Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 1 november 2022

Genealogisch blog 660

 

Gesetteld in Argentinië

In Genealogisch blog 341 van 9 januari 2019 vertelde ik, dat Reynold Marie Joseph Jules von Haeften (1866-1927) na een faillissement in 1913 vanuit België emigreerde naar Argentinië, nadat hij er eerder al een keer was geweest. Eerst emigreerde hij alleen als een soort kwartiermaker. Later volgden zijn vrouw Beatrice Josephinja Louisa van Ypersele de Strihou (1869-1953) en hun drie jongste kinderen. Zij vormden met elkaar het begin van de Argentijnse tak van de familie Von Haeften, die via België afkomstig was uit Duitsland.

Reynold Marie Joseph Jules von Haeften

De twee oudste kinderen van Reynold, die een verdienstelijk amateurfotograaf was (zijn foto’s van de Wereld Tentoonstelling, die in Antwerpen in 1894 plaats vond van 5 mei tot 5 november, worden nog steeds bewaard), en Beatrice bleven achter in België. De oudste was dochter Geneviève Marie Josefine Claire Julie von Haeften van 13 november 1892. Zij werd in Antwerpen geboren. Ze mocht zich, net als haar ouders en broers en zussen, baronesse noemen. Geneviève heeft geologie gestudeerd. Toen ze 32 jaar oud was, trad ze op 15 januari 1925 in Ixelle in het huwelijk met de 35-jarige Robert du Trieu de Terdock, die werd geboren in het Belgische Muizen op 25 september 1889. Het huwelijk van Geneviève en Robert bleef kinderloos.

Robert heeft ook in Leuven geologie gestudeerd. In 1914 behaalde hij de graad van Ingenieur. Direct na het voltooien van zijn studie vertrok hij naar de provincie Katanga in het voormalige Belgisch Congo om voor een periode van drie jaar in de mijnbouw ten behoeve van de winning van koper te gaan werken. Ten gevolge van de inmiddels uitgebroken Eerste Wereldoorlog duurde zijn verblijf in Katanga tot 1919. Daarna heeft hij, samen met zijn echtgenote, nog enkele perioden in Katanga gewerkt. Terug in België is hij altijd blijven werken voor de mijnbouw in Katanga. Het is niet onwaarschijnlijk, dat echtgenote Geneviève voor dezelfde dienst voor de mijnbouw heeft gewerkt.

Geneviève overleed op 31 augustus 1970 in Brussel. Haar echtgenoot stierf enkele maanden later op 9 december 1970, hij bereikte de leeftijd van 81 jaar.

Het tweede kind van baron Reynold von Haeften, die in Argentinië aan de slag ging als diplomaat, en Beatrice van Ypersele de Strihou, dat niet mee ging naar Argentinië was zoon Frédéric Marie Joseph Emanuel Armand von Haeften, die in Antwerpen geboren werd op 28 november 1893. Frédéric kon niet met zijn moeder meegaan naar Argentinië omdat hij vrijwillig in dienst van het Belgische leger was gegaan om het land te beschermen tegen het dreigende oorlogsgevaar. In 1914 was hij gelegerd in het Fort de Marchovelette bij Boninne in de omgeving van Namen. Hij sneuvelde op 23 augustus 1914 tijdens een bombardement van het fort, waarbij nog 19 andere slachtoffers vielen.

Fort de Marchovelette

Er gingen met moeder Beatrice slechts drie kinderen mee naar Argentinië, terwijl zij toch zes kinderen had gebaard. Haar vijfde kind was dochter Marie Elisabeth Constance Josephine, die op 13 september 1899 in Varemme werd geboren. Marie is jong gestorven, in ieder geval voor 1913.

De andere drie kinderen gingen wel mee naar Argentinië. Dochter Yolande Marie Beatrice Josefine kwam in Varemme ter wereld op 5 september 1895. In Argentinië trad zij in het huwelijk met Alonso Primitivo. Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren, vier dochters en twee zonen. Yolande overleed in Buenos Aires in 1950. Zij werd 55 jaar oud. Haar stoffelijke resten werden begraven in Olivos in de provincie Buenos Aires.

Raymond Gaston Antoine Louis von Haeften

Raymond Gaston Antoine Louis von Haeften was het vierde kind van Reynold en Beatrice. Hij aanschouwde het eerste levenslicht ook in Varemme op 28 januari 1897. De baron trouwde in Argentinië op 4 augustus 1921 met Celina Anna Dupuy, die in Cuel Suarez in Argentinië geboren werd op 25 april 1901. Zij was een dochter van Adolfo Dupuy en Celina O’neill. Raymond en Celina werden de ouders van zes kinderen, vier zonen en twee dochters. Raymond overleed in Buenos Aires in 1980, hij was toen 83 jaar oud. Celina bereikte de respectabele leeftijd van 100 jaar. Aan haar leven kwam een einde op 25 oktober 2001. Haar stoffelijke resten zijn gecremeerd in Cuel Suarez in Argentinië.

Het jongste kind van Reynold en Beatrice was dochter Antoinette Cecile Marie Hermance von Haeften van 16 juli 1901. Zij kwam ter wereld in Grand Begend bij Brussel. Zij gaf haar ja-woord aan de heer Iborra van wie ik de voornamen niet ken. De baronesse baarde, voor zover mij bekend, slechts een kind, een dochter die de naam Antonieta kreeg. De ouders van Antonieta hebben in Neuquén in Argentinië gewoond. Wanneer haar ouders zijn overleden weet ik niet.

Reynold Marie Joseph Jules von Haeften, de stamvader van de Argentijnse tak van de Belgisch-Duitse familie Von Haeften, is overleden in Buenos Aires op 27 juli 1927. Zijn echtgenote Beatrice Josephinja Louisa van Ypersele de Strihou blies haar laatste ademtocht uit in San Andrès in Argentinië op 17 februari 1953. Zij bereikte de leeftijd van 83 jaar Met de kinderen en de latere kleinkinderen van Reynold en Beatrice had deze tak van de familie Von Haeften vaste voet in Argentinië.

 

Tiel, 1 november 2022


 


 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten