paar documenten.

Geboorteakte Wilhelmina Catharina Welling, 1870

Wilhelmina Catharina Welling werd geboren in Amersfoort op 25 april 1870 om 3 uur ’s nachts. Haar ouders waren Jacobus Welling (1824-1893) en Hendriena Steenbeek (1833-1899). Vader Jacobus verwekte in totaal vijftien kinderen. Bij zijn eerste vrouw, Geertruida Hendrika van Munster (1824-1861), zes en bij Hendriena Steenbeek, met wie hij in 1861 in het huwelijk trad, nog eens negen. Van die negen was Wilhelmina precies de middelste, ze had een oudere zus en drie oudere broers, van wie er een slechts een jaar oud werd, boven zich en een jongere zus en drie jongere broers onder zich.

Vader Jacobus, kleermaker in de Utrechtsestraat in Amersfoort, heeft de geboorte van Wilhelmina nog dezelfde dag aangegeven. Daarbij waren Rijk van Bennekom (geb. 1826) en Lambertus Kanes (geb. 1831) de getuigen. Voor haar huwelijk heeft Wilhelmina in Amsterdam gewoond bij haar oudere zus Geertruida Hendrika.

Wilhelmina beloofde eeuwige trouw aan haar grote liefde Lambertus Leonardus (Lambert) Janssen in Amsterdam op 9 augustus 1900, ze was toen 30 jaar oud. De getuigen bij het huwelijk waren Henricus Laurentius Joannes Brugman, zijn broer Johannes Wilhelmus Janssen, haar broer Theodorus Johannes Welling (geb. 1869) en haar zwager Heinrich Joseph Anton Schulte (1864-1947).

Lambert werd geboren in Arnhem in het ouderlijk huis aan de Donkersteeg op 3 september 1867 als zoon van Michiel Jansen en Maria Evers. Toen hij rond de 20 jaar was, trok Lambert naar Amsterdam. Vandaar verhuisde hij eind 1886 naar Leiden om in 1891 weer terug te keren in Amsterdam. Ten tijde van zijn huwelijk woonde Lambert in de Hoogstraat op nummer 306. Verder weten we uit de documenten, dat hij katholiek was en de kost verdiende als reiziger en na 1885 als winkelbediende. Lambert en Wilhelmina kregen drie dochters en een zoon.

Meer feiten zijn over Lambert niet bekend. Wel kunnen we uit de beschikbare gegevens een paar dingen afleiden. Ongetwijfeld hebben Lambert en Wilhelmina elkaar in Amsterdam leren kennen, toen Wilhelmina bij haar zus woonde.

Akte van overlijden van Wilhelmina Catharina Welling

Wanneer Lambert is overleden is volstrekt onbekend. Toch valt daarover met zekerheid wel iets te zeggen. De akte van overlijden van zijn vrouw Wilhelmina geeft aan, dat zij bij overlijden weduwe was. Wilhelmina blies haar laatste ademtocht uit op 29 januari 1949 uur. Zij overleed in Bussum. Daaruit valt op de maken, dat Lambert voor 1949 moet zijn overleden. Hoewel Wilhelmina, toen ze overleed in de Burg. Jacoblaan nr. 5 in Bussum woonde, maar na haar overlijden begraven werd in Amsterdam op de RK. Begraafplaats Buitenveldert, kunnen we mogelijk de conclusie trekken dat Lambert in Amsterdam overleden is en begraven.

Overlijdensadvertentie Wilhelmina Catharina Welling

Na een langdurig ziekbed en verschillende malen voorzien van de sacramenten der stervenden overleed Wilhelmina op 29 januari 1949 in Bussum. Het tijdstip van overlijden was 14.00 uur. Haar overlijden werd twee dagen later aangegeven. Na een uitvaartdienst in de parochiekerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand in Bussum, werd haar stoffelijk overschot naar Amsterdam vervoerd om daar begraven te worden in Buitenveldert.

De vier kinderen van Lambert en Wilhelmina, geboren in de periode 1903-1911, zijn inmiddels allen ook overleden, evenals hun partners.

Wie weet wat familie mij nog weet te vertellen.

 

Tiel, 1 september 2021


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten