Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 15 december 2021

Genealogisch blog 592

 

Niet getrouwd, wel twee kinderen

Toen werkster Catrina Welling op 14 juni 1882 in Utrecht in het huwelijk trad met Job van der Linden, had ze al twee kinderen gebaard en werd haar derde kind binnen een halfjaar verwacht. Haar eerste kind werd geboren in Utrecht op 21 oktober 1877. Van deze zoon, die de naam Dirk kreeg, was haar latere echtgenoot, Job van der Linden, de vader. Bij het huwelijk van Catrina en Job werd de toen al bijna vijfjarige Dirk erkend. Dirk overleed op 18-jarige leeftijd in 1896 in Oegstgeest

Heel anders lag dat met het kind aan wie Catrina op 5 april 1879 het leven schonk. Zeker is, dat Job van der Linden niet de vader was van dit kind. Kennelijk deelde Catrina voor haar huwelijk het bed ook met andere mannen. Haar tweede zoon vernoemde Catrina naar haar vader. Het jochie, dat op 5 april 1879 in Amersfoort ter wereld kwam, kreeg de naam Arnoldus. Uit het feit, dat de kleine Arnoldus in Amersfoort ter wereld kwam kunnen we afleiden, dat Catrina destijds nog bij haar ouders thuis woonde. Kennelijk had ze nog geen vaste relatie met Job van der Linden en was het kind dat hij bij haar verwekte een “ongelukje”.

De Amersfoortse stadvroedvrouw, Neeltje Pronk, deed aangifte van de geboorte van de kleine ArnoldusArnoldus. Daarbij waren Willem Stol en Nicolaas Vink getuigen. In de geboorteakte van Arnoldus is geen naam van een vader opgenomen.

Geboorteakte Arnoldus Welling

Job van der Linden zag zich bij zijn huwelijk met Catrina Welling niet genoodzaakt om de kleine Arnoldus als zijn kind te erkennen. Bovendien was hij in werkelijkheid de vader ook niet. Twee maanden na zijn geboorte overleed Arnoldus op 3 juli 1879. Grootvader Arnoldus deed aangifte van zijn overlijden.

Ik ga ervan uit, dat Catrina na de geboorte en het overlijden van de kleine Arnoldus Amersfoort achter zich liet om in Rotterdam als werkster aan de slag te gaan. In Rotterdam heeft zij Job van der Linden leren kennen.

Toen de huwelijksplechtigheid tussen de hervormde Job van der Linden en de katholieke Catrina plaats vond, was Catrina al drie maanden zwanger van haar volgende kind. Op 25 november 1882 schonk zij het leven aan zoon Arie. Ook deze jongen is niet oud geworden. Hij overleed toen hij een maand oud was in Utrecht.

Ook de volgende twee dochters van Job en Catrina mochten niet lang in leven blijven. Dochter Maria Margaretha van 29 juli 1884 werd niet ouder dan drie jaar, terwijl dochter Arentje slechts vier maanden in leven wist te blijven.

Dochter Maria Margaritha van 30 december 1886 bereikte de leeftijd van 62 jaar. Zij overleed op 10 juni 1949 in Rotterdam. Volgende dochter Margaretha Jacoba van 18 november 1887 bleef ook maar ruim een maand in leven.

Zoon Job, die geboren werd in ’s Gravenhage op 15 december 1888. Bereikte de leeftijd van 77 jaar. Hij was van beroep sleper in de Rotterdamse haven. Hij stichtte een eigen gezin en kreeg kinderen. Ook dochter Cornelia Catrina, die ter wereld kwam op 16 maart 1890 bleef maar ruim een maand in leven. Dochter Klara daarentegen was 62 jaar oud, toen zij op 23 mei 1954 overleed in Rotterdam.

De laatste twee dochters van Job van der Linden en Catrina Welling werden ook niet oud. Dochter Catrina bereikte de leeftijd van twee jaar, terwijl dochter Dirkje 5 maanden oud was, toen ze stierf op 26 juni 1899. Alle kinderen van Job en Catrina zijn katholiek gedoopt.

Van de elf kinderen van Job van der Linden en Catrina Welling haalden er acht geen hoge leeftijd. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de slechte woonomstandigheden van het gezin van Job en Catrina. Het gezin woonde tot 1886 aan de toen nog niet gedempte Slaakkade in Rotterdam. 

Nog niet gedempte Slaakkade Rotterdam

Het gezin Van der Linden woonde op nog enkele andere adressen in Rotterdam, voordat er in 1886 verhuisd werd naar ’s Gravenhage. In die jaren verdiende Job van der Linden de kost voor zijn gezin als kolendrager. In 1890 stond Job van der Linden geregistreerd als trompetter. Dat betekende niet dat hij muzikant was, maar dat hij bij de spoorwegen signaalblazer was. Een signaalblazer gaf tijdens het rangeren van treinstellen met een soort trompet allerlei signalen aan de machinisten over de gang van zaken tijdens het rangeren om daarmee de veiligheid bij het rangeren te waarborgen..

In 1894 keerde het gezin Van der Linden weer terug naar Rotterdam, waar woningen werden gevonden op verschillende adressen.

Gezinskaart Catrina Welling, Rotterdam

Job van der Linden werd in Abbenbroek op Voorne-Putten geboren op 14 juli 1851 om 13.00 uur. De ouders van Job waren Arij van der Linden en Maria Bravenboer. Net zo min als veel van zijn kinderen werd ook Job van der Linden niet oud. Hij overleed in Rotterdam op 6 juni 1907. Hij was toen pas 55 jaar oud.

Catrina Welling was de tweede dochter van Arnoldus Welling (1823-1901) en Maria Johanna van Rossem (1828-1911). Na Catrina kregen Arnoldus en Maria nog zes kinderen, vijf dochters en een zoon. Catrina kwam ter wereld in Amersfoort op 26 juli 1853 om 6.00 uur. Bij de aangifte van haar geboorte waren haar grootvader van moederszijde en haar oom Antonie Welling de getuigen. Op de gezinskaart van de Gemeente Rotterdam van Catrina staat abusievelijk als haar geboortedatum 25 juli 1853 vermeld.

Catrina overleefde haar echtgenoot zo’n 28 jaar. Aan haar leven kwam een einde op 20 januari 1935. Zij was toen 81 jaar oud.

 

Tiel, 15 december 2021


 


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten