Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 11 juli 2022

Genealogisch blog 634

 

Mysterieus

Antonia Maria Cornelia Welling kwam ter wereld in Amsterdam op 24 februari 1910. Haar ouders gaven haar de roepnaam Toos. Zij was het tweede, maar in feite het vierde kind van stoffeerder Anthonius Cornelis Welling (1881-1915) en Gijsberta van Veenendaal (1878-1937). Voor de geboorte van Toos was moeder Gijsberta bevallen van twee doodgeboren kinderen. Toos had een oudere zus, die Maria heette en die in 1906 werd geboren, en een jongere broer, Herman genaamd, die het eerste levenslicht zag op 27 februari 1912. Alle kinderen werden in Amsterdam geboren, nadat hun ouders zich in 1906 aldaar hadden gevestigd.

Half november 1915 verhuisde moeder Gijsberta met haar kinderen terug naar Utrecht, waar ze de woning Bakkerstraat 17 betrokken. Twee maanden daarvoor was vader Anthonius overleden. Blijkbaar kon de zevenjarige Toos niet goed omgaan met de dood van haar vader. Ze werd in Amsterdam ondergebracht bij haar tante Helena Johanna Maria Welling (1885-1937), die op de Bilderdijkstraat woonde. Het kan natuurlijk ook zo zijn geweest, dat moeder Gijsberta na het overlijden van haar man zich geen raad wist met de opvoeding van haar kinderen en blij was, dat haar schoonzus zich over haar jongste dochter wilde ontfermen.

Lang heeft Toos niet bij haar tante gewoond, ze ging naar kostschool in Noordwijkerhout. Toen ze veertien jaar was ging ze weer thuis wonen bij haar moeder, die inmiddels verhuisd was naar de Biltstraat nummer 90 in Utrecht. In 1939 toog Toos weer naar Amsterdam, waar ze zich verhuurde als hulp in de huishouding. In Amsterdam heeft ze op verschillende adressen gewoond, voordat ze in de zomer van 1947 naar Nijmegen vertrok.

Amsterdamse Archiefkaart van Toos Welling

In Nijmegen trad Toos niet veel later in het huwelijk met de 39-jarige Hendrikus Gijsbertus Hensen, wiens roepnaam Harry was. Mogelijk had Toos Harry al in Amsterdam leren kennen. Harry werd in Nijmegen geboren op 6 maart 1908. Zijn ouders waren Jacobus Hendrikus Hensen en Maria Allegonda Engelina de Vos. Zowel Toos als Harry waren vrome katholieke mensen.

Harry was eerder getrouwd geweest met Hendrika Aalbers, de huwelijksplechtigheid vond plaats in Nijmegen op 1 maart 1935. Bij de voltrekking van dat huwelijk waren Hendrik Rutgerus Huisman en Willibrordus Gijsbertus Aalbers, een neef van de bruid, de getuigen. Hendrika was een dochter van sigarenmaker Alexander Theodorus Aalbers en Grada Johanna Dreuning. Harry verdiende destijds als conciërge de kost.

Huwelijksakte Hensen x Aalbers

Hendrika Aalbers overleed in Nijmegen op 19 februari 1947. Ze was nog maar zesendertig jaar oud. Hier begint het mysterieuze deel van dit verhaal. Uit de rouwadvertentie, die na zijn dood op 5 november 1987 werd gepubliceerd zou je kunnen opmaken, dat Harry alleen met Toos Welling getrouwd is geweest. In de betreffende advertentie wordt met geen woord gerept over het eerdere huwelijk van Harry, terwijl dat toch wel de gewoonte was en is. Op de site wiewaswie.nl is na te gaan, dat Harry eerder getrouwd is geweest met Hendrika Aalbers.

In de advertentie maken Toos Welling en vijf kinderen het overlijden van Harry bekend. Zijn die vijf kinderen allemaal kinderen van Harry en Toos? En is het eerste huwelijk van Harry met Hendrika Aalbers dus kinderloos gebleven? De advertentie geeft daarover geen duidelijkheid, en laat daarmee misschien ruimte voor speculatie open. Was het huwelijk van Harry met Hendrika geen gelukkig huwelijk? Ik weet het niet, al vraag ik me wel af waarom het eerdere huwelijk van Harry en Hendrika in de advertentie niet werd genoemd.

Wel kan ik uit de advertentie opmaken, dat Harry het laatste deel van zijn leven niet thuis heeft doorgebracht, maar in Huize de Honing Hoeve aan de Fanfarestraat in Nijmegen, waar hij werd omringd met passende zorg. Harry werd op dinsdag 10 november 1987 begraven in Weurt, gelegen tussen Nijmegen en Beuningen en waar twee van zijn kinderen woonden..

Overlijdensadvertentie Hendrikus Gijsbertus Hensen

Net iets meer dan drie weken na het overlijden van Harry moesten de kinderen weer een droeve plicht vervullen en moeder Toos ten grave dragen. Toos verbleef het laatste deel van haar leven in Verpleeghuis Waelwick aan het Schoolpad in Ewijk, aan de overkant van de Waal. Haar gezondheid liet kennelijk te wensen over, zodat ze niet meer thuis verzorgd kon worden.

In Verpleeghuis Waelwick blies Toos haar laatste adem uit op 27 november 1987. Kennelijk was voor haar het heengaan van haar geliefde Harry de genadeklap. Nog voor haar dood kreeg Toos, net als Harry overigens, het H. Sacrament der zieken toegediend. 

Graf van Harry Hensen en Toos Welling

Haar stoffelijke resten vonden op 1 december 1987 hun laatste rustplaats op het RK Kerkhof in Weurt in het graf naast haar kort daarvoor gestorven echtgenoot.

Misschien kunnen familieleden van Toos en Harry uitsluitsel geven. Ik hoop het.

 

Tiel, 11 juli 2022


 


 


 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten