Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zondag 24 december 2023

Genealogisch blog 732

 

Kerst 2023

Enkele dagen geleden onthulde Het Parool, dat de voormalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) na de Tweede Wereldoorlog leden van het Auschwitz Comité, die waren teruggekeerd uit de vernietigingskampen, bespioneerde. Zij zouden extremisten zijn geweest en een potentieel gevaar voor de democratie. De BVD infiltreerde in het Auschwitz Comité en deed uitvoerig van verslag van de vergaderingen van het comité, waar niet veel meer besproken werd wie wat zou doen bij een eerstvolgende herdenking. De BVD reisde zelfs mensen na die terugkeerden naar Auschwitz om te gedenken en om hun wonden te helen.

Het Parool, d.d. 23-12-2023

Toen ik hiervan hoorde, schaamde ik me diep Nederlander te zijn. Hoe verdorven was ons politieke systeem destijds, dat mensen, die de afschuwelijkste traumatische ervaringen in de kampen achter de rug hadden gezien werden als extremisten en een gevaar voor de democratie. Natuurlijk was het zo, dat voor en tijdens de oorlog veel joden in de grote steden sympathie koesterden voor het communisme, en zelfs lid waren van de Communistische Partij. Vrijwel niemand van hen overleefde de oorlog. De enkeling die wel uit de kampen terugkwam, moest in het reine zien te komen met de eindeloze trauma’s van de kampen. Deze mensen zouden een bedreiging voor de democratie vormen? Laat me niet lachen.

Natuurlijk is dit geen op zichzelf staande zaak. Na de Tweede Wereldoorlog in de periode van de Koude Oorlog was iedereen die ook maar enigszins communistische ideeën had onderwerp van onderzoek door de BVD. Ik heb daar zelf mee te maken gehad, toen ik in 1969 een brief schreef aan de burgemeester van Amersfoort, waarin ik betoogde geen zin te hebben om in dienst te treden bij de Bescherming Bevolking (BB). Ik heb daarover uitvoerig verteld in Genealogisch blog 164 van 6 maart 2017. Ook ik werd door de BVD in de gaten gehouden, zo bleek.

Ver voor de oorlog was de trend al gezet. Hitler c.s. zagen in “de Jood” de absolute oorzaak van alle ellende waarmee Duitsland na de verloren Eerste Wereldoorlog te maken had. Het was toen al veel makkelijker de joden als groep te bestempelen als oorzaak van het kwade, dan te erkennen, dat politieke en economische omstandigheden de oorzaken waren van de teloorgang van het Avondland.

Het hoort blijkbaar bij (extreem) rechtse politici om bepaalde groepen in de samenleving aan te wijzen als de schuld van de problemen waarmee het land te maken heeft. Voor de oorlog waren dat de joden, in de tijd van de Koude Oorlog moesten de communisten het ontgelden. Tegenwoordig zijn de migranten de zondebok. Zij zijn de schuld van de huizencrisis, van de crisis in de gezondheidszorg, van het geweld op straat, en ga zo maar door. Het is zo makkelijk te vergeten, dat al die crises waarmee we te maken hebben gevolgen zijn van politieke keuzen, die de afgelopen jaren onder leiding van Mark Rutte zijn gemaakt. Daar kan geen immigrant wat aan doen. Te gemakkelijk gaan we eraan voorbij, dat veel van die migranten gewoon nodig zijn om onze samenleving draaiend te houden dan wel dat ze gevlucht zijn voor oorlog en geweld. We hebben zelf onvoldoende kenniswerkers, in de agrarische industrie, toch altijd het paradepaartje van de Nederlandse economie, doen alleen nog immigranten oogstwerkzaamheden. Zij willen nog in onze slachterijen werken, blij als ze zijn een bijdrage te kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving.

Ik heb me enorm verbaasd over de gigantische ruk naar rechts bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer. Rechtse politici hebben met veel succes de angst voor de immigrant aangewakkerd. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt, dat die angst voor de immigrant de oorzaak is geweest van de ruk naar rechts.

Hou me te goede. Ik weet ook wel, dat onder de migranten een bepaald klein percentage gelukzoekers zit, die eigenlijk geen enkele reden hebben om hiernaar toe te komen. Zij komen uit veilige landen en hebben hier niets te zoeken. Maar doet zich met deze mensen niet een beetje voor waarvoor mijn vader in de jaren ’60 al waarschuwde na zijn reis door Afrika? Hij betoogde toen, dat de mensen uit Afrika massaal naar Europa zouden komen, wanneer wij er niet in zouden slagen ze met onze ontwikkelingshulp op een zodanig economisch niveau te brengen, dat ze geen reden zouden hebben de welvaart te gaan halen.

De geschiedenis herhaalt zich. Eerst waren het de joden, toen de communisten, nu de immigranten. Weer is er een zondebok, zodat we niet hoeven na te denken over onze eigen politieke fouten. Het is spijtig, dat er geen bevlogen politicus is, die ons een andere maatschappij voorhoudt, een maatschappij waarin we beter naar elkaar omkijken, een maatschappij waar eerlijk delen en niet graaien de norm is, een maatschappij die niet draait om ik maar om wij, een maatschappij die afstand durft te doen van die economische bedrijvigheid die niet meer past in een hoogontwikkelde samenleving. Hoe fijn zou het niet zijn, dat we tot het inzicht komen, dat je voor je welzijn geen drugs nodig hebt. Dat scheelt enkele tientallen doden per jaar.

 

Alexei Ogrintchouk

Gisteren zijn we naar Arnhem geweest om in Musis te luisteren naar de 5e Symfonie van Gustav Mahler (1860-1911), uitgevoerd door Phion onder bezielende leiding van de Nederlands-Russische chef-dirigent Alexei Ogrintchouk. Het is een kleine traditie van ons om met de Kerst een uitvoering van een van de symfonieën van Mahler bij te wonen. Wat een feest was het gisteravond, zoals zo vaak bij de Vijfde van Mahler. Met deze symfonie trad de componist uit zijn comfortzone waardoor de zon definitief doorbreekt in de speelse finale. We waren tot tranen toe geroerd, eerst twee sombere delen, daarna het liefdevolle derde deel met alleen strijkers en een harp en tenslotte de vreugdevolle laatste twee delen.

We zouden eens vaker naar de Vijfde van Mahler moeten luisteren!

Ik wens mijn lezers vreugdevolle kerstdagen en een “zonnig” nieuwjaar.

 

Tiel, 24 december 2023

Geen opmerkingen:

Een reactie posten