Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 23 november 2023

Genealogisch blog 724

 

Isaac Koopman (724)

Isaac Koopman was een zoon van Hijman Koopman (1851-1890) en Mietje de Haas (1850-1938). Isaac had een oudere broer, die Mozes (1872-1942) heette. Na Isaac schonk moeder Mietje nog het leven aan zes andere kinderen, twee jongens en vier meisjes. Isaac werd geboren in Amsterdam op 4 maart 1876.

De eerst volgende feiten over het leven van Isaac staan te boek in het Amsterdamse Militieregister. In dat register staat over hem op 11 december 1895 vermeld, dat hij een ovaal gezicht had, blauwe ogen en donkerblond haar en dito wenkbrauwen. Zijn lengte bedroeg 1.64 m. Men vond hem geschikt voor de militaire dienst. Isaac werd ingedeeld bij het 7e Regiment Infanterie. Zijn diensttijd eindigde officieel op 31 juli 1911, toen hij definitief ontslag kreeg. In het militieregister is als zijn beroep koopman vermeld.

Archiefkaart Amsterdam Isaac Koopman

Op het einde van de 19e eeuw werkte Isaac vrijwel zeker als knecht in de groentewinkel van zijn latere schoonouders Wolf Jacobs en Dina Brilleslijper in de Vrolikstraat in Amsterdam. In de zaak van Wolf Jacobs moet Isaac diens dochter Schoontje hebben leren kennen. De vonk sloeg over en op 8 maart 1899 trouwden Isaac Koopman en Schoontje Jacobs in het stadhuis van Amsterdam. Bij die plechtigheid waren Albert Johannes Imcken, Cornelis Kleis Lanting, Ludovicus Johannes Libert en Jan Schubart de getuigen. Schoontje kwam op deze wereld op 20 mei 1875 in Amsterdam.

Na hun huwelijk hebben Isaac en Schoontje een tijdje in Bussum gewoond. Daar kwam hun oudste kind, dochter Mietje, op 4 augustus 1899 ter wereld. Van de kinderen van Isaac en Schoontje die de volwassen leeftijd hebben bereikt, is alleen dochter Dina van 28 mei 1908 niet in de vernietigingskampen van der nazi’s vermoord. Dina, getrouwd met bakker Hijman Elzas, overleed in Amsterdam op 5 mei 1938. Na haar overlijden hertrouwde Hijman Elzas met Sara Boeken.

Overlijdensbericht Dina Koopman

De overige acht kinderen van Isaac Koopman en Schoontje Jacobs en hun partners en hun in totaal veertien kinderen werden ofwel in de gaskamers van Auschwitz ofwel in Sobibor vermoord. Slechts twee kleinkinderen van Isaac en Schoontje, baby’s nog, hebben de oorlog overleefd.

Elders in dit Genealogisch blog heb ik het een en ander verteld over de kinderen en kleinkinderen van Isaac en Schoontje.

Zoals de bovenstaande archiefkaart aangeeft werden Isaac en Schoontje de ouders van elf kinderen. Er zijn bronnen die vermelden, dat ze maar negen kinderen hebben gekregen. Dat is een onjuiste weergave van de feiten. Wel is het zo, dat oudste dochter Mietje en hun op een na jongste zoon Jacob beiden op jeugdige leeftijd zijn overleden. Het ligt daarom voor de hand, dat deze kinderen in een aantal bronnen niet meegeteld werden.

Per 1 september 1934 kreeg Isaac van de Gemeente Amsterdam een ventvergunning om in het centrum van de stad groeten en fruit te verkopen. Isaac woonde toen met zijn gezin in de Vrolikstraat 297, het adres waar de groentewinkel van zijn schoonouders gevestigd was. Niet veel langer daarna hebben Isaac en Schoontje de zaak van de ouders van Schoontje overgenomen. In 1940 heeft de Amsterdamse politie op last van de Duitsers een lijst gemaakt met winkels van joodse eigenaren. Op deze lijst komen Isaac en Schoontje voor als eigenaren van de groentezaak op het adres Vrolikstraat 297.

Marktkaart Isaac Koopman

Het is niet duidelijk wanneer Isaac Koopman en Schoontje Jacobs precies door de nazi’s zijn opgepakt. Zeker is, dat beiden op 4 december 1942 in Westerbork op de trein naar Auschwitz moesten stappen samen met 809 andere gevangenen. In Auschwitz-Birkenau werden Isaac en Schoontje direct na aankomst in de gaskamers vermoord.

Naambordjes voor Isaac Koopman en Schoontje Jacobs

In de vernietigingskampen van de nazi’s werden 2800 bewoners uit de Amsterdamse Oosterparkbuurt vermoord. Tijdens de herdenkingen op 4 mei tussen 2012 en 2020 hebben huidige buurtbewoners de naambordjes voor Isaac Koopman en Schoontje Jacobs bij hun voormalige adres neergelegd en hebben hen op die wijze symbolisch naar huis gebracht. Jaarlijks liggen de naambordjes van alle 2800 slachtoffers nu op 4 mei op het Kastanjeplein, midden in de wijk.

 

Tiel, 23 november 2023

Geen opmerkingen:

Een reactie posten