Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

zaterdag 14 januari 2023

Genealogisch blog 677

 

Over de verpleging van zuigelingen

Nicolaas Hoffer de Kanter promoveerde tot doctor in de geneeskunde aan de Universiteit van Leiden op 22 oktober 1858. De titel van zijn proefschrift luidde “Over de verpleging van zuigelingen”. Hij wilde met zijn proefschrift veranderingen aanbrengen in de slechte gewoonten, vooroordelen en dwalingen, waarmee de opvoeding van zuigelingen destijds gepaard ging. Hij betoogde:

“Hoe kan eene plant welig opgroeijen, later bloeijen en goede vruchten voortbrengen, wanneer men er geene nauwkeurige zorg voor draagt? De zuigelingen kan men ‘de lente der toekomst’ noemen; worden zij verwaarloosd, zij zullen of spoedig wegkwijnen of, bereiken zij al den zomertijd des levens, niet hunne volle kracht hebben, niet beantwoorden aan de verwachting, die men van hen gekoesterd heeft.”

Kort voor zijn promotie of kort erna vestigde Nicolaas zich als arts in Gouda.

Titelpagina van proefschrift Nicolaas Hoffer de Kanter

Nicolaas Hoffer de Kanter kwam ter wereld in Alphen a/d Rijn op 6 juli 1832 als zoon van industrieel Pieter Johannes de Kanter en Cornélie Vriesendorp. Over zijn volledige voor- en achternaam valt iets bijzonders op te merken. Hij noemde zich niet als zijn vader Nicolaas de Kanter, maar voegde tussen zijn voornaam en zijn achternaam “Hoffer” toe. Dat was een eerbetoon aan zijn grootmoeder van moederszijde, die Johanna Hoffer (1759-1824) heette en getrouwd was met Pieter de Kanter (1756-1820). In sommige officiële documenten is “Hoffer” een tweede voornaam van Pieter geworden. Duidelijk is, dat Nicolaas gek op zijn oma moet zijn geweest. Wanneer hij haar achternaam aan zijn eigen naam toevoegde is niet bekend.

Bijna zeven jaar na zijn promotie trad Nicolaas in het huwelijk met jonkvrouw Louisa Francisca van Haeften. De huwelijksplechtigheid vond plaats in Haarlem, destijds de woonplaats van Louisa, op 8 september 1865. Daarbij waren de getuigen Ontvanger der Belastingen Petrus Adrianus van Haeften (1805-1866), de vader van de bruid, en Luitenant ter Zee Adriaan Constant van Haeften (1830-1894), een broer van de bruid. Over beide getuigen schreef ik eerder in dit Genealogisch blog. Pieter en Louisa waren in Haarlem op 25 augustus 1865 in ondertrouw gegaan.

Louisa Francisca van Haeften

Louisa Francisca van Haeften werd geboren in Amersfoort op 8 november 1834 om 20.30 uur. Zij was de enige dochter van Petrus Adrianus van Haeften en Cornelia Jacoba Maria van Outhoorn (1795-1864). Zij had vier broers van wie er drie ouder waren dan zij en een jonger. Dankzij de inspanningen van haar grootvader Adriaan van Haeften (1766-1848) mocht Louisa zich jonkvrouw noemen.

Uit het huwelijk van Nicolaas Hoffer de Kanter en Louisa Francisca van Haeften, die zich in Gouda vestigden, zijn twee kinderen voortgekomen, twee jongens. De oudste van 17 maart 1868 kreeg de namen Pieter Johannes (Pieter) en werd daarmee vernoemd naar zijn grootvader van vaderszijde. De tweede zoon heette Adriaan Constant, een vernoeming naar zijn grootvader van moederszijde. Adriaan Constant werd geboren in Gouda op 25 februari 1870.

De kleine Adriaan Constant was nog net geen drie jaar, toen zijn vader Nicolaas Hoffer de Kanter op 27 januari 1873 overleed ten gevolge van tyfus, die toen heerste.. Nicolaas bereikte slechts de leeftijd van 40 jaar. Zijn stoffelijke resten werden begraven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendriklaan in Gouda. Na het overlijden van zijn broer werd Pieter de Kanter toeziend voogd over de jongens Pieter en Adriaan. 

Overlijdensadvertentie Nicolaas Hoffer de Kanter

Twee jaar na het overlijden van haar echtgenoot verhuisde Louisa, die voor haar huwelijk met Nicolaas Hoffer de Kanter in Haarlem woonde, naar Dordrecht, de bakermat van de familie De Kanter. De verhuizing vond plaats op 30 april 1875.

In Dordrecht ging oudste zoon Pieter naar het gymnasium. Na het gymnasium, dat hij overigens niet afmaakte, volgde Pieter, op advies van zijn oom Pieter, een particuliere opleiding tot kandidaat-notaris.in Steenwijk en Hoorn. In Amsterdam heeft hij korte tijd als kandidaat-notaris gewerkt, totdat zijn oom hem vroeg bij hem in de zaak, de Brandverzekeringsmaatschappij Holland in Dordrecht, te komen werken. In 1891 werd hij directeur van het bedrijf. Een jaar eerder was hij ook directeur van de Maatschappij tot het Nut van het Algemeen geworden.

Pieter Johannes de Kanter

In 1907 ging Pieter de politiek in. Hij werd gekozen in de gemeenteraad van Dordrecht en werd wethouder van onderwijs en financiën. Van 1909 tot 1922 was hij met een korte onderbreking lid van de Tweede Kamer voor de Liberale Unie. Hij verliet de Tweede Kamer omdat hij benoemd was tot directeur van NV Bank voor de Nederlandse Gemeenten. Ook in de Tweede Kamer had hij financiën in zijn portefeuille. Voor zijn werk in de Tweede Kamer verhuisde Pieter met zijn gezin naar ‘s Gravenhage

Voor zijn vele verdiensten werd hij enkele keren onderscheiden. In 1921 werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In die zelfde orde werd hij in 1939 commandeur. In 1950 ontving hij de Zilveren Anjer.

Pieter Johannes de Kanter trad op 25-jarige leeftijd in het huwelijk met barones Henriëtte Jacoba Johanna Collot d’Escury, die in Dordrecht geboren was op 22 mei 1870. Het paar kreeg drie kinderen. Echtgenote Henriëtte overleed in ‘s Gravenhage op 28 april 1942. Pieter Johannes de Kanter blies zelf zijn laatste adem uit op 16 mei 1953. Hij werd begraven op de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duin.

De jongste zoon van Nicolaas Hoffer de Kanter en Louisa Francisca van Haeften met de naam Adriaan Constant werd geboren in Gouda op 25 februari 1870. Adriaan ging werken in de financiële wereld en kwam terecht in de directie van de Haagse bank Fa. De Bas & Co.

Adriaan Constant de Kanter

Adriaan trouwde met Johanna Magdalena Dunbar op 23 februari 1899 in ’s Gravenhage. Johanna was een dochter van Derk Dunbar en Johanna Aleida Engelina Schimmelpenninck. De familie Dunbar kwam oorspronkelijk uit Schotland. Johanna Magdalena kwam ter wereld in Deventer op 21 augustus 1877. Adriaan en Johanna werden de ouders van twee kinderen.

Johanna Magdalena Dunbar

Adriaan Constant de Kanter overleed in Leidschendam op 25 april 1945. Aan het leven van Johanna Magdalena Dunbar kwam een einde op 23 juli 1971 in Voorburg.

Op het einde van haar leven is Louisa Francisca van Haeften weer terug verhuisd naar ’s Gravenhage. Daar overleed zij op 22 april 1906 ’s morgens vroeg om 3.30 uur. Haar stoffelijke resten werden drie dagen later begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duin in de hofstad.

 

Tiel 14 januari 2023

 


 


 



 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten