Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 16 maart 2022

Genealogisch blog 617

Burgemeester van Hasselt

De Nederlandse plaats Hasselt ligt in de provincie Overijssel aan het Zwarte Water en de Dedemsvaart. In de Middeleeuwen behoorde Hasselt tot de Hanzesteden en was het een religieus centrum voor katholieken. In het Rampjaar 1672 werd de stad zwaar beschadigd door de troepen van de Bisschop van Münster. De provinciestad telt tegenwoordig een kleine 8000 inwoners. Sinds 2001 vormt Hasselt met Genemuiden en Zwartsluis de gemeente Zwartewaterland.

Hasselt, foto NIMH


Tussen 1680 en 1687 was Casijn Ulger burgemeester van Hasselt. Na de verwoestingen die de troepen van de Bisschop van Münster is 1672 hadden aangebracht, was er voor Casijn als burgemeester veel werk te doen. Over de rest van zijn werkzaamheden als burgmeester van Hasselt heb ik geen nadere informatie kunnen vinden.

Wie was deze Casijn Ulger? Jammer genoeg zijn er maar een paar dingen over hem bekend. Over zijn geboorte jaar bestaat onduidelijkheid, want het precieze jaar is niet bekend. Uit het feit, dat hij rond 25 jaar oud was, toen hij in 1678 in het huwelijk trad met Elisabeth Agnes van Haeften, kunnen we afleiden, dat hij tussen 1650 en 1655 geboren moet zijn. In 1678 trouwde jonker Casijn met Elisabeth Agnes van Haeften, die in 1653 werd geboren als dochter van Willem van Haeften tot Putten en Johanna van der Beecke. Elisabeth was de jongste van vier kinderen, zij groeide op in Huis Putten en Puttenstein bij Elburg. De verbintenis tussen Casijn Ulger en Elisabeth Agnes van Haeften vond plaats onder huwelijkse voorwaarden.

Voor zover mij bekend, kregen Casijn Ulger en Elisabeth Agnes van Haeften alleen een dochter, die ze Machteline Geertruid noemden. Machteline overleed in 1750.

In 1637 beleende zwager Johan van Haeften tot Putten Casijn Ulger met het goed Groot Everinklo in de buurtschap Tongeren in het schoutambt Wijhe.

Toen Casijn Ulger het ambt van burgemeester had neergelegd, raakte hij betrokken bij de erfrechtelijke afhandeling van een huis met erf in Kampen. De weduwe Mechteld Agnes Schaep erkende geld schuldig te zijn aan de familie van Haeften tot Putten en gaf aan het huis in Kampen als onderpand te stellen. Na de dood van Casijn vestigde de voogd van zijn kinderen een rente van 95 gulden ten behoeve van Johan Hendrik van Benthem, de secretaris van Hasselt en de tweede echtgenoot van Elisabeth Agnes van Haeften, die met haar broer Robert eigenaar was geworden van de helft van het huis Putten. Beiden droegen hun deel van huis Putten over aan Mechteld Schaep, die de weduwe was van hun broer Johan van Haeften tot Putten. Kort voor haar tweede huwelijk deed Elisabeth Agnes nog haar aandeel in een hoeve bij Kampen van de hand door die te verkopen aan Franciscus Hanius en diens vrouw Anna Justina van der Elburge.

Zoals al opgemerkt trad Elisabeth Agnes na het overlijden van Casijn Ulger in het huwelijk met de gemeentesecretaris van Hasselt Johan Hendrik van Benthem. Het wettelijk huwelijk werd gesloten op 9 april 1692. Johan werd geboren in 1653. Hij was een zoon van Hendrik van Benthem en Thimanna Podt. De voltrekking van de kerkelijke huwelijksplechtigheid vond op 24 april 1692 plaats in de kerk van Rouveen, waar vandaan Johan Hendrik afkomstig was, terwijl Elisabeth Agnes in Hasselt woonde. In het huwelijksregister van de kerk van Rouveen, dat meer naar het oosten ligt bij Staphorst, staat:  

"Jan Hendrick van Benthem & Elisabeth Agnis van Haaften

zijn in den houwelijcken state bevestigd op Rouveen den 24ste April 1692 nae dat zij haars kerckelijcken attestatien van Hasselt getoont hadden".

Uit het huwelijk van Elisabeth Agnes en Johan Hendrik kwamen twee kinderen voort. Zoon Frederik Hendrik van juli 1692 overleed op 12 mei 1754 en werd vier dagen later in Zwolle begraven. Dochter Catharina Elisabeth, gedoopt op 4 december 1695, was gehuwd met de predikant Zacharias Spies. Catharina Elisabeth en Zacharias waren de eigenaars van logement “het Rode Hart” in de Hoogstraat in Hasselt.

Hoogstraat in Hasselt

Het logement was al geruime tijd in handen van de familie Van Benthem, evenals andere herbergen. Na de dood van haar man verkocht Catharina Elisabeth in 1747 het logement aan Anthonij van Veen. Het logement had inmiddels een andere naam gekregen en heette sindsdien “De herderin”. Catharina Elisabeth van Benthem stierf in 1750.

Uit gegevens van het Historisch Centrum Overijssel valt op te maken, dat Johan Hendrik van Benthem niet alleen secretaris van Hasselt is geweest maar ook burgemeester. Vreemd genoeg komt hij als zodanig niet voor op de lijst van burgemeesters van Hasselt op Wikipedia. In die lijst valt op, dat er in de periode tussen 1687 en 1704 geen burgemeesters worden vermeld. Het zou dus goed zo geweest kunnen zijn, dat Johan Hendrik van Benthem het burgemeestersambt van Hasselt in die periode heeft vervuld en daarmee Casijn Ulger opvolgde. Maar hard bewijs is daar vooralsnog niet voor.

Voor zowel Johan Hendrik van Benthem als Elisabeth Agnes van Haeften staat als jaar van overlijden 1709 geregistreerd. Beiden waren bij overlijden even oud, nl. 56 jaar, beiden zullen ook in Hasselt begraven zijn. Daarmee kwam er voor een deel een einde aan de Puttense tak van de familie Van Haeften.

 

Tiel, 16 maart 2022


 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten