Familiefoto's

Familiefoto's
Familiefoto's

dinsdag 7 mei 2019

Genealogisch blog 366


Eigenlijk op 4 mei

Dit verhaal had ik eigenlijk op 4 mei jl. op mijn Genealogisch blog moeten plaatsen, want het gaat over oorlogsslachtoffers. Dat is toen niet gebeurd, omdat op die dag mijn gedachten waren bij de velen, over wie ik in verschillende verhalen verteld heb dat ze omkwamen in de vernietigingskampen van de Nazi’s. Ik zat op 4 mei jl. te kijken naar de Nationale Herdenking van de gevallenen in oorlogssituaties op de Dam in Amsterdam. Een van de laatste kransen die werden gelegd, was ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Toen schoot mij te binnen, dat ook mensen uit de familie Welling door dat bombardement zijn omgekomen. Ter nagedachtenis aan hen schrijf ik dit verhaal, omdat ik van mening ben, dat de Nationale Herdenking een zeer groot goed is, maar ook dat we ons eigenlijk elke dag moeten realiseren wat het betekent om in vrijheid te kunnen leven en welke prijs aan mensenlevens daar destijds voor betaald is. Het is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend om in vrijheid te leven, er zijn tal van bedreigingen van lieden van laag allooi, die ons zelfs niet eens gunnen, dat we twee minuten stilstaan bij de dood van allen die voor onze vrijheid zijn omgekomen.

De Nationale Herdenking op 4 mei 2019
De Nationale Herdenking op 4 mei 2019

Op 14 mei 1940 lieten Duitse bommenwerpers hun vernietigende lading tussen 13.30 en 14.00 uur op de binnenstad van Rotterdam vallen om Nederland tot overgave te dwingen na de inval van vier dagen eerder. De Duitse bommen en de daarop volgende branden vernietigden de binnenstad van Rotterdam. Tussen de 650 en 900 mensen kwamen om in het inferno, terwijl ca. 80.000 mensen dakloos werden. Toen de Duitsers dreigden ook andere steden te zullen bombarderen, gaf Nederland zich op 15 mei over en stopten de gevechtshandelingen.

14 mei 1940, bombardement Rotterdam
14 mei 1940, bombardement Rotterdam

In de brandende stad kwamen ook Anna Welling, haar echtgenoot en twee van haar kinderen om. Anna, wier doopnamen Johanna Berendina waren, werd op 16 februari 1878 in het huis van haar moeder in Doesburg geboren. Op dezelfde deed de vroedvrouw aangifte van haar geboorte. Toen haar moeder, Alberta Berendina Rizaar, op 1 augustus 1883 in Amersfoort in het huwelijk trad met Gijsbertus Antonius Welling, werd Anna geëcht.
Als jonge vrouw is Anna een keer in aanraking geweest met justitie, want op 6 september 1900 werd ze in ’s Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 dagen wegens heling. Het lijkt voor de hand te liggen, dat ze de buit van Cornelis Welsink had gekocht, want deze kermisklant werd voor diefstal ook op 27 juli 1900 in de kraag gegrepen. Hij werd veroordeeld tot een maand detentie. Cornelis had toen geen vaste woon- of verblijfplaats. Door hun veroordelingen kennen we de signalementen van Anna en Cornelis.
Anna was 1,55 m. lang, ze had rood haar en rode wenkbrauwen, blauwe ogen en een ronde kin en een ovaal gezicht. Als bijzondere kenmerken stond genoteerd, dat ze littekens in haar hals had. Cornelis was 1,71 m. lang, had bruin haar en bruine wenkbrauwen, een ronde kin en een ovaal gezicht. Hij had een snor en als bijzonder kenmerk een litteken op zijn linker oor. Door hun bijzondere kenmerken lijkt het erop, dat zowel Anna als Cornelis aan eerdere vechtpartijen verwondingen hadden overgehouden.

Veroordelingen van Johanna Berendina Welling en Cornelis Welsink (detail)
Veroordelingen van Johanna Berendina Welling en Cornelis Welsink (detail)

Anna woonde in 1900 al met haar ouders en een broer en een zus in Rotterdam. Daar verdiende ze, voordat ze ging trouwen, de kost als dienstbode, eerst bij de familie De Vries in de Wagenstraat en later bij de familie Thijnen in de Diergaarde Singel.
Op 33-jarighe leeftijd trad Anna dan in het huwelijk met Cornelis Welsink in Rotterdam op 11 oktober 1911, nadat zij op 28 september in ondertrouw waren gegaan. Het zal in 1900 geweest zijn, dat Cornelis en Anna een relatie met elkaar kregen ten tijde van hun wandaden op de kermis in ‘s Hertogenbosch. Voor hun huwelijk had Anna al twee kinderen gekregen. Twee zonen, Cornelis Johannes van 1903 en geboren in Nijmegen, en Johan Gijsbertus (Joop) van 1909. Kennelijk volgde Anna Cornelis langs de kermis in verschillende steden. Beide zonen werden erkend bij het huwelijk van hun ouders. Tien dagen na de voltrekking van het huwelijk tussen Anna en Cornelis werd op 21 oktober 1911 hun derde zoon geboren, Gerardus Wilhelmus. De jongen werd slechts vijftien dagen oud. Anna had op 10 juli 1907 ook nog een dochter gebaard, die de namen Berendina Johanna kreeg. Het meisje overleed op 4 november 1908 in Rotterdam. Wie haar vader was is officieel niet bekend, maar het lijkt zeer aannemelijk, dat dat Cornelis Welsink is geweest.
Cornelis was eerder, op 5 december 1888 in Leiden getrouwd met Elisabeth Margaretha Slegtenhorst. Bij haar kreeg hij een zoon, Dirk Hermanus, vernoemd naar zijn grootvader en geboren in Leiden op 19 mei 1889. Het huwelijk van Cornelis en Elisabeth hield geen stand en op 17 juli 1895 werd in Leiden de scheiding uitgesproken. Cornelis was op 2 februari 1862 in Oegstgeest geboren als zoon van Dirk Hermanus Welsink en Margaretha Overdevest. Cornelis verdiende in de loop der jaren zijn brood als los werkman, kermisreiziger, timmerman, tuinman, koopman en marktkoopman.

Gezinskaart Welsink-Welling, Rotterdam
Gezinskaart Welsink-Welling, Rotterdam

Cornelis heeft zich rond 1909 in Rotterdam gevestigd. Toen hij met Anna trouwde woonden zij, met hun reeds geboren kinderen, in de Nieuwekerkstraat. Het paar verhuisde binnen Rotterdam nog enkele malen.
In 1913 en 1916 kregen Anna en Cornelis nog twee kinderen. Op 22 juli 1913 kwam dochter Johanna Berendina ter wereld en op 25 september 1916 zag zoon Gijsbertus Antonius het eerste levenslicht. In 1921 was Anna weer zwanger. Op 5 maart van dat jaar werd een levenloze zoon geboren. Dochter Johanna Berendina werd modiste en zoon Gijsbertus Antonius werd bankwerker.

Stationsweg, Rotterdam
Stationsweg, Rotterdam

Op 28 februari 1939 verhuisde het gezin van Anna en Cornelis naar Stationsweg 13b. Toen kwam die verschrikkelijke 14e mei 1940. Tijdens het bombardement kwamen Anna, Cornelis en hun kinderen Johanna Berendina en Gijsbertus Antonius om het leven. Volgens hun akten van overlijden verloren ze allen rond 14.00 uur het leven.

Akte van overlijden van Johanna Berendina Welling
Akte van overlijden van Johanna Berendina Welling

Het overlijden van de vier omgekomen gezinsleden Welsink-Welling werd pas op 5 juni 1940 officieel vastgelegd. Zij werden met nog 546 andere burgerlijke oorlogsslachtoffers begraven in vak GG van de Gemeentelijke Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.
Van de oudste twee kinderen van Anna en Cornelis, t.w. Cornelis Johannes van 1903 en Johan Gijsbertus van 1909 is mij weinig bekend. Cornelis Johannes is in 1923 getrouwd met Johanna Stuifzand. Hij is in 1988 overleden. Joop trouwde op 24 april 1929 met Urmina Jacoba Bontje, die toen 19 jaar oud was. Wanneer Joop is overleden is weet ik niet.

Tiel, 7 mei 2019

 

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten