Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

woensdag 3 november 2021

Genealogisch blog 579

Maria van Haeften en Pieter Schade

Dit is het derde en laatste Genealogisch blog in de reeks over de schilderijen en portretten, die de familie van Anthoni van Haeften (1557-1645) in 1613 liet maken. Eerder vertelde ik over de schilderijen in Genealogisch blog 576 en Genealogisch blog 578. In dit verhaal komen als laatste de portretten van Maria van Haeften, de jongste dochter van genoemde Anthoni, en haar echtgenoot Pieter Schade aan de orde. Ook deze portretten zijn in 1613 vervaardigd, waarom juist in 1613 is formeel niet bekend, maar het zou mij niet verbazen, dat Anthoni van Haeften en Anna Jacoba van der Meer opdracht hebben gegeven de portretten en schilderijen te maken ter gelegenheid van hun 30-jarige bruiloft.

De portretten van Maria van Haeften en Pieter Schade, tegenwoordig eigendom van de Hoge Raad van Adel, meten elk 120 x 80 cm. Ook de maker van deze schilderijen, olieverf op doek, is niet bekend.  Het portret van Maria van Haeften werd gemaakt toen zij 24 jaar oud was. Pieter Schade was 29 jaar, toen hij op het doek werd vastgelegd. Het echtpaar Schade-Van Haeften werd afgebeeld in vol ornaat, volgens de mode van die tijd voor patriciĆ«rs met daarbij de nodige attributen om hun waardigheid te benadrukken. Beiden kijken de toeschouwer tamelijk streng aan.

Maria van Haeften


 Maria van Haeften was de jongste dochter van Anthoni van Haeften en Anna Jacoba van der Meer. In tegenstelling tot haat zussen ging Maria niet het klooster in, maar koos voor het moederschap. Maria werd geboren op 17 augustus 1587 om 1.45 uur. Bij haar doop, dezelfde dag, waren maar liefst vier getuigen aanwezig: haar grootmoeder Elisabeth van Sompeken, Oom Dirk van Haeften, oom Otto van Haeften, en tante Gouborch van Dashorst. Een waar familiefeest derhalve.

Maria was 23 jaar toen ze op 26 augustus 1610 voor de schepenen van Amersfoort trouwde met de geadmitteerde advocaat aan het Hof van Utrecht, mr. Pieter Schade, nadat ze op 14 augustus 1610 in ondertrouw waren gegaan. Daaraan voorafgaand waren de huwelijkse voorwaarden opgesteld op 5 augustus 1610. Uit het huwelijk tussen Maria en Pieter kwamen negen kinderen voort.

Pieter Schade, aan zijn achternaam werd later “Van Westrum” toegevoegd, kwam ter wereld in Amersfoort op 3 november 1582. Hij was een zoon van Dirk Schade en Geertruijda Bijland, wier achternaam ook voorkwam als Verhel. Vader Dirk Schade was een belangrijk persoon in Amersfoort. Hij was bierbrouwer, schepen in 1584 en 1585, kameraar in 1603 en raad in de vroedschap van Amersfoort.

Mr. Pieter Schade (van Westrum)

Maria van Haeften overleed op 1 april 1634, ze was toen 46 jaar oud. Nog dezelfde dag werd ze in de Dom overluid. Weduwnaar Pieter zorgde er samen met zijn zoon Aernout enkele jaren later voor, na de dood van zijn schoonvader Anthoni van Haeften in 1645, dat zijn kinderen als diens erfgenamen niets te kort kwamen|:

“Ik ondergeschreeven, als vader en voogd van mijne kinderen universeele erfgenamen wijle Antonnis van Haeften, haer lieder grootvader, en mij sterk makende voor dezelvige, bekenne mits dezen ontvangen te hebben  uyt handen van den E. H. Johan van Haeften als eijgenaer ende posseseur van 't Hypotheque de somma van hondert agt en dertig guld: 13 st aan geld en bij cortinge Elf gl: 5 st makende te zamen Hondert vijftig guldens in voldoeninge  van een jaar rente. Verscheenen den 9. Maart 1646. Des t'oirconden bij mij ondertekend op den 27. October 1646. Ik segge sesenveertich. get. Arnoudt Schade en Peter Schade.”

Deze betaling werd in de daarop volgende twee jaren herhaald.

Zelf overleed Pieter Schade in de leeftijd van 71 jaar op 24 december 1653. Zijn begrafenis vond plaats op Tweede Kerstdag.

Nakomelingen van het geslacht Schade van Westrum, dus ook nakomelingen van Pieter en Maria, leven tot op de dag van vandaag.

 

Tiel, 3 november 2021


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten