Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 23 juni 2021

Genealogisch blog 551

Arts, uroloog

Het dorp Kerkwerve ligt midden op het voormalige Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland. Het dorp ligt iets ten noordwesten van Zierikzee. Op 1 januari 2020 telde Kerkwerve 985 inwoners. Tot 1961 was Kerkwerve een zelfstandige gemeente. Kerkwerve is rond 1200 ontstaan bij de bedijking van Schouwen. Tot 1997 maakte Kerkwerve deel uit van de gemeente Middenschouwen.

Kaart Schouwen-Duivenland

In een boerderij bij Kerkwerve kwam Adriaan Berman ter wereld op 14 januari 1892 om 19.00 uur. Adriaan was een zoon van landbouwer Johannes Berman en Adriana Boogerd. Toen Johannes Berman de geboorte van zijn zoon Adriaan op het Gemeentehuis ging aangeven, waren daarbij Hermanis Bongaards en Jan Evertse de getuigen.

Na de lagere en de middelbare school ging Adriaan medicijnen studeren. Als lid van de Nederlands Hervormde Kerk deed hij dat vanzelfsprekend aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens zijn studie heeft Adriaan een tijdje op kamers in de Watergraafsmeer gewoond. Na zijn studie medicijnen vestigde hij zich in ’s Gravenhage. Als arts specialiseerde hij zich verder in de urologie en promoveerde op dat vakgebied.

Toen Adriaan 30 jaar oud was, trad hij in het huwelijk met jonkvrouw Carolina Wilhelmina van Haeften op 10 januari 1923. De voltrekking van de huwelijksplechtigheid vond plaats in Amsterdam, waar Adriaan toen nog woonde. Bij het sluiten van het burgerlijk huwelijk waren Maarten Boogerd en Diederik Henry Peletier de getuigen. 

Carolina Wilhelmina van Haeften was het enige kind van jonkheer Adriaan Willem van Haeften (1870-1921) en diens eerste vrouw Geertje Pott (1870-1967). Het huwelijk van Adriaan Willem en Geertje werd ontbonden door een vonnis van de Arrondissements Rechtbank van ’s Gravenhage op 27 oktober 1903. Zowel Adriaan Willem als Geertje zijn daarna hertrouwd, Adriaan Willem met Maria Hartveldt in 1905, en Geertje met Henri Marinus van Straaten. Echter, ook beide tweede huwelijken hielden geen stand en eindigden weer in een scheiding.

Carolina Wilhelmina van Haeften werd geboren in Oude Pekela op 18 december 1894. Toen haar geboorte op het Gemeentehuis werd aangegeven, waren daarbij haar grootvader Willem Wiardus Pott en Jan Scherphuis de getuigen. Tot aan haar huwelijk met Adriaan Berman heeft Carolina op verschillende plaatsen in Nederland gewoond, onder meer in Stompwijk en Warnsveld en Nijmegen. Na de voltrekking van hun huwelijk gingen Adriaan en Carolina op de Tapijtweg 13 in ’s Gravenhage wonen. Daar oefende Adriaan zijn praktijk als arts uit.

Caroline raakte zeer snel na de sluiting van haar huwelijk in verwachting, op 14 oktober 1923 schonk zij het leven aan een zoon, die van zijn ouders de naam Adriaan kreeg, een veelvoorkomende naam in de familie Berman, maar ook in de familie Van Haeften. De kleine Adriaan kreeg op 29 november 1926 een broertje, die de namen Carel Wilhelm kreeg. Over de levensloop van de beide jongens heb ik tot nu toe niets kunnen vinden.

Na verloop van jaren boterde het niet meer tussen Adriaan Berman en Carolina Wilhelmina van Haeften. Een scheiding, geregistreerd op 10 maart 1939, was het gevolg. Na de scheiding verhuisde Carolina naar de Laan van Nieuw Oosteinde in Voorburg, waar ze bleef wonen tot aan haar overlijden.

Vijf jaar na de scheiding van Carolina hertrouwde Adriaan Berman met Jacoba Holthuis op 15 december 1944. Over de tweede vrouw van Adriaan Berman heb ik geen bijzonderheden kunnen achterhalen.

Overlijdensbericht Jkvr. Carolina Wilhelmina van Haeften

Carolina Wilhelmina van Haeften overleed in Voorburg op 13 juli 1947 ‘s morgens om 10.00 uur. Ze was toen 52 jaar oud. Vier dagen later heeft haar crematie in stilte plaats gevonden. Aan het leven van Adriaan Berman kwam een einde in 1972. Hij overleed in ’s Gravenhage op 8 maart van dat jaar. Hij bereikte de leeftijd van 80 jaar.

 

Tiel, 23 juni 2021

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten