Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 3 januari 2023

Genealogisch blog 674

Jacobus Cornelis van Haeften en Elisabeth Helena Widman

Jacobus Cornelis (Jacobus) van Haeften werd geboren op 17 januari 1891 in het ouderlijk huis aan de Anjelierstraat in de Jordaan in Amsterdam. Jacobus was de tweede zoon van Johannes Jacobus Van Haeften en Johanna Alberts. Jacobus had een oudere broer, die Johannes Martinus heette en die ter wereld kwam in 1888. Na Jacobus baarde moeder Johanna nog drie zonen: Hendrik Johannes (1892-1969), Johan (1899-1903) en Johan (1904-1978). Vader Johannes verdiende de kost als bakker.

Jacobus Cornelis van Haeften, die toen werkte als sigarenmaker, ontving in 1910 de oproep om gekeurd te worden voor militaire dienst. Bij de keuring bleek Jacobus een lengte van 1.58 m. te hebben. Hij werd ingedeeld bij het 7e Regiment Infanterie.

Na zijn diensttijd was Jacobus op 16 oktober 1913 getuige bij het huwelijk van zijn oudste broer Johannes Martinus met Eliza Germina Storm (1889-1973). Naar ik aanneem kreeg Jacobus kort daarna zelf verkering met Elisabeth Helena (Elisabeth) Widman. Jacobus veranderde van baan en ging als postbode bij de PTT aan de slag. Jacobus was 26 jaar en Elisabeth 25 jaar oud, toen zij elkaar het ja-woord gaven in het Amsterdamse Stadhuis op 12 juli 1917.

Huwelijksakte Van Haeften x Widman

Elisabeth Helena Widman zag het eerste levenslicht in het ouderlijk huis aan de Binnen Vissersstraat in Amsterdam op 3 juli 1892. Haar ouders waren Theodoor August Matthijs Widman en Gesina Antoinetta Barends. Bij de voltrekking van het huwelijk van Jacobus en Elisabeth waren de getuigen haar oom Jacobus Barends en Hendrik Jacob Spoelder, die eveneens brievenbesteller was.

Op 7 juni 1918, net geen jaar na de voltrekking van hun huwelijk, diende het eerste kind van Jacobus en Elisabeth zich aan. De oudste van hun drie zonen werd geboren op 7 juni 1918. Ze gaven hem de namen Jacobus Cornelis, net als zijn vader. Na de lagere school ging de jonge Jacobus naar de Nijverheidsschool om zich daar te bekwamen in (de theorie van) het autovak. Na zijn opleiding ging hij als automonteur en chauffeur aan de slag.

In 1937 moest de jonge Jacobus opkomen voor de keuring voor militaire dienst. Hij had toen een lengte van 1.80 m., en was daarmee aanzienlijk groter dan zijn vader, en hij had een gewicht van 60 kg. Hij hoefde niet daadwerkelijk in dienst vanwege problemen met zijn rechteroog.

Jacobus Conelis van Haeften jr.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Jacobus als dwangarbeider in Duitsland gewerkt. Na de oorlog, om precies te zijn op 12 juli 1951, trad Jacobus in het huwelijk met de Friezin Geertje van den Berg, die geboren was in Harlingen op 1 mei 1918. Geertje, van beroep kostuumnaaister, was een dochter van Reindert van den Berg en Trijntje Pieksma.

Jacobus en Geertje verhuisden op 18 juni 1953 naar het Jacob Frankhof 8 huis in Amsterdam. Hun huwelijk bleef kinderloos. Lang heeft het huwelijk van Jacobus en Geertje echter niet geduurd. Jacobus overleed op 6 februari 1958, hij was toen pas 39 jaar oud. Zijn stoffelijke resten werden ter aarde besteld op de Amsterdamse begraafplaats Vredenhof.

Geertje van den Berg is nooit hertrouwd na het overlijden van Jacobus. Zij stierf op 81-jarige leeftijd op 24 februari 2000. Ook zij werd begraven op Vredenhof.

De tweede zoon van Jacobus Cornelis van Haeften en Elisabeth Helena Widman kreeg van zijn ouders de voornamen Theodorus August Matthijs. Ze vernoemden hem daarmee naar zijn grootvader van moederskant. Theodorus kwam ter wereld in Amsterdam op 25 mei 1920. Hij werd van beroep kantoorbediende in een sigarenhandel, nadat hij de MULO voltooid had en zich extra bekwaamd had in boekhouden.

In 1939 werd Theodorus gekeurd voor de militaire dienst. Bij de keuring kwam vast te staan, dat hij een lengte had van 1.66 m. en dat hij een gewicht had van 68 kg. Hij werd goedgekeurd voor de militaire dienst en wilde bij voorkeur ingedeeld worden bij de kustwacht in IJmuiden. Dat ging niet door. Hij kwam terecht bij de 2e Compagnie van het 1ste Bataljon Artillerie. Wel vond men hem geschikt voor de opleiding tot onderofficier. De Tweede Wereldoorlog gooide voorlopig roet in het eten.

Na de oorlog ging Theodorus aan de slag als boekhouder. Op 9 januari 1950 trad Theodorus in Kilbernie in het huwelijk met de Engelse Margaret McMillan. Margaret werd geboren op 27 oktober 1915 in Dalry in Engeland als dochter van Patrick McMillan en Rose Robinson. Het stel vestigde zich aanvankelijk in Amsterdam in de Van der Vijverstraat.

Begin 1953 verkaste het stel naar de Leuvenumseweg in Ermelo, omdat Theodorus als boekhouder werk had gevonden bij Defensie in legerplaats Ermelo. Na een tijd in de kazerne gewoond te hebben verhuisden Theodorus, zijn vrouw en hun dochter Rose naar de Kanostraat in Ermelo.

Voor de verhuizing naar Ermelo was dochter Rose Helena Agnes nog in Amsterdam geboren. Over haar is mij verder niets bekend. Theodorus August Matthijs van Haeften overleed in Apeldoorn in 1990. Hij bereikte de leeftijd van 70 jaar. Wanneer Margaret McMillan is overleden weet ik (nog) niet.

Overlijdensadvertentie Egbertus Herman van Haeften

Jacobus Cornelis van Haeften en Elisabeth Helena Widman gaven hun derde kind, ook een zoon, de namen Egbertus Herman. De jongen diende zich aan op 4 april 1922. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelden de Duitsers Egbertus als dwangarbeider te werk met nummer NL-SAA 7425744. Hij vertrok op 28 juli 1943 naar Duitsland. Ik ga ervan uit, dat de Duitsers blij waren met zo’n dwangarbeider als Egbertus, die als instrumentmaker in de bouw van vliegtuigen goed van pas kwam. Na de oorlog heeft hij zich verder ontwikkeld als vliegtuigbouwer, want in 1952 stond hij als zodanig geregistreerd. Op de laatste dag van augustus van 1952 ontving hij de Medaille van verdienste in goud bij de Nationale Orde van Ivoorkust. Waarom hij die onderscheiding gekregen heeft heb ik niet kunnen achterhalen. Ook niet wanneer hij in het huwelijk trad met P.Y. de Jonge. Uit het huwelijk van Egbertus met P.Y. de Jonge is, volgens mij, een kind zijn voortgekomen; de andere personen, genoemd in zijn overlijdensadvertentie lijken mij kleinkinderen. Egbertus, die in Katwijk a/d Rijn woonde, overleed na een lang ziekbed (in het ziekenhuis) in Leiden op 27 december 1983. Drie dagen later werden zijn stoffelijke resten gecremeerd in crematorium Ockenburgh in ’s Gravenhage. Egbertus bereikte de leeftijd van 61 jaar.

Keren we terug naar de ouders van de drie jongens. Hun moeder, Elisabeth Helena Widman, overleed op 68-jarige leeftijd in Amsterdam op 20 augustus 1960. Zij werd begraven op begraafplaats Vredenhof in Amsterdam. Vader Jacobus Cornelis van Haeften overleed 13 jaar later op Oudejaarsdag 1973. Ook zijn stoffelijke resten vonden hun laatste rustplaats op begraafplaats Vredenhof in Amsterdam.

 

Tiel, 3 januari 2023


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten