Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 26 september 2016

Genealogisch blog 98



Van Voorst via Arnhem naar Amersfoort

Toen ik op 16 september 2012 tijdens de reünie van neven en nichten Bosman vertelde vanwaar de familie afkomstig was, ontstond er enige verbazing. Mijn neven en nichten wisten niet beter dan dat de familie altijd in Amersfoort had gewoond. Ik hielp ze uit de droom door hen de stamreeks van onze grootvader Hendricus Gregorius Bosman te laten zien.
Maar eerst legde ik de betekenis van de naam Bosman uit. Zoals met de naam “Bouwman” in het verleden iemand werd aangeduid die van de landbouw leefde, zo kan de naam “Bosman” gebruikt zijn voor iemand die in de bossen leefde en/of werkte. Volgens het Meertens Instituut is de naam “Bosman” een toponiem, een naam dus die verwees naar de plaats waar iemand vandaan kwam. De familie van onze grootvader is afkomstig uit het gebied tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen, de noordoost kant van de Veluwe, nog steeds een bosrijk gebied. In de 18e eeuw bestond in Voorst een boerderij met de naam “Bosman”. Het kan niet uitgesloten worden, dat de familienaam afgeleid is van de naam van de boerderij: dan waren de voorouders van grootvader boeren die in het bos woonden. Daarmee is de naam “Bosman” niet alleen een toponiem maar ook een adresnaam. De familie was afkomstig van boerderij “Bosman”, iedereen in de regio wist waar die boerderij lag.

Voorst
Voorst

De mij oudst bekende Bosman is Jan Hendriks, die in 1739 overleed en in Beekbergen werd begraven. De voorvaderen van Jan Hendriks zijn alleen te achterhalen via hun patroniem, wat zeer moeilijk zoeken is. Van zijn zoon Hendrik Jans is al veel meer bekend dan alleen dat hij overleed in 1788 en ook in Beekbergen werd begraven. Hendrik Jans had bij zijn eerste vrouw, Harmina Wouters, vier kinderen en bij de tweede, Gerdina Buitenhuis, nog eens drie kinderen. Wolter, wiens achternaam ook als Boschman voorkomt, was het jongste kind uit het eerste huwelijk van Hendrik Jans. Net als zijn vader was Wolter, die op 11 juli 1751 in Beekbergen katholiek gedoopt werd, van beroep boer. De voornaam van Wolter is sindsdien in alle afgeleide vormen (Wolter, Walterus, Wouter, Walter, Wout) veel als jongensnaam gebruikt in de familie. Wolter trouwde met Johanna Gerrits de Haan, die in 1763 in Voorst was geboren. Wolter en Johanna kregen zes kinderen, vijf jongens en een meisje. Hun vierde zoon noemden ze ook Wolter, zijn tweelingbroer heette Martinus. Vader Wolter overleed in 1828 in Deventer en moeder Johanna in Loenen (Gld) in 1819.
De tweeling Wolter en Martinus werd op 19 oktober 1791 in Voorst geboren. De kleinen werden twee dagen later in de RK kerk van Duistervoorde gedoopt. De lotgevallen van Martinus zijn voor dit verhaal verder niet van belang. Wolter trouwde in Rheden in 1824 met Hermina Berend Stapelbroek uit Spankeren. Om aan de kost te komen had Wolter een duobaan: koetsier en landbouwer. Uit het feit, dat al hun elf kinderen in Arnhem geboren zijn valt op te maken, dat Wolter en Hermina naar die stad verhuisd zijn. Ze woonden daar op het Lage Erf tegen Schaarsbergen aan. Uit de huwelijksakte van hun zoon Wilhelmus Fredericus blijkt weer, dat ze in 1858 naar Amersfoort waren verhuisd.
Wilhelmus Fredericus (roepnaam Willem) van 1835 was het achtste kind van Wolter en Hermina. Om aan de kost te komen verhuurde Willem zich als (boeren)arbeider. In 1858 trouwde hij in Hoogland met de 29-jarige boerenmeid Maria (Mietje) Steenkamp uit Leusden. Willem en Mietje woonden beiden in Hoogland, maar Mietje, die daarvoor in Barneveld woonde, nog geen half jaar. Op de huwelijksakte staat vermeld, dat Mietje niet kon schrijven en dus de akte niet kon ondertekenen.

Willem Bosman
Huwelijksakte Willem Bosman en Maria Steenkamp
Willem en Mietje kregen vijf kinderen, vier zonen en een dochter. Uiteraard kreeg de oudste zoon de naam Wouter. Willem overleed in 1913 in Stoutenburg.
De derde zoon van Willem en Mietje was Franciscus (Frans) Bosman, de vader van onze grootvader. Frans was ook de eerste in het rijtje van Frans van Henk van Frans. Frans, die in Stoutenburg werd geboren, trouwde met Antonia van de Weijden in Eemnes in 1896. Na de dood van Antonia hertrouwde Frans in 1921 met de weduwe Dirkje Morsing. Frans en Antonia kregen zes kinderen onder wie onze grootvader Hendrikus Gregorius (Henk) Bosman, die zich uiteindelijk in Amersfoort vestigde.

Tiel, 26-09-2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten