Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

maandag 23 november 2020

Genealogisch blog 490

50 Jaar getrouwd

Dat in de Amsterdamse familie Van Haeften veel mannelijke nakomelingen de naam Johannes Martinus kregen, vertelde ik al in Genealogisch blog 131 van 18 december 2016. In dat blog noemde ik haast terloops Johannes Martinus van Haeften, die in de Amsterdamse Tuinstraat op 30 april 1886 ter wereld kwam als zoon van Jacob van Haeften en Anna Henriëtte Scheerboom. Johannes Martinus, wiens roepnaam Marten was, was de jongste van de acht kinderen van Jacob en Anna Henriëtte. Marten werd in de Jordaan geboren en is daar zijn hele leven blijven wonen.

Marten had in 1905 het geluk, dat hij vrijstelling kreeg van de militaire dienst, omdat hij enkele lichamelijke gebreken had. Hij verdiende de kost als verkoper van bloemen en planten en later als caféhouder.

Johannes Martinus van Haeften 1886

Marten, over wiens jeugd mij niets bekend is, was 20 jaar, toen hij op 25 juli 1906 met Maria Luising in het huwelijksbootje stapte. Maria, wier roepnaam Mie was, had eveneens de leeftijd van 20 jaar. Zij kwam op 26 mei 1886 in Amsterdam in de Willemsstraat ter wereld als dochter van Fredericus Luising en Johanna Trijntje Beekman.

Bij de voltrekking van het huwelijk van Marten en Mie waren Johannes Didericus Maarleveld, Pieter Roos, Gerrit Sijmons en Frederik Hendrik Johannes van Haeften, een broer van Marten, de getuigen. De moeder van Marten en de ouders van Mie gaven weliswaar toestemming voor het huwelijk, maar konden de huwelijksakte niet ondertekenen, omdat ze niet konden schrijven. Aldus schreef de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de huwelijksakte.

Marten en Mie gingen na de voltrekking van hun huwelijk in de Lindenstraat op nummer 56 tweehoog wonen. Later, in november 1939, verhuisden ze naar de Goudsbloemstraat 90 huis en op 29 juli 1940 naar de Palmstraat nummer 75 tweehoog. Daar woonden ze tot april 1959, toen ze verkasten naar Marnixstraat 161 Ia. In september 1964 vond de laatste verhuizing plaats, van vermoedelijk alleen Marten, naar Koningslaan 15, waar hij een appartement (kamer) betrok in het Sajethuis, speciale woningen voor ouderen die verzorging nodig hadden. Tegenwoordig spreken we van een verpleeghuis. Mie bleef in de Marnixstraat wonen.

Maria Luising

Marten en Mie kregen maar liefst 13 kinderen, 10 jongens en 3 meisjes. Van deze 13 kinderen overleden dochter Catharina Hendrika en zoon Albert op jonge leeftijd. Opvallend is, dat van de overige negen zonen er maar liefst vijf tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen voor de Duitsers moesten werken.

Fredericus (Frits) van 16 april 1908 moest in Berlijn gaan werken. Frits overleed op 15 mei 1991 in Amsterdam. Gerhardus Anthonius van 29 november 1922 kwam als dwangarbeider in het Franse St. Malo terecht om aan de Atlantic Wall te werken. Over hem schreef ik Genealogisch blog 410 van 6 december 2019. Waar de andere jongens in Duitsland moesten gaan werken is mij niet bekend. Alle kinderen zijn getrouwd en vormden zelf gezinnen. Ik ga ervan uit, dat alle kinderen van Marten en Mie inmiddels zijn overleden.

50 jaar getrouwd

Op 25 juli 1956 waren Marten en Mie 50 jaar getrouwd. Dagblad De Waarheid plaatste, als enige, een foto van het bruidspaar met begeleidende tekst in de krant van die dag. Dat De Waarheid een foto plaatste van het bruidspaar, zegt wel wat over de politieke voorkeuren van Marten en Mie. Het 50-jarig huwelijksfeest werd zowel in de huiselijke kring gevierd als in een zaaltje voor familie en vrienden.

Tijdens zijn verblijf in het Sajethuis was Marten al ziek. Op 28 september 1964 overleed hij na langdurig en geduldig gedragen lijden. Het huwelijk van Marten en Mie had in totaal 58 jaar geduurd. Het overlijden van Marten werd vastgesteld door schouwarts L. Koekenheim.

Overlijdensbericht Johannes Martinus van Haeften 1886

Na te zijn opgebaard in de rouwkamer van de Begrafenisverzorging NV in de Corn. Schuytstraat, vond de teraardebestelling van Marten plaats op 1 oktober 1964 op Begraafplaats Vredenhof aan de Haarlemmerweg.

Ongeveer twee jaar na de dood van Marten verhuisde Mie op 7 maart 1966 naar Willemsstraat 216 huis, terug naar de straat waar ze geboren was.

Een kleine vier jaar later kwam er een einde aan het leven van Maria Luising. Zij stierf in Amsterdam op 16 april 1968. Haar heengaan werd vastgesteld door de arts M.D. Jurrema. Hoewel ik daarover geen gegevens heb, neem ik aan, dat zij ook werd begraven op de Begraafplaats Vredenhof in Amsterdam.

 

Tiel, 23 november 2020

 

========================================== 

Klaverjassen in Appeltern’ is een vlot geschreven boek. Je leest het in één adem uit.
M.D. te A.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten