Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 14 februari 2023

Genealogisch blog 683

 

Broer en zus

Dit Genealogisch blog zou het verhaal moeten worden van Jacob Leonard Anne van Haeften. Maar in de voorbereiding op het eigenlijke schrijven kwam ik erachter, dat ik maar heel weinig gegevens over hem heb. Een intensieve speurtocht op Internet leverde geen nieuwe gegevens op. Ook navraag bij andere genealogen leverde geen nieuwe informatie op. Ik kan daarom maar een paar dingen over hem vertellen.

Jacob Leonard Anne (Jacob) van Haeften kwam in Deventer ter wereld op 10 mei 1880. Hij was de jongste van de vier kinderen van Jacob Leonard Alexander van Haeften (1831-1912) en Agatha Anna Koolhaas (1843-1905). Jacob is zijn hele leven ongehuwd gebleven. Wat hij van beroep was is mij niet bekend. Wel is bekend, dat hij heel vaak van woonadres veranderde. Hij heeft gewoond in Gouda, Nijmegen, Amsterdam, ’s Gravenhage (verschillende adressen), Zeist, Dongen en Breda (verschillende adressen). In laatstgenoemde stad overleed hij op 83-jarige leeftijd op 22 november 1963.

Akte van overlijden van Jacob Leonard Anne van Haeften

Meer dan het hierboven staande is mij niet bekend over Jacob Leonard Anne van Haeften. Daarom zal ik het in het vervolg van dit Genealogisch blog hebben over de zus van Jacob, die zeven jaar eerder werd geboren. Louise Franciska (Louise) van Haeften was de jongste van de twee zussen van Jacob. Zijn oudere zus was Anna Wilhelmina Henriëtte van Haeften (1872-1960).

Jonkvrouw Louise werd geboren in Herwen en Aerdt/Lobith op 30 december 1873. Zij was 23 jaar oud, toen ze in Nijmegen 29 september 1897 in het huwelijk trad met Petrus Johannes (Petrus) Pous Koolhaas. Petrus, geboren op 13 augustus 1871 in ’s Gravenhage, was een zoon van de Zeeuwse arts Caspar Pieter Pous Koolhaas en Johanna Maria van Bosse.

Huwelijksadvertentie Pous Koolhaas x Van Haeften

De grootouders van vaderszijde van Jacob waren Petrus Johannes Koolhaas en Johanna Maria Pous. Jacobs vader heeft zijn achternaam veranderd van “Koolhaas” in “Pous Koolhaas”. Waarschijnlijk heeft hij als eerbetoon aan zijn moeder haar achternaam ook tot de zijne gemaakt.

Aanvankelijk vestigden Louise en Petrus zich in ’s Gravenhage, waar hij in 1904 een woning publiekelijk verkocht voor fl. 2520,00 aan ene Willem van den Berg. Van 1916 tot 1926 woonden Louise en Petrus met hun gezin in Arnhem. Daar richtte Petrus meteen de Handelsvereniging “Gelria” op. De zaken liepen goed, want in 1918 gaf het bedrijf opdracht het bestaande onderkomen uit te breiden.

Toen ze naar Arnhem verhuisden, hadden Petrus en Louise drie kinderen. De oudste was zoon Caspar Pieter, vernoemd naar zijn grootvader van vaderszijde. Caspar zag het eerste levenslicht in Voorburg op 12 augustus 1899. Hij werd Remonstrans gedoopt op 9 maart 1900 in Leiden. De jongen is niet oud geworden, hij overleed op 21-jarige leeftijd in Ede op 1 maart 1921.

De twee volgende kinderen van Petrus en Louise waren beiden meisjes. Agatha Anna, vernoemd naar haar grootmoeder van vaderszijde, kwam ter wereld in ’s Gravenhage op 3 maart 1904. Zij heeft onder meer in Amsterdam en Soesterberg gewoond. Zij stierf in Middelburg op 4 november 1986. Ze bereikte de leeftijd van 82 jaar.

Het jongste kind van Petrus en Louise was dochter Petronella Johanna, die geboren werd op 23 april 1905. Zij is getrouwd. Wanneer ze is overleden is mij niet bekend.

Loc 8 van de MET

Terug in het westen van het land werd Petrus manager bij de Maatschappij tot Exploitatie van Tramwegen (MET) in ’s Gravenhage. Deze maatschappij beheerde verschillende tramlijnen in en rond ’s Gravenhage. Er werd onder meer met een stoomtram gereden tussen ’s Gravenhage (Scheveningen) en Voorburg. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd het traject geëlektrificeerd door de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (NZHTM), die de MET had overgenomen. Vanaf dat moment werd er op de Voorburgse lijn met de zgn. Blauwe Tram gereden. Pas in 1957-1958 werd de lijn van de MET overgenomen door de Haagse Tramweg Maatschappij (HTM), die de route in het vervolg aflegde met verschillende buslijnen.

Petrus Johannes Pous Koolhaas is niet oud geworden. Toen hij nog maar 57 jaar was overleed hij in ’s Gravenhage op 25 maart 1929. Drie dagen later werden zijn stoffelijke resten begraven op de Begraafplaats Oud Eik en Duin in ’s Gravenhage.

Overlijdensbericht Petrus Johannes Pous Koolhaas

Na het overlijden van haar echtgenoot verhuisde Louise weer naar Rheden, waar het gezin Pous Koolhaas eerder had gewoond. Voor Louise betekende die verhuizing terug naar de streek bij Arnhem en wijde omgeving waar haar roots lagen. Louise overleefde haar man dertien jaar. Zij overleed in Rheden op 30 juli 1946. Twee dagen later werd haar overlijden aangegeven op het Raadhuis in Rheden.

 

Tiel, 14 februari 2023


 

 

 



 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten