Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 21 september 2016

Genealogisch blog 96



Drempels

Met een lezing over vererving van familienamen in vrouwelijke lijn begon afgelopen dinsdag het nieuwe seizoen van de Afdeling Betuwe van de NGV. Voorafgaand aan de lezing vond er kort overleg plaats tussen de docenten en de bestuurscoördinator over een basiscursus stamboomonderzoek, die de afdeling in het najaar van 2017 wil starten. De cursus is afgeleid van de schriftelijke Basiscursus Stamboomonderzoek van het Centraal Bureau voor Genealogie en de Open Universiteit. In het bestuursvoorstel kun je aan de cursus meedoen, wanneer je:


- je voorouders wilt leren kennen; en

- een of meer voorouders in de Betuwe (Overbetuwe, Nederbetuwe, Culemborgerwaard, Tielerwaard) hebt; en

- in het bezit bent van een laptop met thuis internet; en

- je bereid bent om vóór de eerste les de gegevens van je ouders, grootouders en overgrootouders te verzamelen voor zover in je familie bekend; en

- je alle 7 avonden beschikbaar bent om de cursus te volgen;

-   en na iedere les circa 8 uur huiswerk wilt maken.



Tijdens het overleg tussen de mensen die zich als docent hadden aangemeld, onder wie ikzelf, en de bestuurscoördinator spitste de discussie zich al rap toe op de derde voorwaarde voor deelname. De bestuurscoördinator ging zelfs zo ver, dat deelnemers een laptop zouden moeten hebben met een bepaalde versie van Windows. En hun stamboom zouden moeten maken in het programma Gensdata Pro. Zo niet, jammer, kun je niet meedoen.

Deze voorwaarden schoten bij een collega-docent en bij mij in het verkeerde keelgat. Zo’n eis kun je niet stellen aan beginnende genealogen, was onze stellingname. Daarmee zou je mensen met een Applecomputer uitsluiten, maar ook mensen die hun stamboom zouden willen maken op een tablet met Androidbesturing. Of die met een ander programma dan Gensdata Pro willen werken. Laat staan de mensen, die nog gewoon met pen en papier werken. En die zijn er nog steeds! Ook de eis van een bepaalde versie van Windows om met de gewenste versie van Gensdata Pro te kunnen werken vonden we belachelijk. Allemaal drempels.

De bestuurscoördinator verweerde zich door naar voren te brengen, dat op deze manier de doelgroep voor de cursus nauwkeurig omschreven werd. Dat weer vonden wij een academische stellingname, want je praat over een basiscursus, waarmee je beginnende genealogen op weg wilt helpen. Met het bestuursvoorstel zal de deelname aan de cursus nul komma nul zijn en blijven, was onze stellige overtuiging. Ik voegde daaraan toe mijn ervaring van het afgelopen seizoen, toen ik in samenwerking met het Regionaal Archief Rivierenland een soortgelijke cursus wilde beginnen. We kregen nauwelijks aanmeldingen ondanks het feit, dat we geen eisen voor deelname stelden en de doelgroep globaal omschreven hadden. Er is, helaas, niet zo gek veel belangstelling voor stamboomonderzoek. Werp dan geen drempels op.

Mijn medeopposant antwoordde, dat het werken met welk computerprogramma dan ook onder welk besturingsprogramma dan ook misschien een probleem voor docenten is, omdat die niet overal mee om kunnen gaan, maar zeker geen probleem van de cursisten mag zijn. Genealogie is leuk en dat moet het vooral blijven, zeker voor beginners. Werp geen onnodige drempels op!

De bestuurscoördinator reageerde met de opmerking, dat jarenlange cursuservaring had geleerd, dat je wel degelijk zulke voorwaarden kon verbinden aan deelname. Misschien op hogescholen en universiteiten, maar zeker niet in het cursorisch onderwijs aan volwassenen, wierpen wij tegen. Volwassenen maken hun eigen keuzes en die kun je bepaalde zaken niet voorschrijven. Vasthouden aan de voorwaarden voor deelname kwam in onze ogen overeen met de bepaling, dat die avond alle leden van de NGV welkom waren op de lezing, maar ze moesten wel allemaal met een auto komen van dat merk en die kleur. Bij mij kwamen beelden van vroeger op de middelbare school naar boven. Soms stond een docent erop, dat je van een bepaald boek beslist de zoveelste druk moest hebben. Natuurlijk, dat was voor hem kassa, want hij was toevallig de schrijver.

Geschrokken van zoveel oppositie zei de bestuurscoördinator een verslag van het overleg te zullen schrijven en de zaak nog eens in het bestuur te bespreken. Nu was het tijd voor de lezing.

Tot aan het einde van de bijeenkomst bleef het onrustig.



Tiel, 21-09-2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten