Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 6 maart 2024

Genealogisch blog 747

 

Melkboer

Ik heb het in dit Genealogisch blog al eerder betoogd: bloggen over genealogie is erg goed voor het onderhoud van de stambomen van de families die je onderzoekt. Sterker nog: je doet ontdekkingen bij het nadere onderzoek, die leiden tot uitbreiding van je stambomen en tot verrijking daarvan.

De afgelopen dagen vatte ik het plan op om een blog te schrijven over Maria Johanna Welling uit Nijmegen. Zij was het derde kind van Hendrik Welling (1871-1948) en Maria Johanna Daniels (1875-1947). Dochter Maria Johanna werd in Rotterdam geboren op 26 januari 1900; zij kreeg de roepnaam Marie. Het is duidelijk, dat Marie vernoemd is naar haar moeder. Hendrik Welling en Maria Johanna Daniels hadden hun tweede kind, eveneens een dochter, al de namen Maria Johanna gegeven. Dit meisje en haar tweelingzusje Ida Johanna overleden al twee maanden na haar geboorte op 24 september 1898 in Rotterdam, waar het gezin toen nog woonde.

Geboorteakte Maria Johanna Welling

Om een volwaardig verhaal over Marie te kunnen schrijven, heb ik een paar dagen lang het internet afgespeurd naar meer gegevens over haar. Dat leidde niet alleen tot meer gegevens over haar, maar ook tot een flink aantal nieuwe en aanvullende gegevens over het gezin van Hendrik Welling en Maria Johanna Daniels.

In Genealogisch blog 416 van 9 januari 2020 met de titel “Tien Engeltjes” liet ik weten, dat Hendrik en Maria Johanna de ouders waren geworden van dertien kinderen. Door mijn onderzoek van de afgelopen dagen moet ik dat aantal bijstellen. Moeder Maria Johanna Daniels heeft uiteindelijk het leven geschonken aan achttien kinderen, van wie er twaalf niet ouder werden dan maximaal tien jaar, terwijl slechts zes kinderen de volwassen leeftijd bereikten en zelf een gezin stichtten. Ook ontdekte ik, dat een aantal zonen werkzaam is geweest als terrazzowerker. De werkzaamheden van een terrazzowerker bestaan uit aanbrengen van een mix van cement, zand, pigment of stukjes marmer op vloeren, trappen en kastjes om duurzame en decoratieve oppervlakten te verkrijgen. De mannen werkten waarschijnlijk in de steenhouwerij van de schoonvader van een van hen.

In 1901 werd vader Hendrik Welling door het spoorbedrijf waar hij werkte overgeplaatst van Rotterdam naar Nijmegen. De kleine Marie groeide dus op in Nijmegen, ze ging daar naar school en kreeg kennis aan de melkboer Antonius Albertus Jacobs. Antonius kwam ter wereld in Elst op 11 juli 1897. Zijn ouders waren Nicolaas Johannes Jacobs en Grada Everdina van Vorselen. Bij de voltrekking van het huwelijk tussen Marie en Antonius waren Gerardus Weijmans en haar broer Arnoldus Welling de getuigen. Een bijzonderheid bij het huwelijk van Marie en Antonius was de tussenkomst van de kantonrechter. Die verleende toestemming voor het huwelijk aangezien Antonius van zijn vader geen toestemming kreeg voor het huwelijk. De ouders van Antonius waren dan ook niet aanwezig bij de plechtigheid op het Stadhuis van Nijmegen.

Antonius was, zoals gezegd, melkboer. Hij had zijn zaak vermoedelijk op de hoek van de Dobbelmanstraat en de Hertstraat. Het gezin woonde boven de winkel. Antonius bracht met zijn hondenkar ook de melk bij zijn klanten thuis.

Iets meer dan een jaar na de sluiting van hun huwelijk kondigde het eerste kind van Marie en Antonius zich aan, een dochter die zij de namen Maria Johanna Antonia gaven bij haar geboorte op 12 februari 1926. Nog dezelfde dag ontving het meisje het doopsel. Maria had de respectabele leeftijd van 95 jaar bereikt, toen zij in Zutphen overleed op 23 juli 2021.

Weer een jaar later schonk moeder Marie het leven aan haar tweede kind, dit keer een zoon. De jongen kreeg de naam Antonius. Hij aanschouwde het eerste levenslicht in Nijmegen op 17 februari 1927. Ook Antonius bereikte een respectabele leeftijd. Toen hij in Nijmegen overleed op 6 december 2018, was hij 91 jaar.

In augustus 1931 baarde moeder Marie nog een zoon, over wie mij verder niets bekend is.

Huwelijksakte Welling x Van Lierop

Het was voor Marie en haar kinderen een grote schok, toen Antonius Albertus Jacobs in Nijmegen overleed op 15 maart 1936. Nog geen jaar later hertrouwde Marie met de toen 46-jarige Albertus van Nierop. Albertus was een zoon van Gerardus van Lierop en Petronella Daniels. Hij kwam ter wereld op 17 februari 1890 in Hees, toen nog een landelijk dorp even ten westen van Nijmegen. Hees genoot vroeger enige bekendheid, omdat circusdirecteur Oscar Carré (1845-1911) in de zomermaanden er woonde in villa “Welgelegen”.

Bij het huwelijk van Maria Johanna Welling en Albertus van Lierop waren de getuigen de broers van Marie Arnoldus en Hendrik. In 1939 werd het leven van Marie en Albertus verrijkt met de geboorte van een dochter.

Albertus van Lierop, die veelal werkzaam was als los arbeider, blies zijn laatste adem uit in Nijmegen op 6 januari 1956 om 19.45 uur. Hij was toen 65 jaar. Maria Johanna Welling overleefde haar tweede man 15 jaar. Aan haar leven kwam een einde in juli 1971. Ze bereikte de leeftijd van 71 jaar.

********************

Het moge de lezer duidelijk zijn, dat ik inmiddels beschik over een aardige hoeveelheid gegevens omtrent Hendrik Welling en Maria Johanna Daniels en hun kinderen. Over de daarop volgende generaties heb ik eigenlijk nauwelijks gegevens. Daarom wil ik de lezers van dit Genealogisch blog uitnodigen mijn data aan te vullen met gegevens over de kleinkinderen en achterkleinkinderen van Hendrik Welling en Maria Johanna Daniels. Ik ga met eventuele nieuwe gegevens om volgens de regels die daarvoor binnen de genealogie gelden. Bij voorbaat dank voor de medewerking. En nou maar hopen….

 

Tiel, 6 maart 2024

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten