Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 23 januari 2024

Genealogisch blog 739

 

Het echtpaar Belinfante-Koopman

Toen Jeannette Koopman en Aron Belinfante elkaar eeuwige trouw beloofde in Amsterdam op 24 augustus 1938, waren ze woonachtig in de Plantage Kerklaan op nummer 28 driehoog. Het jonge bruidspaar van 23 jaar hoopte op een gelukkig leven met een paar lieve kinderen. Hoe anders zou het uitpakken!

Jeannette, die van beroep machinestikster was in de textielindustrie, was een dochter van Hijman Koopman (1894-1945) en Sara Slap (1893-1920). Zij aanschouwde het eerste levenslicht in Amsterdam op 3 februari 1915. Jeannette had een jongere zus en een jongere broer, die allebei door het oorlogsgeweld om kwamen.

Aron Belinfante stond geregistreerd als diamantslijper en als perser in de textielindustrie. Hij kwam ter wereld op 24 oktober 1914 in het ouderlijk huis aan de Blasiusstraat. Zijn ouders waren diamantbewerker Abraham Belinfante (1874-1942) en Leentje van West (1874-1942). Aron was de jongste van de vier kinderen van Abraham en Leentje. Hij had nog twee broers en een zus.

Het duurde geruime tijd voor er gezinsuitbreiding kwam bij Jeannette en Aron. Die kwam pas met de geboorte van zoon Abraham, vernoemd naar zijn grootvader van vaderskant, op 8 oktober 1942. Het was volop oorlog en de Joden in Nederland kregen steeds minder bewegingsvrijheid.

Begin februari 1943 namen de nazi’s Jeannette, Aron en de kleine Abraham gevangen. Via de Hollandsche Schouwburg kwamen ze op 10 februari 1943 in concentratiekamp Vught terecht. Vanaf april 1943 raakte het gedeelte van Kamp Vught waar de kinderen verbleven overvol. Op 5 juni 1943 maakte de kampleiding bekend, dat de volgende dag de kinderen van nul tot drie jaar met hun ouders overgeplaatst zouden worden naar een speciaal kinderkamp in de buurt. Dat bleek Westerbork te zijn. Een dag later waren de oudere kinderen aan de beurt om vanuit Vught naar Westerbork overgebracht te worden.

Aankondiging van het Kindertransport

Na een zware en vermoeiende reis kwamen de jongste kinderen uit Vught en hun ouders op 6 juni 1943 laat in Westerbork aan. In Westerbork kregen de kleine Abraham en zijn ouders Aron en Jeannette wel geteld een dag de tijd om bij te komen.

Op 8 juni 1943 volgde voor het gezin Belinfante het transport naar de vernietigingskampen.. Dat was het 15e transport van Westerbork naar Sobibor. In totaal bestond dat transport uit meer dan 3000 personen, verdeeld over 46 goederenwagons. Daarmee was het 15e transport van Westerbork naar Sobibor het grootste transport van Joden uit ons land.

Kaart Aron Belinfante bij Arolsen Archiv

Direct na aankomst in Sobibor werden Aron Belinfante, Jeannette Koopman en de kleine Abraham Belinfante, net als alle andere gevangenen van het 15e transport naar Sobibor, in de gaskamers van het concentratiekamp vermoord.

 

Tiel, 23 januari 2024

Geen opmerkingen:

Een reactie posten