Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

donderdag 11 januari 2024

Genealogisch blog 736

 

Joseph Jacob Blanes

Met dit Genealogisch blog begeef ik mij in de genealogische kelders van de familie Blanes. De leden van de familie Blanes behoren tot de groep Sefardische (uit Spanje afkomstig) joden, die oorspronkelijk van het Iberisch schiereiland kwamen. Zij verlieten het hun land, nadat de koning van Spanje in 1492 met het Verdrjjvingsedict had bepaald, dat in gebieden waarover hij heerste geen joden meer mochten wonen. Ze moesten zich bekeren tot het katholicisme of het land verlaten. Velen van hen trokken naar het Noorden en vestigden zich in de lage landen, waar zij zich gingen toeleggen op de handel, omdat joden geen lid mochten zijn van de gilden. Ook speelden ze een rol in het bankwezen en de wetenschap. Daardoor stonden de Sefardische joden in de Lage Landen over het algemeen meer in aanzien dan de Asjkenazische joden uit Midden-Europa die veelal werk vonden in de ambulante handel en in de diamantindustrie..

Het Meertens Instituut geeft aan, dat de naam Blanes, uiteraard, een toponiem is. De leden van de familie Blanes waren derhalve oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse stad Blanes aan de Costa Brava. De familie vestigde zich vooral in en rond Amsterdam, waar ze voor een belangrijk deel hun brood verdienden in de vrije wereld (geen gilden) van het amusement.

Het oudste lid van de familie Blanes die ik heb kunnen achterhalen was ene Joseph Blanes. Hij werd genoemd in de begraafregisters van de Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk a/d Amstel als vader van Jacob Blanes, die op 23 februari 1795 aldaar werd begraven. Joseph trad in 1740 in het huwelijk met Bilha Cohen, over wie mij verder niets bekend is. Ik beschouw Joseph dan ook als de stamvader van de Blanes.

Beth Haim in Ouderkerk a/d Amstel

Van Jacob heb ik vier kinderen kunnen vinden, drie zonen en een dochter. De oudste zoon was vermoedelijk de Jacob Blanes, die in 1781 getuige is geweest bij het huwelijk van zijn broer Joseph. Dochter Judith kwam in 1743 ter wereld in Amsterdam. Zij bereikte de leeftijd van 75 jaar en overleed op 20 juni 1818. Nog dezelfde dag werd zij begraven.

De volgende zoon van Jacob kreeg de naam Joseph. Over hem zo dadelijk meer. Eerst vermeld ik nog, dat de derde zoon van Jacob de naam Simha kreeg en geboren werd in 1748. Hij overleed op 60-jarige leeftijd aan een beroerte en werd begraven op 29 maart 1808 in Ouderkerk a/d/ Amstel.

Terug naar Joseph Blanes, de zoon van Jacob. Joseph kwam ter wereld in Amsterdam in 1745. Op 36-jarige leeftijd trad hij in 1781 in het huwelijk met Lea del Canho, nadat zij op 30 maart 1780 in ondertrouw waren gegaan. Bij het huwelijk van Joseph en Lea waren zijn broer Jacob en haar broer Mozes de getuigen.

Gegevens Joseph Blanes bij Beth Haim

Lea was een dochter van David del Canho en diens vrouw Sara. Joseph en Lea kregen drie kinderen, drie zonen. De eerste was Jacob van 19 januari 1782. Kort na zijn geboorte werd hij ingeschreven in het doopregister van de Portugese Joodse Gemeenschap. Jacob verdiende later de kost als koorddanser op kermissen en in het circus. Jacob gaf zijn ja-woord aan Griet Kinsbergen, een in 1782 geboren dochter van Samuel Hartog Hirsch Kinsbergen, de grondlegger van het circus in Nederland, en Rebecca Salomon Swaab. Het huwelijk van Jacob en Grietje is het begin van de vele verbindingen tussen de families Blanes, Kinsbergen en Swaab. Velen van die families waren artiesten, die van plaats naar plaats trokken en onderling tal van relaties kregen.

Jacob en Grietje werden de ouders van zeven kinderen, van wie er vier later ook hun kunsten vertoonden in het circus. Jacob overleed op 19 november 1860. Zijn stoffelijke resten werden twee dagen later begraven op Beth Haim. Grietje overleed op 89-jarige leeftijd op 19 december 1871. Zij vond twee dagen later haar laatste rustplaats ook in Ouderkerk a/d/ Amstel.

De tweede zoon van Joseph Blanes en Lea den Canho heette David. Hij zag het eerste levenslicht in Amsterdam op 7 september 1785.

Doopinschrijving van David Blanes

David verbond zich in 1810 aan Sara Sarfaty, die een dochter was van Isaac de Jeos haim Sarfaty Pina en Judith Fidanque. David en Sara kregen ook zeven kinderen. Sara overleed in december 1853. Zij werd op Beth Haim begraven op 25 december 1853. Aan het leven van David kwam een einde op 12 mei 1862. Zij was toen 76 jaar oud. Zijn begrafenis vond twee dagen later plaats.

De jongste zoon van Joseph Blanes en Lea del Canho kreeg bij zijn geboorte op 4 september 1787 de naam Mozes.

Geboren Mozes Blanes

Ook Mozes ging aan de slag in het circus als muzikant en paardrijder. Hij klom zelfs op tot directeur van het paardenspel. Voor 1817 is Mozes korte tijd getrouwd geweest met ene Rebecca Samuel Hers. Na haar overlijden hertrouwde hij met Elisabeth Hermanus Kinsbergen, een zus van de vrouw van zijn broer Jacob. Mozes en Elisabeth kregen acht kinderen, van wie er drie op jonge leeftijd overleden. Twee van hun andere zonen vonden eveneens emplooi in het circus. Aan het leven van Mozes kwam een einde op 7 maart 1865. Twee dagen later vond zijn begrafenis plaats in Ouderkerk a/d Amstel. Echtgenote Elisabeth stierf op 24 januari 1877. Haar stoffelijke resten werden twee dagen later begraven in het graf naast dat van haar echtgenoot.

Met de kinderen van Jacob, David en Mozes werd de familie Blanes in Amsterdam en omstreken een grote Portugees joodse familie.

Joseph Jacob Blanes blies zijn laatste ademtocht uit in Amsterdam op 30 september 1819. Zijn lichaam werd pas op 13 oktober 1819 in Ouderkerk a/d Amstel begraven. Er is geen verklaring voor het feit dat de periode tussen en overlijden en zijn begrafenis zo veel langer is geweest dan de gebruikelijke twee dagen. Bij zijn overlijden was Joseph 74 jaar.

Lea del Canho stierf ook in Amsterdam op 18 februari 1827. Haar stoffelijke resten werden wel twee dagen na haar overlijden begraven op Beth Haim in Ouderkerk a/d Amstel. Lea bereikte de leeftijd van 85 jaar.

 

Tiel, 11 januari 2024

Geen opmerkingen:

Een reactie posten