Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 2 augustus 2023

Genealogisch blog 702

Grootvaders broer

Mijn grootvader van moederskant, Henk Bosman van 1900 met de doopnamen Hendrikus Gregorius, was gek op zijn jongste broer Wouter van 1904. Hoewel ze destijds hemelsbreed niet ver van elkaar woonden, was het toch een hele reis om elkaar te zien. Dat kwam door het feit, dat Wouter in een boerderij woonde in dat deel van Utrecht, dat we tegenwoordig Leidse Rijn noemen. De boerderij van Wouter was gelegen aan de overkant van het Amsterdam-Rijn Kanaal zo ongeveer waar tegenwoordig de spoorbrug over het kanaal ligt, en omvangrijk industriegebied.

Vanuit Amersfoort, waar mijn grootouders woonde moest je met de trein naar Utrecht, dan met de bus en vervolgens met een pontje over het Amsterdam-Rijn Kanaal, al gauw een reis van een uur of twee. Toch ontmoetten de beide broers elkaar zo vaak mogelijk, hetzij in Amersfoort dan wel in Utrecht.

Met zijn jongere zus Annie van 1909 had mijn grootvader af en toe contact. Ik wist, dat hij nog een oudere broer had die Wim heette. Maar over Wim werd nauwelijks gesproken, omdat er met hem weinig tot geen contact was. In dit Genealogisch blog wil ik wat meer over grootvaders broer Wim vertellen.

Geboorteakte Wilhelmus Hendrikus Bosman

Wilhelmus Hendrikus (Wim) Bosman kwam in Baarn ter wereld op 11 september 1897 ‘s middags om 12.30 uur. Hij was het oudste kind van Frans Bosman en Antonia van de Weijden. In aanwezigheid van Pieter Heikamp en Sijmen Petrus Ottes heeft vader Frans de geboorte van zijn eerste kind aangegeven op 13 september 1897.

De enige mij bekende foto van Wim is de onderstaande schoolfoto, toen hij op de St.-Aloyisiusschool in de Kerkstraat in Baarn zat. De foto is vermoedelijk in 1909 gemaakt en bevindt zich in de beeldbank van de Stichting Groenegraf in Baarn.

Wim Bosman, nr. 23, op de lagere school

In 1918 werden Wim, zijn beide broers en hun zus ernstig op de proef gesteld door het overlijden van hun moeder. Zij overleed in Baarn op 28 december 1918. Wim zocht troost bij het meisje op wie hij verliefd was, Betje van der Veer. Betje raakte al gauw in verwachting en op 16 juli 1919 werd hun dochtertje Johanna geboren. Pas toen Wim en Betje elkaar in Laren het ja-woord gaven op 21 januari 1921 en officieel getrouwd waren, erkenden zij beiden hun dochtertje. Vijf dagen voor de sluiting van hun huwelijk waren Wim en Betje in ondertrouw gegaan. Betje werd in Laren geboren op 27 februari 1898. Haar ouders waren Johannes van der Veer en Anna Bon. Wim werkte als fabrieksarbeider, toen hij in het huwelijksbootje stapte.

Voordat hij met Betje trouwde moest Wim eerst zijn militaire dienstplicht vervullen. Tijdens zijn dienst is Wim een keer over de schreef gegaan, waarvoor hij eerst een nacht in de cel van het Utrechtse Huis van Bewaring heeft vastgezeten, alvorens hij op transport ging naar de strafinrichting in Veenhuizen om daar een tijdje te brommen.

Verzoek om W.H. Bosman een nacht in hechtenis te houden in Utrecht

Als oudste zoon was Wim getuige bij het tweede huwelijk van zijn vader met Dirkje Morsing op 6 april 1921. Ruim een jaar later was hij weer getuige, nu bij het huwelijk van zijn broer Henk met Ger Janssen (mijn grootouders).

Uit het huwelijk van Wim en Betje kwamen zes kinderen voort. De oudste, dochter Johanna, trouwde in 1943 in Voorburg met Antonius Johannes Ignatius Ruijgrok, die als zoon van Wilhelmus Johannes Ruijgrok en Petronella Christina Maria ten Kroode, in Voorburg werd geboren in 1919. Na hun huwelijk zijn Johanna en Antonius geëmigreerd naar Brisbane in Australië. Daar zijn beiden overleden, Johanna op 26 maart 1993. Wanneer Antonius is gestorven is mij niet bekend.

Het tweede kind van Wim en Betje was zoon Franciscus Antonius van 6 juli 1921. Franciscus, die van beroep bloemist was, trouwde in Amsterdam op 14 oktober 1948 met Elisabeth Wilhelmina van der See. Elisabeth was een dochter van Johannes Jurriaan van der See en van Johanna Wilhelmina van Leersum. Franciscus en Elisabeth kregen een dochter. Ik weet niet wanneer Franciscus en Elisabeth zijn overleden.

De derde spruit van Wim en Betje was dochter Maria Antonia (Marie), die in Baarn het eerste levenslicht zag op 28 november 1922. Marie verbond zich aan Gradus Wilhelmus Dekkers die een dag jonger was dan zijzelf. Na een lang ziekbed overleed Marie, voorzien van de HH. Sacramenten der Stervenden, in Druten op 30 juli 1976. Vier dagen later werd haar lichaam begraven op de Algemene Begraafplaats in Druten. Marie bereikte de leeftijd van 53 jaar. Wanneer echtgenoot Gradus is gestorven is mij niet bekend.

Na Marie diende de volgende dochter zich aan op 10 april 1924. Zij kreeg bij haar doop de namen Anthonia Margaretha. Haar roepnaam was Toos. Toos trouwde met N.N. Westfaal, van wie ze ook weer na enkele jaren scheidde. Toos is op 82-jarige leeftijd gestorven in Utrecht op 9 september 2006.

Ook kind nummer vijf van Wim en Betje, die inmiddels naar ’s Gravenhage waren verhuisd, was een dochter. Zij kreeg de naam Rika en werd in Scheveningen geboren op 30 april 1926. Rika trad in het huwelijk met Dirk Visser. Hun huwelijk bleef kinderloos. Rika overleed in Utrecht op 19 juli 1993.

Ook het jongste kind van Wim en Betje was weer een dochter, die in Baarn in 1927 werd geboren. De kleine meid kreeg de naam Wilhelmina. Haar leven duurde maar kort, want zij ging al hemelen op 10 april 1929.

Later is het gezin weer naar ’s Gravenhage verhuisd. Daar overleed Betje van der Veer op 29 april 1940 ’s middags om 16.00 uur. Na haar overlijden hertrouwde Wilhelmus Hendrikus Bosman met Johanna de Jong. Van haar weet ik alleen, dat zij is overleden op 8 juli 1978. Zij was toen al ruim zes jaar weduwe, want Wim was in Utrecht in de leeftijd van 74 jaar overleden op 15 maart 1972, een kleine twee maanden na het overlijden van mijn grootvader, die slechts 72 jaar oud werd.

 

Tiel, 2 augustus 2023


 


 


 

 

1 opmerking: