Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 8 mei 2017

Genealogisch blog 191Valkyrie

Rond de nationale herdenkingen op 4 en 5 mei zijn op de tv tal van films te zien over de Tweede Wereldoorlog. Grote successen als onder meer Schindler’s List, De Tweeling, De jongen in de gestreepte pyjama en Saving Private Ryan kwamen weer langs. Veronica voegde afgelopen zaterdag 6 mei Valkyrie aan het rijtje toe met Tom Cruise in de hoofdrol van Claus von Stauffenberg.
Ik heb Valkyrie deze keer extra kritisch bekeken. Ik wilde weten hoe de Amerikaanse scenarioschrijver en de regisseur om gegaan zijn met historische feiten en de motieven van de drijvende krachten achter de aanslag op Hitler op 20 juli 1944. Na afloop van de film was ik tamelijk teleurgesteld hoe de verschillende karakters waren neergezet. Met de historische feiten nam de film het soms niet zo nauw. Sommige wezenlijke historische feiten, zoals het bijna uitlekken van de plannen voor de aanslag, kwamen niet aan de orde. De grote vergadering van de coupeplegers met veel randfiguren vlak voor de aanslag, kwam zeker niet geloofwaardig over. Aan de rol die hun geloof speelde bij de samenzweerders werd volledig voorbij gegaan. Ook besteedde de film geen enkele aandacht aan de vraag hoe het met Duitsland verder zou moeten na de dood van Hitler. Dat bijv. op het Ministerie van Buitenlandse Zaken Hans-Bernd von Haeften zat te wachten op een telefoontje van zijn broer om de leiding op het ministerie over te nemen, kreeg geen enkele aandacht.

Valkyrie
Valkyrie

Natuurlijk, Tom Cruise speelde een op het eerste gezicht krachtige Von Stauffenberg, die weifelende superieuren op sleeptouw nam. Is dit gedaan ter meerdere eer en glorie van Tom Cruise? Ook Von Stauffenberg heeft twijfels gekend.
In de film kreeg Von Stauffenberg opeens, als vanuit het niets, Werner von Haeften als zijn adjudant, die niet veel meer deed dan achter zijn chef aanlopen en tassen voor hem dragen. Dat moet voor Jamie Parker geen dankbare rol zijn geweest. Voor alle belangrijke rollen als die van Beck, Olbricht, Mertz von Quirnheim, Himmler en Goebbels is bij de casting gezocht naar auteurs die een lookalike zouden kunnen zijn. Helaas voor Parker, maar een lookalike van Werner von Haeften is hij echt niet.
Terug in Berlijn na de aanslag verdween Von Haeften bijna helemaal van het toneel, al mocht hij nog wel een keer schieten vlak voordat de coupeplegers werden gearresteerd. In werkelijkheid was de rol van Von Haeften veel belangrijker. Hij had een belangrijke coördinerende rol in Berlijn, zowel vóór als na de aanslag.

Jamie Parker als Werner von Haeften
Jamie Parker als Werner von Haeften

In de film kwam totaal niet uit de verf welke motieven de coupeplegers hadden om een aanslag op Hitler voor te bereiden. Alleen bij Von Stauffenberg werden die enigszins toegelicht. Door zijn verwondingen, opgedaan in Afrika, was hij gaan inzien, dat Hitler gestopt moest worden om niet nog veel meer slachtoffers te maken. Van alle andere betrokkenen moet de toeschouwer maar aannemen, dat ze redenen hadden om Hitler uit de weg te willen ruimen. In de rol van Werner von Haeften kwam dit het duidelijkst naar voren. Hij was er opeens en deed zo maar mee. Dat hij door zijn zware verwondingen, opgelopen bij de slag om Leningrad, nauwelijks kon zitten, bleek nergens in de film. Net zo min waarom hij bereid was zijn leven te geven om Hitler uit de weg te ruimen. Toen Von Haeften kennis kreeg van de plannen van Von Stauffenberg, zegde hij zijn baan bij de dienst van Von Moltke op en meldde zich aan als diens adjudant. Von Haeften heeft Von Stauffenberg op de Wolfschanze eigenhandig geholpen een schoon overhemd aan te trekken, dat kon Von Stauffenberg door zijn verwondingen niet zelf.

De figuur Werner von Haeften in het midden
De figuur Werner von Haeften in het midden

Misschien is Valkyrie wel een spannende film voor de toeschouwer, de niet (goed) op de hoogte is van de historische feiten. Ik vond de film erg oppervlakkig, omdat van de motieven van de hoofdpersonen om Hitler uit de weg te ruimen totaal niet uit de verf kwamen, terwijl de zij wisten welke persoonlijke risico’s ze liepen. Een typische Amerikaanse actiefilm zonder psychologische diepgang, maar met alle aandacht op Tom Cruise in zijn niet overtuigende rol van Von Stauffenberg.

Tiel, 08-05-2017
Meer weten? Lees:
Paul Welling, Spotlight op Werner von Haeften. Soest : Boekscout 2012. 219 blz.  Index. ISBN 9789462061019. Prijs € 17,95. Te bestellen via boekscout.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten