Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

vrijdag 25 augustus 2023

Genealogisch blog 705

 

De kinderen van Salomon Zelig Zadok Swaab

Salomon Zelig Zadok Swaab, die ik verder simpel Salomon zal noemen, kwam in 1771 in Amsterdam ter wereld. Hij was het derde kind van Zadok Abraham Swaab (1730-1788) en Eva Salomon Heilbron (1729-1800). In totaal kregen Zadok Abraham en Eva Salomon Heilbron vier kinderen, drie zonen en een dochter, die luisterde naar de naam Sara Zadok en geboren werd in 1766.

Ondanks verwoede pogingen heb ik nergens kunnen vinden waar Salomon gewoond heeft noch welk beroep hij heeft uitgeoefend. In 1794 dook Salomon weer in de analen op. Hij was toen 23 jaar oud en trad in het huwelijk met de 20-jarige Annaatje Jent Wolf, die doorgaans Naatje werd genoemd. Zij kwam in 1774 ter wereld in Amsterdam en was een dochter van Wolf Levie Hannover en Mietje Barend Sluiser.

In 1803 deed Salomon van zich horen, toen hij samen met zijn broer Abraham een twee-onder-een-kap-huis kocht op de hoek van de Moddermolensteeg en de Zandstraat. De verkopers waren Nicolaas Groen Joannesz en Anna Elisabeth Laasbije. Enige tijd later kocht Salomon samen met zijn broers Abraham en Nathan op een veiling het huis aan de Weesperstraat van Leuntje Willemstad, de gescheiden echtgenote van Pieter Brands. Het huis in de Weesperstraat was het zevende ten noorden van de Prinsengracht.

Moddermolensteeg, gezien naar de Zandstraat, foto: Stadsarchief Amsterdam

Uit het huwelijk van Salomon en Naatje kwamen acht kinderen voort. Enkele bronnen hebben het over negen kinderen, maar die halen de namen van het zesde kind, t.w. Barend Perel Salomon Zelig uit elkaar en maken daar twee personen van. Niet erg waarschijnlijk.

Dochter Saartje van 1797 was het oudste kind van Salomon en Naatje. Zij verbond zich aan Abraham Jacob Duits op 16 oktober 1821. Saartje schonk het leven aan vier kinderen, een zoon en drie dochters. Abraham Jacob Duits overleed op 22 juli 1830. Zijn stoffelijke resten vonden hun laatste rustplaats in Muiderberg. Ruim acht jaar na het overlijden van Abraham hertrouwde Saartje op 5 december 1838 met de 40-jarige Barend David Cohen-Aap, die een zoon was David Barend Baruch Cohen-Aap en Bele Ephraïm Nijkerk. Barend was weduwnaar van Sara Mozes Palmzinger, die in 1834 was overleden. Saartje en Barend kregen geen kinderen.

Het tweede kind van Salomon en Naatje was zoon Levie Salomon Zelig, die in Amsterdam geboren werd op 8 juni 1799. Levie was 25 jaar oud, toen hij op 6 juli 1824 eeuwige trouw beloofde aan Saartje Abraham Swaab, een dochter van Abraham Zadok Swaab en Judik Joseph Daniels. Levie en Saartje werden de ouders van slechts een kind, dochter Rebecca, die zich in 1825 aandiende. Levie was bij zijn overlijden op 12 maart 1837 slechts 37 jaar. Mij is niet bekend wanneer Saartje is overleden.

Op 23 maart 1804 baarde Naatje haar derde kind, een zoon, die de namen Wolf Salomon Zelig kreeg. Later ging Wolf aan de slag als diamantslijper. Op 30 januari 1839 gaf hij zijn ja-woord aan Annaatje Jacob Frijberts. Annaatje was in 1805 geboren als dochter van Jacob Frijberts en Grietje Cohen. Uit dit huwelijk kwamen, voor zover bekend, geen kinderen voort. Ook is mij niet bekend wanneer Annaatje is overleden, maar dat moet voor 1866 zijn geweest. Op 21 maart 1866 stapte Wolf in het huwelijksbootje met de 36-jarige Sophia Mozes de Jong. Sophia was van 1830, zij was een dochter van Mozes Samuel de Jong en Chrisje Abraham Meijer van IJsen.

Het vierde kind van Salomon Zelig Zadok Swaab en Annaatje Jent Wolf was weer een dochter, die ze Eva noemden. Eva werd in Amsterdam geboren in 1806. Op 21-jarige leeftijd trouwde zij in Harlingen op 29 mei 1828 met de koopman Isaac Jesayas Spier. Isaac werd op 10 september 1806 in Harlingen geboren als zoon van Jesayas Levie Spier en Beeltje Isaac de Vries. Uit het huwelijk van Eva en Isaac werden zes kinderen geboren, vier jongens en twee meisjes. Zowel Eva als Isaac overleden in Harlingen op een mij onbekende datum.

Zadok Salomon van 15 december 1807 was het vijfde kind van Salomon en Naatje. Na zijn schooltijd ging Zadok aan de slag als diamantslijper. Hij was 23 jaar, toen hij in Amsterdam op 19 januari 1831 in het huwelijk trad met Schoontje van Baalen. Schoontje was een dochter van Joseph Emanuel van Baalen en Rachel Alexander Polak. Zij aanschouwde het eerste levenslicht op 20 januari 1812. Zadok en Schoontje werden de ouders van negen kinderen. Schoontje overleed op 10 december 1847 aan tering. Twee dagen later werden haar stoffelijke resten in Muiderberg ter aarde besteld.

Joodse Begraafplaats Muiderberg

Nog geen jaar later, t.w. op 14 juni 1848 hertrouwde Zadok met de 36-jarige Sara Kok. Sara, geboren in 1812, was een dochter van Levie Salomon Kok en Kaatje Levie. Sara en Salomon kregen maar een kind. Wanneer Sara precies is overleden is mij niet bekend, maar dat moet in ieder geval voor 1851 geweest zijn.

Op 2 januari 1851 trad Zadok voor de derde keer in het huwelijk, nu met Eva van Messel van 15 maart 1820. Eva was de weduwe van Mozes Stokvis en een dochter van Barend Gompert van Messel en Heintje Abraham de Vries. Zadok en Eva werden de ouders van nog eens zeven kinderen, drie zonen en vier dochters. In totaal heeft Zadok dus 17 kinderen verwekt. Hij overleed op 8 augustus 1882 in de leeftijd van 74 jaar. Zijn lichaam werd in Muiderberg begraven. De overlijdensdatum van Eva is mij niet bekend.

Over het zesde kind van Salomon en Naatje bestaat enige verwarring. Barend Perel Salomon Zelig Swaab kwam in Amsterdam ter wereld op 7 juli 1810. Sommige bronnen willen ons doen geloven, dat er op genoemde datum een tweeling werd geboren Barend en Perel. Volgens mij is dat een onjuiste weergave van de feiten, want in latere akten is steeds sprake van Barend Perel Salomon Zelig. Barend werd koopman van beroep. Hij was 27 jaar, toen hij in Amsterdam op 14 februari 1838 in het huwelijksbootje stapte met Hester Elias Boheemen. Hester werd in 1835 geboren als dochter van Elias Samuel Boheemen en Vrouwtje Joseph Polak. Lang heeft het huwelijk van Barend en Hester niet geduurd, want op 7 april 1940 werd de scheiding al uitgesproken. Hester hertrouwde daarna in 1842 met Simon Levie van Bever. Mij is niet bekend of Barend nog is hertrouwd noch wanneer hij is overleden.

Na Barend kregen Salomon en Naatje weer een dochter, die ze de naam Mietje gaven. Mietje, geboren in 1812, gaf op 18 december 1839 haar ja-woord aan Mozes Nagman Cohen, die op 6 september 1814 in Leeuwarden was geboren als zoon van Nagman Mozes Cohen en Debora Drilsma. Mietje en Mozes kregen vier kinderen van wie er een levenloos werd geboren.

De jongste spruit van Salomon en Naatje heette Assur. Deze zoon kwam ter wereld op 20 april 1815. Na zijn schooltijd ging hij aan de slag als diamantslijper. Assur had het geluk (?), dat hij vanwege lichamelijke gebreken niet in dienst hoefde. Op 6 juni 1838 beloofde hij eeuwige trouw aan de 22-jarige Rosette Meijer Goutman, die een dochter was van Meijer Levie Goutman en Bertje Barend de Vries. Assur en Rosette kregen tien kinderen, zes jongens en vier meisjes.

Assur was nog maar 54 jaar oud, toen hij overleed op 29 november 1869. Zijn stoffelijke overschot vond twee dagen later zijn laatste rustplaats in Muiderberg. Wanneer Rosette is overleden is niet precies bekend. Zeker is, dat zij maximaal 60 jaar oud is geworden, en vermoedelijk enkele jaren minder.

Salomon Zelig Zadok Swaab blies zijn laatste ademtocht uit op 14 december 1837. Drie dagen later werd hij begraven in Muiderberg. Enkele bronnen geven per abuis als zijn sterfdatum 14 augustus 1849 aan. Naatje overleefde haar man 12 jaar. Aan haar leven kwam een einde op 12 oktober 1849. Haar stoffelijke resten vonden twee dagen later de laatste rustplaats in Muiderberg.

 

Tiel, 25 augustus 2023


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten